Nastavitve piškotkov
Današnji hip(ni) temi: Prožnost na strani odjema in obnovljivi viri v stavbah

Današnji hip(ni) temi: Prožnost na strani odjema in obnovljivi viri v stavbah

Datum: 23. oktober 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Vključevanje obnovljive energije v omrežja je izziv za prav vsakega energetskega akterja, medtem ko je 'upravljanje prožnosti' postalo današnja hip(na) tema, čeprav nikakor ne predstavlja nekaj novega, je na četrtkovem dogodku v sklopu Montelovega zelenega tedna 2020 spomnil Kurt Reynders, ki je pri francoski družbi Engie zadolžen za razvoj poslov in produktov, ob čemer je pojasnil, kako se je s tem izzivom spopadel Engie. – Da je zelena tehnologija, ki temelji na obnovljivih virih energije, prav tako že dolgo tukaj, zategadelj ne potrebujemo več raziskav in razvoja, izgovorov (za akcijo) pa preprosto ni več, pa je na nedavnem webinarju citiral znanega ekonomista in političnega svetovalca Jeremyja Rifkina direktor podjetja Menerga Danijel Muršič.

Upravljanje prožnosti je postalo po optimizaciji proizvodnje energije celo ena od osrednjih dejavnosti družbe Engie, ob čemer v družbi verjamejo, da se bo ta z novimi vrstami prožnosti še okrepila, svoje zmožnosti upravljanja prožnosti pa želijo razširiti tudi na druge tehnologije, vključujoč baterije, pretok energije iz električnih vozil v omrežje (EV to Grid) in poslovanje med podjetji in potrošniki oz. porabniki (B2C). To področje je torej postalo del korporativnih inovacij, ki vključujejo različne aktivnosti, od raziskav do dejanskih inovacij, je pojasnil Reynders.

Poslovne priložnosti »pred« in »za števcem«


iStock 586934950Potencialne dodane vrednosti prepoznavajo tako »pred števcem« (za distributerje) kot tudi »za števcem« (za odjemalce). »Združevanje tokov prihodkov je bistveno za pozitiven poslovni primer in ker imajo storitve različne značilnosti z energetskega oz. elektroenergetskega vidika, je potrebna natančna presoja,« je dodal Reynders ter naštel nekatere tehnične sistemske rešitve, od omenjenih električnih avtomobilov in različnih rešitev na področju shranjevanja – od litij-ionskih baterij, mobilnih, alternativnih, električnih kotlov, industrijskih obremenitev, vodikovih generatorjev, redoks pretočnih baterij, proizvodnje na lokaciji pa do lokalnih energetskih skupnosti.

Razvoj poslov in produktov pri družbi Engie torej vključuje pakete s 'pametnimi električnimi vozili', lokalnimi energetskimi skupnostmi, upravljanjem odjema v kombinaciji z baterijami in tudi z mobilnim shranjevanjem, ali pa denimo paket s fotovoltaiko oz. vetrno proizvodnjo v kombinaciji s shranjevanjem in nenazadnje tudi s 'prožno elektrarno', je pojasnil Reynders ter dodal, da pomeni ponudba takih storitev za podjetje seveda tudi določena cenovna tveganja. Ta tveganja torej skušajo deliti z odjemalci oz. partnerji, je zaključil.

buildings of tomorrow  your smart buildings edgePovpraševanje po sistemski prožnosti je že sedaj precejšnje in bo v prihodnje še naraslo, se je strinjal Philip Gladek, ustanovitelj in prvi mož nizozemskega podjetja za sistemsko integracijo Spectral Energy, ki ima v svojem portfelju storitev tudi rešitve za hibridne elektrarne na obnovljive vire, mikroomrežja in pametne stavbe, ki seveda vsebujejo tudi obnovljive vire.

Kako lahko zmanjšamo stroške izravnave? Po navedbah Tora Wilhelma Havaga iz norveške družbe Tussa Energy nam lahko pri tem pomagajo napovedi umetne inteligence, ki temeljijo na modelih napovedovanja vremena in ki zagotavljajo 35 odstotkov natančnejše napovedi od dosedanjega manualnega napovedovanja. To je še posebej pomembno za pripadajoče trgovanje na trgu za dan vnaprej. Poleg tega imajo na voljo več megavatov za trgovanje znotraj dneva in za trg sistemskih storitev, je zaključil Havag.


Tudi obnovljivi viri energije niso ‘tema od danes’


Plecniks covered market Blaz Pogacnik2Da tema od danes, tako kot tema fleksibilnosti, niso niti obnovljivi viri energije (OVE); ti so namreč prav tako tema, ki se je zaveda in loteva cel svet, pa je na nedavnem webinarju mariborskega podjetja Menerga spomnil Danijel Muršič, ki je poudaril, da zgradbe, ki jih snujemo danes, zares gradimo za naslednjih 30 in več let, pri čemer moramo seveda spoštovati tudi vse EU direktive – v nasprotnem primeru bo treba plačevati okoljske takse. Poraženci bodo tako tisti, ki ne bodo prepoznali, da je opuščanje rabe fosilnih goriv nuja, prehod na OVE pa tako dolgoročno brezizhoden. Pri tem se je Muršič navezal na znanega ameriškega ekonomista in političnega svetovalca, ki je med drugim svetoval Angeli Merklovi in Emmanuelu Macronu, v zadnjem času pa tudi podnebnega aktivista Jeremyja Rifkina, ki je glede zelenega dogovora EU dejal, da so OVE potrebni prav v vsaki stavbi.

Rifkin tako pravi, da je zelena tehnologija, ki temelji na OVE, že tukaj, zategadelj ne potrebujemo več raziskav in razvoja, izgovorov pa tudi preprosto ni več. Prav tako spominja, da nam veter in sonce še nikoli nista izstavila računa, za vsako leto, ki ga investiramo v OVE infrastrukturo, pa nam bo, tako Rifkin, povrnjeno za približno 2 do 3 leta BDP-ja. Pri Menergi, kjer – kot navajajo – ustvarjajo zelene zgradbe na način, da preučijo vsako možnost in priložnost za znižanje porabe energije, recikliranje energije in ponovno uporabo energije, so glavne poudarke Jeremyja Rifkina o zelenem dogovoru povzeli TUKAJ.

Celoten webinar o izrabi obnovljivih virov energije v stavbah za arhitekte si lahko pogledate TUKAJ, vsi Menergini webinarji pa so brezplačno na ogled TUKAJ.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Čet 24°C

 • Pet 21°C

 • Sob 22°C

 • Ned 22°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×