Nastavitve piškotkov
EU predstavila strategijo za trajnostno mobilnost; za 30 milijonov EV bo potrebnih dodatnih 85 TWh obnovljive energije

EU predstavila strategijo za trajnostno mobilnost; za 30 milijonov EV bo potrebnih dodatnih 85 TWh obnovljive energije

Datum: 10. december 2020

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , OVE in URE , Promet , Energetska politika , Emisije CO2

Evropska komisija je včeraj predstavila svojo strategijo za trajnostno in pametno mobilnost, katere cilj je, da bi po evropskih cestah do leta 2030 vozilo najmanj 30 milijonov brezemisijskih avtomobilov, s čimer bi zagotovili, da bo EU do leta 2050 postala prvi podnebno nevtralen kontinent. Medtem pa je nova študija organizacije Transport & Environment pokazala, da bo EU do leta 2030 za pogon 30 milijonov električnih avtomobilov potrebovala dodatnih 85 TWh obnovljive električne energije na leto.

prometPo navedbah Komisije morajo vsi načini prevoza »postati bolj trajnostni, pri čemer morajo biti zelene alternative široko dostopne, obstajati pa morajo tudi ustrezne spodbude za hitrejši prehod«.

Komisija si je tako v novi strategiji zastavila konkretne mejnike, da bi tako zagotovila »pravo pot evropskega prometnega sistema v pametno in trajnostno prihodnost«.

Evropska komisija tako do leta 2030 pričakuje, da bo po evropskih cestah bo vozilo najmanj 30 milijonov brezemisijskih avtomobilov; da bo 100 evropskih mest podnebno nevtralnih; da se bo promet na železniških povezavah za visoke hitrosti v Evropi podvojil; da bodo redna skupinska potovanja na razdalji do 500 km ogljično nevtralna; da se bo avtomatizirana mobilnost uporabljala v velikem obsegu in da bodo brezemisijska morska plovila pripravljena za trg.

Da pa bi pospešili uvajanje brezemisijskih vozil, plovil in letal, goriv iz obnovljivih virov in nizkoogljičnih goriv ter infrastrukture, povezane z njimi, je treba do leta 2030 namestiti 3 milijone javnih polnilnih, pravi Komisija.

Strategija prav tako predvideva, da bodo do leta 2035 brezemisijski veliki zrakoplovi pripravljeni za trg. Do leta 2050 pa naj bi bili brezemisijski skoraj vsi avtomobili, kombiji, avtobusi in nova težka gospodarska vozila; obseg železniškega tovornega prometa se bo podvojil; Komisija pa do takrat pričakuje tudi »v celoti delujoče večmodalno vseevropsko prometno omrežje (TEN-T) za trajnosten in pameten promet s povezljivostjo visoke hitrosti«.

Poraba električne energije v prometu se bo po ocenah Komisija nenehno povečevala zaradi vse več brezemisijskih in nizkoemisijskih pogonskih sklopov v cestnem prometu in nadaljnje elektrifikacije železnic. Njen delež v celotni porabi energije v prometu naj bi se tako povečal s približno 1,2 odstotka leta 2015 na 3,4 odstotka leta 2030 in 8,3 odstotka leta 2050.

Uporabo vodika v prometu pa bi olajšala povečana razpoložljivost infrastrukture za oskrbo z gorivom, po napovedih pa naj bi vodik do leta 2050 predstavljal 2,4 odstotka porabe energije v prometu, kaže dokument Komisije.

V Komisiji so prav tako poudarili, da »pričakovana večja uporaba baterijskih električnih vozil in drugih oblik e-mobilnosti zahteva nemoteno vključitev v električno omrežje. Uvajanje pametne infrastrukture za polnjenje bo pomagalo zagotoviti zmogljivosti za shranjevanje in prožnost elektroenergetskega sistema«.

Prometni sektor bo do leta 2030 zahteval dodatnih 209 TWh obnovljive energije


Medtem je nova študija organizacije Transport & Environment pokazala, da bo po osnovnem scenariju prometni sektor do leta 2030 potreboval dodatnih 209 TWh obnovljivih virov energije, pri čemer bo cestni promet predstavljal 80 odstotkov (167 TWh).

»To dodatno povpraševanje v prometu je treba kontekstualizirati tako, da ga primerjamo z napovedanim ne-prometnim povpraševanjem po električni energiji, in sicer 3.129 TWh leta 2030. Z drugimi besedami, doseganje pomembnega napredka do leta 2030 na področju razogljičenja prometa vodi le do majhnega povečanja povpraševanja po električni energiji - pod 7 odstotkov,« so poudarili v tej organizaciji.

»Če bo po evropskih cestah vozilo nekaj več kot 30 milijonov električnih osebnih avtomobilov, bo to povzročilo 85 TWh dodatnega povpraševanja po obnovljivi energiji, kar predstavlja manj kot 3-odstotno povečanje skupnega povpraševanja po električni energiji,« pravijo v organizaciji Transport & Environment.

»Treba je dodati, da bodo ti osebni avtomobili - kot ‘baterije na kolesih’ - ključna prednost operaterjev omrežja, saj imajo velik potencial na področju zagotavljanja prožnosti. Pametno polnjenje bo pomagalo zmanjšati omejevanje vetrne in sončne energije v evropskih omrežjih do leta 2030, zmanjšati ogljično intenzivnost v omrežju in zmanjšati dodatno električno energijo iz obnovljivih virov, potrebno za cestni promet - in zlasti osebne avtomobile - za skoraj 10 odstotkov,« dodajajo. Celotno študijo najdete TUKAJ.

Evropska komisija je včeraj začela izvajati evropski podnebni pakt. V okviru te pobude, ki bo potekala po vsej EU, so posamezniki, skupnosti in organizacije povabljeni k sodelovanju pri ukrepih proti podnebnim spremembam in oblikovanju bolj zelene Evrope. »Podnebni pakt kot del evropskega zelenega dogovora vsem zainteresiranim ponuja prostor, da si izmenjujejo informacije, razpravljajo o podnebni krizi in ukrepajo v zvezi z njo ter tako prispevajo svoj delež k hitro rastočemu evropskemu podnebnemu gibanju,« pravijo v Komisiji.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Pet 18°C

 • Sob 10°C

 • Ned 9°C

 • Pon 11°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • Vodik
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×