Nastavitve piškotkov
Prekarnost razvojni izziv gospodarskih družb – tudi energetskih!

Prekarnost razvojni izziv gospodarskih družb – tudi energetskih!

Datum: 21. maj 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , En.vizija

Velika odgovornost vodij, tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju, leži tudi na področju prekarnosti, sta se na nedavnem spletnem dogodku, ki sta ga organizirala ljubljanska Ekonomska fakulteta in Inštitut za študije prekariata, strinjala Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager ter prva dama slovenskega in hrvaškega Siemensa, in član uprave Petrola Jože Bajuk.

Na področju prekarnosti imamo tudi vodje precej dela in »če smo se v prejšnjem obdobju pogovarjali predvsem o pomenu povečevanja produktivnosti, pa danes izpostavljamo predvsem trajnostno vodenje«, je dejala Medeja Lončar, ki je menila tudi, da je pri tem treba preseči zgolj vidik dobičkonosnosti. Preberite tudi: En.odmev 021: Nove tehnologije še vedno preveč usmerjene k spodbujanju večje potrošnje

Človek mora biti v središču


PamOmrezja Enet8 72Tu gre za način vodenja, ki se dotika tudi prekarnosti – v središču mora namreč biti človek in »če želimo uspešna podjetja, potrebujemo angažirane zaposlene«, je med drugim dejala. Ob tem se je navezala na nemške izkušnje in na nujo, da bi morali tudi v domačem prostoru dano področje obravnavati in reševati sistemsko. Poglejte tudi videointervju z Medejo Lončar!

Na prekarnost velja pogledati skozi različna časovna obdobja in kot družba - glede na etična načela - vendarle napredujemo, je nadalje menil član uprave Petrola Jože Bajuk, ki je dodal, da gre pri tem predvsem za odgovornost gospodarskih družb, da bo nadaljnji razvoj karseda uravnovešen. Opaža pa, da se z novimi časi in novimi tehnologijami tudi vprašanje prekarnosti drugače obravnava, odgovornost delodajalcev pa bo po njegovem v prihodnosti še večjega pomena. Tako bi med drugim morale družbe v vse nadaljnje strategije vključiti tudi obravnavo danega področja. Preberite tudi: En.odmev 021: V 10 do 20 letih še ni pričakovati prevlade zelene energije

Sibil Svilan iz SID banke je pri tem spomnil, da je, ker sodoben človek posveča delu lep čas življenja, še toliko pomembneje, da vlada pri tem tudi določena etična nota, ki zagotavlja dostojanstvo pri delu pa četudi je pogled na delo od generacije do generacije različen. »Bistveno je, kaj je za nekoga delo in kaj nekomu predstavlja izpopolnitev (pri delu) in kaj ne.« Tako medgeneracijske razlike kot razlike med geografskimi območji pa bi morali upoštevati tudi pri vodenju, je nakazal Svilan.

Smo v Sloveniji trenutno 'preveč socialni'?


Jože Bajuk na dano vprašanje odgovarja, da je Slovenija na dobri poti, ko gre za priložnost še nekoliko hitrejšega razvoja in ambicioznega zastavljanja ciljev na področju kakovosti življenja, v kar spada tudi zmanjševanje deleža prekarnosti, pri čemer je izhajal iz svojih izkušenj, ki mu jih je prineslo delo v širši regiji. »Umeščeni smo v prostor, v katerem imamo občutek za sočloveka,« je dejal, s tem pa po njegovem premoremo tudi tisto etično noto, o kateri je govoril Sibil Svilan.

enTrading 016 web ilustracija 16Medeja Lončar je v sklepnem delu dejala, da bo prihodnost dela v vsakem primeru drugačna, pri čemer se je navezala na trenutni način dela na daljavo, ki naj bi ga v določeni meri ohranili, izzivi nove prekarnosti pa po njenem ležijo v pomenu znanja. »Bojim se, da novi prekarci tisti, ki ne bodo imeli dostopa do izobraževanja, hiter razvoj tehnologij pa vendarle zahteva vseživljenjsko učenje,« je bila stvarna.

Zato je po njenem nujno, da se izzivu naraščajoče digitalizacije, v kateri bodo mnogi (predvsem proizvodni) delavci verjetno izgubili svoja delovna mesta, resno posvetijo tako podjetja kot širša družba. Da se je treba področju prekarnosti še naprej aktivno posvečati, se je strinjal tudi Jože Bajuk. Poglejte tudi videointervju z Jožetom Bajukom!

Črt Poglajen, direktor Inštituta za študije prekariata in eden od urednikov publikacije 'Študije o prekarnosti – interdisciplinarni pogledi', ki je izšla ob omenjenem dogodku o prekarnosti, pa je za Energetiko.NET dejal, da »so odgovorna podjetja s svojim vzgledom vzor tako gospodarstvu kot tudi politiki. Zato tista podjetja, ki aktivno spodbujajo trajnostnost in se v sklopu tega zavzemajo tudi za izrivanje prekarnosti, ne gradijo le lastne prihodnosti, ampak prihodnost vseh. Energetska podjetja so, zaradi čedalje intenzivnejšega zagovarjanja ekološke modernizacije in moči, ki jo imajo v gospodarskem prostoru, znotraj družbene diskusije še toliko pomembnejša.«


 • Čet 29°C

 • Pet 28°C

 • Sob 30°C

 • Ned 31°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×