Nastavitve piškotkov
Borzen: Nova pravila za delovanje trga z elektriko pravičnejša

Borzen: Nova pravila za delovanje trga z elektriko pravičnejša

Datum: 10. junij 2024

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Energetska politika

Spremembe pravil za delovanje trga z električno energijo prinašajo pravičnejšo porazdelitev odgovornosti dobaviteljev električne energije, so v odzivu na SunContractovo zahtevo po ustavni presoji omenjenih pravil zapisali v Borzenu.

V SunContractu so prepričani, da pravila »večkrat kršijo« Ustavo Republike Slovenije, in »posegajo v že pridobljene pravice investitorjev v samooskrbne sončne elektrarne. Uveljavitev novih pravil je po njihovem pojasnilu »prenesla strošek letnega 'net meteringa' samooskrbnih elektrarn na dobavitelje, kar pa pomeni, da bo ta strošek zaradi nevzdržnega sistema zelo kmalu na plečih državljanov«.

V Borzenu na drugi strani poudarjajo, da je z novimi pravili ter ob skokovitem porastu aktivnih odjemalcev (samooskrbni odjemalci) in vse večji količini podatkov, zbranih iz naprednih števcev, vzpostavljena »pravična in nediskriminatorna« obravnava vseh udeležencev elektroenergetskega trga.

»Način pripisovanja količin dobaviteljem v okviru bilančnega obračuna, ki je veljal do uveljavitve novih pravil, je namreč postal neustrezen za trenutne razmere, bil pa je tudi nepravičen pri razporejanju bremena oskrbe samooskrbnih odjemalcev med dobavitelje,« so pojasnili v odzivu za medije, tudi Montel.

Po novih pravilih je bilančna odgovornost dobaviteljev razporejena glede na strukturo odjemalcev, ki jih posamezni dobavitelji oskrbujejo. Kor poudarjajo v Borzenu, so dobavitelji z njimi dobili možnost, da vzpostavijo »lažje in (še) boljše upravljanje portfeljev svojih odjemalcev, medtem ko jim spremembe ne nalagajo novih obveznosti«. Slednje velja po njihovih navedbah tudi za odjemalce, še posebej samooskrbne, ki so vključeni v sistem neto meritev.

»Obračun njihove porabe in izdaja računov zanjo s strani dobaviteljev nista predmet omenjenih pravil, ki tudi ne posegajo v obračunsko obdobje, ki v primeru neto meritve ostaja koledarsko leto.«

Pravičnejša porazdelitev odgovornosti

Pred spremembo pravil, ki pri samooskrbnih odjemalcih upošteva 15-minutne odčitke, če so ti na voljo, se je dobavitelju, ki ima v svojem portfelju večino samooskrbnih odjemalcev, pripisalo »občutno premalo realizacije samooskrbnih odjemalcev, pravijo v Borzenu.

»Posledično so stroške sezonskih cenovnih razlik električne energije in dnevnih nihanj cen le-te prevzemali ostali dobavitelji.«

Po novem pa je mogoče stroške, povezane s samooskrbnimi odjemalci, ki jih prevzemajo dobavitelji zaradi razlike med cenami v zimskih in poletnih mesecih ali zaradi dnevnih nihanj cen električne energije, »natančno pripisati odgovornemu dobavitelju«.

V okviru bilančnega obračuna se namreč finančno ovrednotijo odstopanja, to so razlike med napovedanimi količinami dobave dobaviteljev končnim uporabnikom omrežja in realiziranimi količinami dobave, dodajajo.

Izračun realizacije končnih odjemalcev je ob tem po njihovem pojasnilu razdeljen na odjemalce, ki imajo vgrajene napredne števce in so zanje na voljo natančni podatki o odjemu v vsakem 15-minutnem obračunskem intervalu, ter odjemalce, ki nimajo ustreznih meritev in zato spadajo pod t.i. preostali diagram oz. nemerjene odjemalce.

Za slednje se že približno 20 let uporablja analitični postopek določanja realizacije, pojasnjujejo.

Vse več presežkov elektrike

Sprememba pravil pa je bila zaradi izjemnega večanje števila samooskrbnih odjemalcev po Borzenovem pojasnilu nujno potrebna tudi zaradi vse večjih količin presežkov električne energije pri dobaviteljih konec leta, ko se v zaključku obračunskega leta odčita meritve in določi neto vrednost realizacije samooskrbnega odjemalca.

Zaradi višanja števila samooskrbnih odjemalcev so količine viškov z 38 GWh v letu 2022 narasle na ocenjenih 100 GWh v letu 2023 (točni podatki v času pisanja pojasnila še niso na voljo), za leto 2024 pa se po ocenah Eles predvideva že od 400 do 500 GWh viškov, dodajajo.

»Vse te količine bi se v primeru ohranitve starih Pravil delovanja trga morale prerazporediti iz drugih količin bilančnega obračuna, kar dejansko pomeni, da bi se med letom neustrezno razdelile med dobavitelje ter sistemskega operaterja kombiniranega prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja.«

Poudarjajo še, da so spremembo pravil podprli tudi dobavitelji v okviru Sekcije za vprašanja dobaviteljev električne energije.

Nova pravila za delovanje trga z električno energijo so stopila v veljavo 1. februarja 2024. • Sre 31°C

 • Čet 31°C

 • Pet 32°C

 • Sob 26°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×