Nastavitve piškotkov
BTC s sodelovanjem v projektu Phoenix cilja na večjo kibernetsko varnost elektroenergetskega omrežja

BTC s sodelovanjem v projektu Phoenix cilja na večjo kibernetsko varnost elektroenergetskega omrežja

Datum: 19. april 2021

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Družba BTC sodeluje v evropskem projektu Phoenix, od katerega si obeta predvsem povečanje kibernetske varnosti v elektroenergetskem sistemu, nižje stroške električne energije in pridobivanje novih znanj s področja kibernetske varnosti, so za Energetiko.NET povedali v družbi.

Umetna inteligenca Pixabay»V okviru evropskega projekta Phoenix H2020, ki je namenjen izboljšanju kibernetske varnosti evropskih elektroenergetskih sistemov, se razvijajo orodja za zagotovitev varnosti v elektroenergetskih sistemih, torej strojna in programska oprema za varno povezavo obstoječih naprav v elektroenergetskem sistemu in orodja za razvoj metod strojnega učenja in »big data« analize ter izboljšanje zaščite podatkov in zagotavljanje skladnosti s splošno uredbo EU o varstvu podatkov,« pojasnjujejo v družbi BTC.

BTC City Ljubljana sicer v projektu nastopa kot območje za testiranje rešitev. Tako bo v okviru projekta družba Iskraemeco vgradila pametne števce za merjenje porabe električne energije, ki bodo lahko preko strojne in programske opreme za varno povezavo zaznavali vse anomalije pri prenosu podatkov, vključno z morebitnimi kibernetskimi napadi v elektroenergetski sistem Slovenije.

V sodelovanju z družbo Comsensus pa bodo v okviru projekta implementirana orodja, ki bodo skrbela za kibernetsko varnost povezav med nadzornimi sistemi Elektra Ljubljana in BTC z namenom vzpostavitve funkcije prilagoditve odjema (demand response). »Z njo bomo lahko prilagajali odjem glede na razmere v elektroenergetskem omrežju,« še dodajo v družbi BTC.

Omenjajo, da bodo v okviru projekta vgrajeni še dodatni pametni števci z dvema vrstama naprav za zagotavljanje kibernetske varnosti pri prenosu podatkov v elektroenergetskih sistemih.

Projekt je trenutno v teku, vgradnja števcev naj bi bila zaključena do konca poletja. Tej fazi pa sledi faza testiranja delovanja opreme.

Družba BTC v preteklosti že sodelovala pri podobnih projektih


Družba BTC se že je leta 2018 v okviru slovensko-japonskega partnerstva vključila v strateški energetski projekt pametnih omrežij NEDO, v katerem so osnovni partnerji japonska razvojna agencija NEDO in njen pooblaščeni izvajalec Hitachi ter družba ELES, ki projekt vodi in koordinira, aktivnosti pa se izvajajo na infrastrukturi vseh lastnikov elektroenergetskega omrežja.

»Projekt ima za družbo BTC veliko dodano vrednost, saj bo poleg prihodkov iz naslova najemnine za uporabo prostora, kjer bodo v kleti Dvorane 18 v BTC City Ljubljana postavljeni hranilniki električne energije, v pritličju pa predstavitveni prostor (»showroom«) za predstavitev projekta, z uporabo AEMS (programska oprema AEMS – Area Energy Management System) dosegla povečanje zanesljivosti oskrbe z električno energijo in s tem znižanje tveganja v primeru izpada električne energije, poleg tega pa še optimiziranje delovanja klimatskih naprav in hladilnih agregatov ter s tem znižanje stroškov električne energije na večjih objektih v BTC City-ju Ljubljana,« so pojasnili v družbi BTC.

Prav tako pa so lani pričeli s sodelovanjem na dveh evropskih projektih, in sicer Matrycs H2020 in Creators H2020.

»V okviru projekta Matrycs H2020 teče razvoj 'big data' aplikacij za optimizacijo oskrbe z energijo v stavbah v povezavi z okoljskimi vplivi in vplivi uporabnikov v stavbah, razvite pa bodo aplikacije za pomoč pri upravljanju na stavbah. Projekt Creators H2020 pa predvideva razvoj lokalnih energetskih skupnosti, kjer so v lokalno omrežje priključeni različni viri energije in imajo različni porabniki fleksibilne možnosti pri prilagajanju porabe. Družba BTC pri projektih sodeluje tako, da ponuja BTC City Ljubljana kot testno območje BTC Living Lab, namenjeno razvoju in testiranju novo razvitih rešitev v okviru projektov,« še dodajajo. 

  • Čet 24°C

  • Pet 27°C

  • Sob 17°C

  • Ned 12°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×