Nastavitve piškotkov
Podjetnik, ki mu je namenil investicijo tudi Leonardo di Caprio, o spopadanju z izzivi koronakrize

Podjetnik, ki mu je namenil investicijo tudi Leonardo di Caprio, o spopadanju z izzivi koronakrize

Datum: 07. maj 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , OVE in URE , Nove tehnologije , Start-up , En.vizija

Juan Fermín Rodríguez, gvatemalski podjetnik, ustanovitelj in direktor podjetja Kingo Energy, ki v Centralni in Južni Ameriki, kmalu pa tudi v Južnoafriški republiki (JAR), ponuja svoje solarno-baterijske sisteme, v CEED-ovem spletnem seminarju o navigiranju sprememb med koronakrizo

b8ULDRvJXRHWJ7mJDs5KSvojo prvo podjetniško pot je Juan Fermín Rodríguez začel že pri 13. letih, k čemur ga je med drugim gnalo tudi odraščanje v veliki družini in ob podjetniški mami. Pri osemnajstih se je ob študiju posvetil tudi delu; najprej je delal pri korporaciji P&G, kjer je skupno delal šest let, vmes pa se je posvetil tudi svoji glasbeni skupini. Nekje na njegovi dinamični poti so se znašli tudi obnovljivi viri energije (OVE), predvsem fotovoltaika, kar je povezal z dejstvom, da kar 20 % svetovne populacije ni priključene na nobeno energetsko omrežje.

Takrat se je tudi zgodil 'tisti klik', ko se je posvetil 'pravemu notranjem klicu', je v spletnem seminarju podjetniške mreže CEED 'Global Leaders Talk' povedal Fermín Rodríguez, danes torej direktor podjetja Kingo Energy, ki v državah v razvoju – trenutno v centralni in Južni Ameriki, širijo pa se tudi na afriško celino, konkretno v JAR - ponuja fotovoltaične in baterijske sisteme.

Četudi se je leta 2012 njegovo podjetje znašlo na točki preloma - ali bodo pivotirali ali pa propadli -, pa so danes, prav zaradi usmeritve strogo v fotovoltaiko v povezavi z baterijskimi sistemi, njihovi energetski sistemi nameščeni v približno 65 tisoč gospodinjstvih, potencial pa je - ocenjuje Juan Fermín Rodríguez - enormen. Enako je očitno menil ameriški igralec Leonardo di Caprio, ki je prav tako investiral v omenjeno podjetje in se pridružil tudi Kingovemu svetovalnemu odboru.

»Kingo Energy je startup s kulturo, kot jo delijo startupi iz Silicijeve doline in je kot tak tudi zavezan svojim investitorjem, zatorej mora rasti in zasledovati visoko dobičkonosnost,« je pojasnil ustanovitelj podjetja, ki ga je leta 2018 tudi Svetovni ekonomski forum prepoznal kot drugega med TOP10 startupi v Latinski Ameriki.

»Na maske in druge omejitve se bo treba kar navaditi«


lSz4fr8u239l74nRropQKingo Energy pa je obenem tudi podjetje, ki je 100-odstotno odvisno od kitajskih proizvajalcev surovin, kar se je v času koronakrize pokazalo kot precejšen izziv. Vezano na to Fermín Rodríguez meni, da se bo treba na maske in druge omejitve 'kar navaditi', pripraviti pa se je po njegovem treba tudi na 'drugi val', o katerem se vse več govori. Podjetje je sicer tik pred korono dobilo novega investitorja, s svežo finančno injekcijo pa je nameravalo nadaljevati svojo skokovito rast – kar pa je torej nekoliko zajezila koronakriza.

Ta je vplivala na upad povpraševanja (po njihovih rešitvah), in sicer za 10 do 15 % v aprilu glede na marec, težje pa jim je tudi priti neposredno do uporabnikov v lokalnih skupnostih, ki so se v tem obdobju - zaradi koronaukrepov - še nekoliko bolj zaprli. Četudi je torej njihov dostop do potencialnih novih uporabnikov nekoliko otežen, pa so, tako Fermín Rodríguez, verjetno v danem trenutku tudi edino energetsko podjetje, ki je do omenjenih skupnosti kljub vsemu pristopalo v povprečju dvakrat tedensko, s čimer so pokazali, da jim je mar. Obenem pa, zopet prav zaradi koronaukrepov, na območjih, kjer nastopajo, zaznavajo tudi dvig stroškov distribucije energije, je povedal podjetnik.

Glede izzivov, ki jih je prinesla koronakriza, pa je Fermín Rodríguez dejal, da je »bilo sicer izjemno težko priti že na 65 tisoč uporabnikov, kot jih imajo trenutno, a kot podjetnik je pač treba biti pripravljen stalno aktiven in predvsem – agilen«. Pa ne le zaradi odgovornosti do investitorjev, ki so do danes v podjetje vložili več kot 30 milijonov ameriških dolarjev (med njimi so ne le posamezniki, kot Leonardo di Caprio, ki delijo ideologijo s poslanstvom podjetja, ampak tudi skladi in banke), pač pa – zopet – predvsem do trga in uporabnikov. Časi so pravzaprav ves čas težki in morda res ni vsak trenutek tisti, ki zahteva temeljne poslovne spremembe, pa vendar je treba biti ves čas pripravljen na potencialne krize, je sklenil ambiciozni startupovec.


 • Pon 10°C

 • Tor 18°C

 • Sre 19°C

 • Čet 20°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×