Nastavitve piškotkov
Digitalna transformacija slovenskih občin že v teku

Digitalna transformacija slovenskih občin že v teku

Datum: 25. februar 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , En.vizija

Z objavo razpisa za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti ministrstva za javno upravo se je število občin, ki jih zanima digitalizacija, še povečalo, in sicer se te še v večji meri povezujejo in združujejo, kar je še sploh pomembno, saj so njihove potrebe zelo različne. A eno je gotovo: digitalna transformacija občin se je že pričela, je bilo med drugim sporočilo nedavnega dogodka Skupnosti občin Slovenije (SOS), na katerem so se med drugim predstavila podjetja, ki ponujajo rešitve - tudi energetske - za boljše projekte pametnih mest, med njimi Iskratel, Robotina, Menerga, Iskraemeco, Solvera Lynx in Envirodual. – Spomladi bo tudi Energetika.NET, v sodelovanju z lokalnimi energetskimi agencijami, zopet izvedla izbor En.občina 021, na katerem bo podelila priznanja energetsko najbolj prodornim slovenskim občinam.

Ker svet ni to, kar je …


Energetski sistemŽelimo si boljših projektov in pametnih skupnosti, je bilo ključno sporočilo dogodka v organizaciji SOS, Tadej Muršič iz Menerge pa je pri tem še dodal, da »svet ni to, kar je, ampak je tisto, kar bomo iz njega naredili«. Menerga sicer ponuja tako konkretne energetske rešitve za energetsko učinkovito ogrevanje in hlajenje, ki lahko vključuje tudi rabo obnovljivih virov energije (OVE), predvsem plitve geotermalne energije, kot tudi celoten IoT (internet stvari) v energetiki za stavbe, je povedal in pridal, da ima podjetje za seboj že več kot 800 referenčnih projektov, med njimi pa so seveda tudi javne stavbe, ki vključujejo vrtce, šole, bolnišnice, športne dvorane, knjižnice, muzeje in druge javne institucije.

Kot je poudaril Tadej Muršič, imajo občine še sploh priložnosti v zmanjševanju rabe energije, pri čemer jim lahko v Menergi ponudijo spremljanje porabe energije v stavbah, podatkovno analitiko porabe, upravljanje z energetskimi postrojenji in celo zmanjševanje porabe energije na osnovi dejanske umetne inteligence. Dosega cilja, ki je ureditev avtonomnega zelenega upravljanja stavb s pomočjo umetne inteligence, ne da bi pri tem zmanjšali ugodje bivanja, obenem pa občutno znižali stroške energije in emisije ogljikovega dioksida, je tako po Muršičevem za občine lahko kaj hitro dosegljiva, kar pa pravzaprav mora biti, da se raven energetska učinkovitosti sploh zares zviša. Oglejte si tudi nedavno videorazpravo o energetskem menedžmentu, v kateri je sodelovala tudi Menerga.

Občinam odprta številna vrata


Obcina Roman Peklaj kvadrat1Devid Pelčič iz Robotine je predstavil inovacijo 'SafeGate/4S, varen prehod in pameten, varen prostor', ki jo je ob lanskoletnem dnevu Inovativnosti GZS nagradila s srebrnim priznanjem, na dogodku SOS pa je pojasnil, da v podjetju med drugim ponujajo »digitalno preobrazbo prostora« upoštevajoč vse vstopne protokole, z zdravstvenimi zahtevami na čelu. Podporo občinam – tako pri razpisih kot pri samih projektih – nudijo tudi v inovacijskem grozdu zelenih tehnologij in energetsko učinkovitih rešitev TECES pa tudi v Mreži nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo.

Na dogodku Skupnosti občin Slovenije je sicer svoje rešitve na področju digitalizacije in upravljanja vodovodnega sistema predstavil tudi Iskraemeco, rešitve za zagotavljanje energetske učinkovitosti in fleksibilnosti je predstavila Solvera Lynx, podjetje Envirodual pa rešitve na področju upravljanja z infrastrukturo in skrb za okolje, o koristih, ki jih imajo lahko občine od povezovanja in konkretno od Strateško razvojno-inovacijskega partnerstva (SRIP) Pametna mesta in skupnosti - to je nedavno v sklopu aktivnosti ob prijavi na tretjo fazo Operacije SRIP PMiS pripravilo prenovljen Akcijski načrt – pa je med drugim ob robu dogodka spregovorila dr. Nevenka Cukjati iz omenjenega SRIP-a, ki je predlani sestavljala tudi komisijo Energetike.NET za izbor energetsko najbolj prodornih občin 'En.občina' (VEČ).

Omeniti velja, da bo Energetika.NET, v sodelovanju z lokalnimi energetskimi agencijami, letos ponovno izbirala najbolj energetsko prodorne občine. Izbor En.občina 021 je predviden pozno spomladi.


  • Tor 8°C

  • Sre 7°C

  • Čet 5°C

  • Pet 6°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×