Nastavitve piškotkov
V ospredju letošnjega PIES-a poleg digitalizacije in kibernetske varnosti tudi upravljanje sprememb
OGLASNO SPOROČILO

V ospredju letošnjega PIES-a poleg digitalizacije in kibernetske varnosti tudi upravljanje sprememb

Datum: 30. marec 2022

Avtor: PIES

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Poleg digitalizacije energetike in kibernetske varnosti bo na letošnjem Posvetovanju informatikov v energetiki Slovenije (PIES), ki bo 07. in 08. aprila 2022 v Kongresnem centru Portus v Portorožu, poudarek na upravljanju sprememb (v angl. change management), napoveduje vodja programskega odbora PIES Andrej Souvent. Slednje je sploh ključno za elektroenergetske družbe v času zelene transformacije energetike.

PIES22»Zelena transformacija energetike je zelo zahteven proces, ki spreminja ne le ustaljene načine delovanja sistemov za oskrbo z energijo, temveč tudi družbo kot celoto. Elektroenergetski sistem je soočen z masovno integracijo obnovljivih razpršenih virov, postopnim ugašanjem nekaterih konvencionalnih virov, kot so premogovne in ponekod tudi jedrske elektrarne, s pospešeno elektrifikacijo prometa in ogrevanja, uvajanjem skupnega evropskega trga, razvojem novih storitev in poslovnih modelov ter medsektorskim povezovanjem – pri slednjemu gre predvsem za optimizacijo med sektorji oskrbe z električno energijo, s plinom ter daljinskim ogrevanjem in prometom. Pri tem ne smemo pozabiti, da je ključna komponenta gospodarski razvoj in da bo pritisk na sisteme s strani investitorjev na področju zelenih tehnologij zelo velik. Kot primer lahko vzamemo veliko število zahtev po integraciji novih fotovoltaičnih elektrarn v elektrodistribucijski sistem. Podjetja s področja (elektro)energetike bodo kos številnim novim izzivom, ki jih zelena transformacija prinaša, le s pospešenim investiranjem v svoje sisteme in kadre. Pri tem je nujno pospešeno uvajanje sodobnih tehnologij, ki temeljijo na informatizaciji in digitalizaciji. Le tako bodo lahko pravočasno posodabljala svoje sisteme in omogočala uporabnikom še naprej zanesljivo in ekonomsko učinkovito oskrbo z energenti, gospodarstvu in družbi pa razvoj in rast. Ključno vprašanje danes je, kako v podjetjih izpeljati številne zahtevne projekte v relativno kratkem času in kako pripraviti zaposlene na to. Zato bo rdeča nit in poudarek letošnjega PIES-a prav na upravljanju sprememb (and. change management),« pravi Andrej Souvent, vodja programskega odbora PIES Andrej Souvent in direktor podjetja Operato.

Poleg aktualnim trendov v digitalizaciji energetike bo dal letošnji PIES torej poudarek predvsem upravljanju sprememb, pri tem pa prikazal, da so na voljo sodobne metodologije in orodja, s katerimi bo v podjetjih lažje izvesti številne zahtevne projekte, ki jih narekuje zelena transformacija. Ob zanimivih strokovnih predavanjih s številnimi primeri dobrih praks bo letošnji dogodek bogatila tudi okrogla miza na temo rdeče niti konference z zanimivimi gosti, med uvodničarji pa bo tokrat tudi nekdanja evropska komisarka za promet in kuratorka Eko civilizacije mag. Violeta Bulc.

Kot pri tem opominja Andrej Souvent, namreč zelena transformacija pomeni izredno velik pritisk na podjetja v smislu uvajanja novih rešitev in tehnologij. »Pred nami so številni zahtevni projekti, ki jih bo v prihodnjih letih treba izpeljati, in ključno je, da se jih lotimo pravočasno, celostno in da poskrbimo, da na spremembe ustrezno pripravimo zaposlene, saj bodo navsezadnje prav oni nosilci (sprememb).« Ker je torej pri vsem tem ključen človek in osebni angažma, organizatorji izpostavljajo tudi pomen osebnega srečanja in toplo vabijo k udeležbi v živo v Portorož.

Vabljeni k ogledu programa in prijavi na dogodek: https://pies.si/program-pies-2022/.

OGLASNO SPOROČILO

  • Čet 28°C

  • Pet 23°C

  • Sob 25°C

  • Ned 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×