Nastavitve piškotkov
Nove SN stikalne naprave poganjata zrak in digitalizacija
OGLASNO SPOROČILO

Nove SN stikalne naprave poganjata zrak in digitalizacija

Datum: 29. junij 2021

Avtor: Schneider Electric

Kategorija: Članki

Tema: Električna energija , Nove tehnologije , En.vizija , Energetska učinkovitost

Prizadevanja za zmanjšanje ogljičnega odtisa se kažejo tudi na področju opreme, ki vključujejo tako digitalizacijo kot tudi povečevanje potencialne trajnosti z uvedbo nove, okolju prijazne tehnologije, ki namesto toplogrednih plinov uporablja čisti zrak.

Več kot 30 milijonov srednje napetostnih stikalnih naprav, nameščenih po vsem svetu, uporablja žveplov heksafluorid (SF6). To je toplogredni plin, ki poslabša učinek tople grede zaradi svoje lastnosti potenciala globalnega segrevanja (GWP) v vrednosti 23.500, saj ima 1 kg SF6 enak učinek kot 23.500 kg CO2.

foto1SF6 se od 70-ih let prejšnjega stoletja veliko uporablja v visoko in srednje napetostni električni opremi, kot nestrupen, nevnetljiv izolacijski medij in medij za prekinitev električnega tokokroga oziroma obloka. Čeprav ima zelo dobre lastnosti pri izolaciji in prekinitvi električnih tokokrogov, SF6 znatno prispeva k učinku tople grede. Prenehanje uporabe SF6 je pomemben korak naprej za trajnost, zdravje in varnost. Inovativna nova tehnologija, ki ne uporablja SF6, ampak stroškovno učinkovitejšo kombinacijo prekinitve električnega toka v vakuumu (VI) in zračno izolacijo, hkrati pa ohranja majhen odtis, ki ga sicer povezujemo s tradicionalnimi stikalnimi napravami izoliranimi z SF6 plinom, je obetavna alternativa.

Čist zrak namesto SF6


PM108436Srednjenapetostna stikalna naprava SM AirSet uporablja izolacijo iz čistega zraka, v kombinaciji z novo Schneider Electricovo tehnologijo vakuumskih komor (SVI). Omogoča uvajanje zelene tehnologije, hkrati pa ohranja prednosti kompaktnega fizičnega odtisa, stroškovne učinkovitosti in zanesljivosti tradicionalne opreme, ki jo poznamo pri SF6 tehnologiji.

»Zaradi naraščajoče elektrifikacije in uporabe obnovljivih virov energije po vsem svetu potrebujemo več SN stikalnih naprav. Z našo novo tehnologijo, ki ne uporablja SF6, ampak toplogredne pline nadomešča s čistim zrakom, smo naredili pomemben korak k razogljičenju omrežja in ustvarjanju resnično zelenih energetskih sistemov,« je povedal Aleš Bučar, vodja prodaje pri Schneider Electricu.

YouTube

Uspešna uporaba na različnih področjih


Schneider Electric poroča o uspešni uporabi svoje nove srednjenapetostne serije SM AirSeT, ki ne uporablja SF6, v številnih elektroenergetskih objektih, vključno s švedskim E.ON-om in francoskim GreenAlpom, ter vedno večjem številu uporabnikov, vključno z zasebnimi elektroenergetskimi omrežji za komercialne in industrijske namene.

foto2Nova tehnologija srednje napetostnih stikalnih naprav, ki uporablja vakuumsko tehnologijo prekinitve električnega toka in zračno izolacijo, omogoča uporabnikom, da se izognejo SF6 plinu. Medtem ko so stikalne naprave, izolirane z zrakom slovele kot prevelike v primerjavi s tehnologijo, ki uporablja plin, temu ni več tako. Današnje alternative stikalnim napravam, ki ne uporabljajo SF6, so kompaktne kot plinske različice in so stroškovno učinkovitejše. Poleg navedenega tovrstne trajnostne SN stikalne naprave zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov, tako da odpravlja potrebo po ustvarjanju novega plina, ki bi nadomestil SF6, in se izogibajo težavam z njegovim zajemom, recikliranjem in uhajanjem po koncu življenjske dobe.

»V Schneider Electricu verjamemo, da je najboljši plin – čisti zrak,« je dejal Aleš Bučar. »Razvili smo stikalne naprave prihodnosti, brez SF6 plina, ki predstavljajo velik napredek na področju trajnosti, postavljajo nova merila za zdravje in varnost ter zagotavljajo možnost uvedbe novih digitalnih tehnologij. Naša nova tehnologija, ki ne uporablja SF6, je idealna alternativa.«

Prednosti so številne


foto3Prednosti rešitve SM AirSeT so številne: je okolju prijazna naprava, zagotavlja varnost ljudi, je enostavna za rokovanje, ima enak ali podoben kompaktni odtis kot naprave, ki uporabljajo SF6, je zamenljiva z enakovredno zračno izolirano stikalno celico, ki vsebuje konvencionalno stikalo SF6, ter odpravlja potrebe po zajemanju plina ob koncu življenjske dobe.

OGLASNO SPOROČILO

 • Sre 18°C

 • Čet 15°C

 • Pet 12°C

 • Sob 10°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×