Nastavitve piškotkov
Birol, IEA: Kriza zaradi koronavirusa kaže, da moramo ohraniti odprte možnosti na področju elektrike

Birol, IEA: Kriza zaradi koronavirusa kaže, da moramo ohraniti odprte možnosti na področju elektrike

Datum: 25. marec 2020

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Plini

Ogromna disrupcija, ki jo je povzročila koronavirusna kriza, je pokazala, koliko se sodobne družbe zanašajo na električno energijo, je v zapisu, objavljenem v nedeljo, zapisal izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol. Opozoril je, da je koronavirusna kriza pokazala potrebo po odprtih možnostih za električno energijo.

Fatih Birol IEA»Milijoni ljudi so zdaj zaprti v svojih domovih, zatekajo se k delu na daljavo, spletnim trgovinam za nakupe ter za zabavo uporabljajo video platforme. Zanesljiva oskrba z električno energijo je osnova vseh teh storitev, pa tudi za napajanje naprav, ki jih večina od nas jemlje kot samoumevne, kot so hladilniki, pralni stroji in žarnice,« je povedal Birol v nedavno objavljenem komentarju.

»Koronavirusna kriza nas opominja na nepogrešljivo vlogo električne energije v našem življenju. Prav tako daje vpogled v to, kako se bo ta vloga razvijala v prihodnjih desetletjih,« je poudaril Birol.

Birol je pojasnil, da se je v večini gospodarstev, ki so sprejela stroge ukrepe kot odziv na koronavirus - in za katera ima IEA razpoložljive podatke - »povpraševanje po električni energiji zmanjšalo za približno 15 %, večinoma zaradi prekinitve obratovanja tovarn in podjetij. Nekatera od teh gospodarstev, kot sta Španija in Kalifornija, so med tistimi z najvišjimi deleži proizvodnje električne energije iz vetra in sonca na svetu. Če povpraševanje po električni energiji hitro pade, medtem ko vremenske razmere ostanejo enake, lahko delež spremenljivih obnovljivih virov energije, kot sta veter in sonce, postane višji od običajnega«.

»Z zmanjšano potrebo po električni energiji je zmogljivosti za proizvodnjo električne energije v izobilju. Vendar pa morajo operaterji elektroenergetskih sistemov poskrbeti za stalno izravnavo povpraševanja in ponudbe v realnem času. Ljudje ponavadi mislijo, da do izpada električne energije prihaja takrat, ko povpraševanje presega ponudbo. V resnici pa so se nekateri najbolj odmevnih izpadov v zadnjem času dogajali v obdobjih majhnega povpraševanja,« je opozoril Birol.

»Ko električna energija iz vetra in sonca zadovolji večino povpraševanja, morajo sistemi ohraniti prilagodljivost, da lahko hitro povečujejo proizvodnjo iz drugih virov, ko pride do spremembe v vzorcih oskrbe, na primer, ko sonce zaide. Zelo visok delež vetra in sonca v danem trenutku tudi otežuje ohranjanje stabilnosti omrežja,« je dejal Birol.

Ohranjanje fleksibilnosti


Po besedah Birola so »sistemski operaterji razvili načine za obvladovanje teh izzivov, vendar izredni razvoj dogodkov - na primer zapora celotnih držav v času globalne pandemije - ustvarja nove izzive. Na primer, nenadna upočasnitev industrijske in poslovne dejavnosti po večjem delu Evrope je zmanjšala povpraševanje po električni energiji, hkrati pa elektroenergetskim sistemom odvzema ključni vir prožnosti«.

»V normalnih okoliščinah lahko veliki porabniki električne energije, kot so tovarne, prilagodijo svojo uporabo tako, da pomagajo izravnati sistem, vendar ta možnost danes skoraj ni na voljo. To pomeni, da morajo oblikovalci politike skrbno oceniti morebitno razpoložljivost virov prilagodljivosti v ekstremnih pogojih,« je poudaril Birol.

»Čeprav so nove oblike kratkotrajne fleksibilnosti, kot je baterijsko shranjevanje, v porastu, se večina elektroenergetskih sistemov zanaša na elektrarne na zemeljski plin - ki lahko v kratkem času hitro povečajo ali zmanjšajo proizvodnjo - za zagotavljanje prilagodljivosti, kar poudarja kritično vlogo plina v prehodu na čisto energijo,« je dejal Birol.

»Danes večina elektrarn na plin izgublja denar, če jih uporabljamo le občasno, za prilagoditev sistema spremembam v povpraševanju. Manjše povpraševanje po električni energiji v trenutni krizi še povečuje te pritiske. Hidroelektrarne, pogosto pozabljena gonilna sila pri proizvodnji električne energije, ostajajo bistven vir prilagodljivosti,« je poudaril Birol.

»Zagotovljene proizvodne mogljivosti, vključno z jedrsko energijo v državah, ki so se odločile, da jo obdržijo kot možnost, so ključni element pri zagotavljanju varne oskrbe z električno energijo. Oblikovalci politike morajo oblikovati trge, ki za prispevek k varnosti električne energije nagrajujejo različne vire, kar jim omogoča, da vzpostavijo uspešne poslovne modele,« je dodal Birol.

»Ključna lekcija trenutne krize je zagotoviti, da imajo elektroenergetski sistemi dovolj virov, ne le fizičnih sredstev, temveč tudi človeškega kapitala,« poudarja Birol.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Čet 11°C

 • Pet 13°C

 • Sob 9°C

 • Ned 11°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×