Nastavitve piškotkov
GEN-I v Severni Makedoniji zagnal sončno elektrarno z močjo 17 MW

GEN-I v Severni Makedoniji zagnal sončno elektrarno z močjo 17 MW

Datum: 10. oktober 2022

Avtor: Montel

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Ekonomija , Ekologija , En.vizija

Slovenska družba GEN-I je v Severni Makedoniji zagnala sončno elektrarno z močjo 17 MW, kar predstavlja največji projekt na področju sončne energije v tej državi.

GEN-I je leta 2020 zmagal na makedonskem razpisu za gradnjo sončne elektrarne na državni zemlji v okviru dražbe za skupno 35 MW sončnih zmogljivosti. 

Gradnja sončne elektrarne, ki se nahaja v bližini vasi Amzabegovo v osrednji Severni Makedoniji, je bila končana tri mesece pred rokom.

»Z energetsko krizo se spopadamo hitro in učinkovito, obenem pa zastavljamo pot za prihodnjo proizvodnjo energije v državi,« je na slovesnosti ob odprtju elektrarne dejal predsednik makedonske vlade Dimitar Kovačevski. »Stabilna oskrba z električno energijo iz vseh razpoložljivih virov je naša najpomembnejša prednostna naloga, še posebej zdaj, v času največje svetovne energetske in gospodarske krize,« je dodal.

Kot je ob tej priložnosti dejal predsednik uprave Skupine GEN-I Igor Koprivnikar, je bila Severna Makedonija za GEN-I »vedno pomemben trg in s to naložbo se povezujemo še bolj«. GEN-I je s pravico do izgradnje sončne elektrarne pridobil obenem tudi 50-letni najem zemljišča na degradiranem območju v Amzabegovem v občini Sv. Nikole. 

Elektrarna bo lahko na leto proizvedla 25.000 MWh električne energije, kar pokrije potrebe približno 5.000 gospodinjstev, je dodal Kovačevski.

Slovesnosti se je udeležil tudi minister za energijo Krešnik Bekteši, ki je dejal, da bo Severna Makedonija, ki se pri proizvodnji električne energije sicer močno zanaša na fosilna goriva, do maja 2023 inštalirala za 150 MW sončnih zmogljivosti.

Makedonska vlada je v nedeljo napovedala, da namerava letos reševanju energetske krize nameniti skupno 222,7 milijona evrov. 


Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Pon 7°C

  • Tor 8°C

  • Sre 6°C

  • Čet 4°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×