Nastavitve piškotkov
Bogdan Kronovšek, Kronoterm: Toplotne črpalke so definitivno pripravljene za pametna omrežja

Bogdan Kronovšek, Kronoterm: Toplotne črpalke so definitivno pripravljene za pametna omrežja

Datum: 12. maj 2021

Avtor: Alenka L. Klopčič, Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , Ogrevanje , En.vizija

Toplotne črpalke so pripravljene na pametna omrežja; še več – lahko so učinkovito orodje operaterjev in distributerjev omrežij za upravljanje s prožnostjo, je v videointervjuju za Energetiko.NET med drugim povedal direktor podjetja Kronoterm Bogdan Kronovšek.

Podjetje Kronoterm, ki iz domačih Braslovč izvozi naprednih toplotnih črpalk že za več kot 60 odstotkov prihodkov, je lani ustvarilo 17 milijonov evrov prihodkov, medtem ko so jih v letu poprej ustvarili 13 milijonov. Zrasli pa so tudi v številu zaposlenih, še vedno pa aktivno iščejo nove sodelavce na področju tehničnega svetovanja in razvoja, projektante in prodajnike.

Videointervju z Bogdanom Kronovškom smo začeli z novico, da je evropski okoljski urad, ki je pod drobnogled vzel 53 podjetij in njihove trajnostne ukrepe v boju proti zmanjšanju toplogrednih izpustov in trdnih delcev z namero dosege ogljične nevtralnosti Evrope do leta 2050, Kronoterm izbral kot enega izmed vodilnih proizvajalcev ogrevalnih sistemov v Evropi. Kaj natančneje to pomeni na področju razvoja toplotnih črpalk?

Rast prodaje si obetajo tudi zaradi evropskega prehoda na zeleno


KronotermKot odgovarja Kronovšek, Kronoterm že dobrih trideset let razvija in proizvaja toplotne črpalke, ki so karseda prijazne do uporabnikov in okolja, tako da neposredno s svojimi izdelki podpirajo aktivnosti, ki vodijo k razogljičenju družbe. Ogrevalni sistem pa danes gledajo še bolj celostno in tako so v zadnjem času še povečali napore na področju zmanjševanja emisij hrupa in še boljši prilagoditvi vizualni podobi okolja, v katerega se neka toplotna črpalka namesti.

»Če želi Evropa drastično znižati izpuste toplogrednih plinov, mora prenehati s prodajo in vgradnjo sistemov, ki izkoriščajo fosilna goriva, od kurilnega olja do plina. Kot alternativa temu je toplotna črpalka eno ključnih orodij za dosego teh (okoljskih) ciljev, zato pričakujemo v prihodnjih letih še nadaljnjo rast prodaje,« nadalje pove sogovornik.

Lani je sicer za Energetiko.NET dejal, da se prihranki emisij CO2 pri ogrevanju s toplotno črpalko gibljejo od 50 do 80 odstotkov, odvisno od ogrevalnega sistema in vrste toplotne črpalke (VEČ), tokrat pa je še natančneje pojasnil, da toplotna črpalka – kot pove že ime – enostavno črpa toploto iz okolice, nato pa to toploto na višjem temperaturnem nivoju prenese v stavbo.

S sončnimi elektrarnami do brezemisijskega ogrevanja


»Za to je seveda potrebno tudi nekaj (električne) energije, a če gre za, denimo, toplotno črpalko sezonske učinkovitosti faktorja 5, to pomeni, da za eno enoto vložene električne energije, dobimo pet enot uporabne toplotne energije. Če je ta ena enota (električne energije) sestavljena z mešanico različnih virov energije – hidro, termo in jedrska -, je le del izpustov vezanih na izvor tako porabljene energije. V primerjavi s plinom smo tudi v primeru najmanj učinkovite kombinacije toplotne črpalke in visokotemperaturnega ogrevanja, še vedno za več kot polovico zmanjšali izpuste, če pa to primerjamo s trdnimi gorivi ali celo z oljem, pa še več,« naniza Kronovšek in se naveže na povezavo s sončnimi elektrarnami za samooskrbo, kar pa je po njegovem že brezplačno in celo brezemisijsko ogrevanje.

Pred časom je tako Kronoterm z družbo GEN-I ponudil paket toplotne črpalke in sončne elektrarne (VEČ), prodaja na tem segmentu pa je, tako Bogdan Kronovšek, zelo dobra. »Presenečen sem, da se toliko Slovencev odloča, da bo nek svoj energetski problem reševalo paketno in tudi zelo napredno,« je iskren. Na vprašanje, ali bodo pakete še kaj nadgrajevali, pa tudi odgovarja pritrdilno, pri čemer se naveže še na področje pametnih omrežij.

Toplotne črpalke tudi kot orodje za prožnost


»Toplotne črpalke vidim kot pomembno orodje, ki bo služilo upravljavcem omrežij in distributerjem električne energije, da bodo lahko še bolje upravljali s pametnimi omrežji, kar pa ne rabi biti povezano z investicijami v sama omrežja.« Eden od projektov, v katerem so sodelovali, je bil tako tudi projekt 'Aktivni odjemalec', kjer so se prepričali, kako je mogoče sistem upravljati tudi z možnim izklapljanjem toplotnih črpalk, ko je to potrebno. »Toplotne črpalke so definitivno pripravljene za pametna omrežja,« poudari Bogdan Kronovšek.

Se pa mora, tako sogovornik, država smelo odločati za podporo izbranim virom in tehnologijam, da se ne bi spet zgodilo, kot se je v preteklosti, ko je na primer Eko sklad ponujal subvencije za spodbujanje rabe trdih goriv, kmalu zatem pa so občine morale z lastnimi sredstvi financirale nadomeščanje tovrstnih sistemov z viri, ki niso povzročali spornih emisij. Pri tem ima v mislih tudi zemeljski plin, dodaja pa, da se investicije v toplotne črpalke izplačajo tudi že brez spodbud.

Razvili že 'mini toplotno črpalko', spremljajo tudi vodik


apr 6 prvV Kronotermu spremljajo tudi razvoj na področju vodika, kjer je po mnenju sogovornika še vedno velik potencial, ko gre za same izkoristke, si pa predstavlja, da je lahko odlična tudi kombinacija toplotnih črpalk in gorivnih celic.

V videointervjuju smo se ne nazadnje dotaknili še poslovanja v minulem letu, ko je Kronoterm beležil kar 27-odstotno rast prodaje, in to pretežno na tujih trgih. Slednji jim prinašajo več kot 60 odstotkov prihodkov in rast izvoza bodo še nadaljevali. Med zanimivejšimi projekti pa Bogdan Kronovšek izpostavi razvoj male toplotne črpalke (mogoče jo je namestiti celo na stanovanjski balkon), ki so se ga lotili za nizozemskega naročnika, ki so mu pred kratkim tako že dostavili dvajset prototipov, serijsko proizvodnjo pa načrtujejo v juniju.

Celoten videointervju je dostopen TUKAJ.

Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Čet 4°C

 • Pet 6°C

 • Sob 6°C

 • Ned 3°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×