Nastavitve piškotkov
Ena in edina »res okolju prijazna« prenosna baterija – narejena v Sloveniji

Ena in edina »res okolju prijazna« prenosna baterija – narejena v Sloveniji

Datum: 22. september 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , Ekologija , En.vizija

Spoznajte, kako se je slovenski startup Reusable Technologies lotil globalnega problema e-odpadkov. Po besedah direktorja Tomaža Krena bi morali zavoljo naše prihodnosti slediti načelu: Premisli, predelaj, preuporabi (ang. rethink, remake, reuse).

Kot zvemo na spletni strani družbe Reusable Technologies, je bilo v »letu 2019 po svetu proizvedenih rekordnih 54 milijonov metričnih ton elektronskih odpadkov, kar kaže na 21-odstotno povečanje v samo petih letih. E-odpadki predstavljajo najhitreje rastoči tok gospodinjskih odpadkov, kar je posledica večje potrošnje električne in elektronske opreme, kratkih življenjskih dob in omejenih možnosti popravila. V letu 2019 je bilo recikliranih zgolj 17,4 odstotka odvrženih e-odpadkov, med reciklažo pa prihaja tudi do mnogih okolju nevarnih reakcij.« V podjetju Reusable Technologies so se recikliranja lotili nekoliko drugače. Njegov soustanovitelj in prvi mož Tomaž Kren nam je v novem videointervjuju v sklopu serije videov z naslovom 'Podjetniki na področju zelenih tehnologij za trajnostno prihodnost', ki jo je Energetika.NET ob podpori organizacije WorldChicago pripravila za svoje bralce iz energetskega sektorja, postopek tudi podrobneje opisal.

Začne se pri sortiranju dobrih in slabih baterij


13 09 Tomaž Kren prv»Vsi vemo, da trenutno najzmogljivejši sistemi za shranjevanje energije izhajajo iz tehnologije na osnovi litija. Povpraševanje po nacionalnih virih posledično ustvarja zelo slabo situacijo za okolje. Veliko povpraševanje ima žal tudi svojo ceno. Okrog tega produkta smo torej zgradili cel ekosistem. Ker poznamo celoten postopek, lahko z našo interno sistemsko programsko opremo analiziramo zbrane baterije in ločimo dobre od slabih. Naša prednost je v tem, da zmanjšamo število baterij in sestavimo prenosne baterije s podobnimi ali celo enakimi specifikacijami kot konkurenca,« pojasni Tomaž Kren, ki je družbo Reusable Technologies ustanovil skupaj z Rokom Goršinom.

Podjetnika sta se spoznala na Srednji strojni šoli Šolskega centra Novo mesto in ker so ju ljubiteljsko zanimale podobne teme (elektronika, IT, nove tehnologije itd.), sta že nekaj časa razvijala tehnološke ideje na področju ponovne uporabe in e-odpadkov. Vzpostavitev skupnega zagonskega podjetja je bila torej naravna odločitev. Tomaž je pred tem deloval v okviru dobrodelnega društva Duh časa, Rok pa je s svojim podjetjem pridobival izkušnje na raznih zahtevnejših projektih. Kot pojasnita na spletni strani podjetja, se jima je ideja za sistem rEbank porodila po večkratnem obisku odlagališč e-odpadkov.

»Naš sistem baterijam torej podaljša življenjsko dobo; slabe baterije gredo v razgradnjo, kjer poberemo reciklirane materiale, nato pa jih pošljemo nazaj na trg za ponovno uporabo. Krog je s tem postopkom zaključen. Osredotočamo se na celoten ekosistem okrog baterijske celice.«

Tomaž nadaljuje: »Če pogledate običajni postopek recikliranja, podjetja baterijske sklope pošiljajo na sortiranje k svojemu osebju ali pa na strojno čiščenje in procesiranje za prihodnjo uporabo v proizvodnji. Naš produkt je ob tem narejen iz materialov, ki jih je zelo težko procesirati z običajnim mehanskim recikliranjem in kjer je že na samem mestu veliko škodljivih proizvodov. Mi torej zagotovimo ponovno uporabo obstoječih e-odpadkov. Ne procesiramo jih mehansko, temveč z našimi glavami.«

Najprej je bila (LED) luč …


Okolju prijazna prenosna baterija pa ni bila prva ideja, ki se je porodila v okviru družbe Reusable Technologies. Tovrsten pristop k razvoju produktov se je začel z idejo za okolju prijazno LED luč, ki jo je podprl tudi novomeški podjetniški inkubator Podbreznik. Ekipa je zdaj sicer tudi del pospeševalnika družbe KIC Climate, izkušnje pa je pridobila tudi v okviru slovenskega pospeševalnika Katapult.

Kren se v odgovoru na vprašanje, kaj so bile glavne lekcije teh programov, naveže na idejno fazo. Kot pojasni, je za podjetnika ključno, da res močno verjame v svojo idejo. Vprašali smo ga tudi, kako vidi prehod na trajnostno prihodnost. »Menim, da se vrača miselnost preteklih generacij, ki so verjele, da ne smemo ničesar zavreči. Zavoljo prihodnjih generacij bi morali pravzaprav slediti načelu: Premisli, predelaj, preuporabi (ang. rethink, remake, reuse). Torej moramo ponovno vzpostaviti stik s starejšimi in se z njimi pogovoriti.«

»Prihodnji vzorci so predvidljivi. Žal pa so napovedi zelo slabe. A če vsakdo od nas v to vloži vsaj malo energije, jih lahko naredimo nepredvidljive. Čas je, za začnemo slediti načelu 'rethink, remake, reuse',« je Tomaž Kren vizionarsko zaključil intervju z Energetiko.NET. Na tej točki velja omeniti, da nameravajo v družbi Reusable Technologies del prihodnjih dohodkov nameniti humanitarnim namenom, saj naj bi bil tudi to ključen del resnično trajnostne prihodnosti, je dejal Kren v neformalnem delu pogovora in dodal, da trenutno iščejo investitorje in tudi posameznike, ki so si pripravljeni prizadevati za delež v tem startupu.

Za več informacij o družbi Reusable Technologies obiščite njihovo spletno stran: https://reusable-technologies.com/.

Celoten videointervju si lahko ogledate TUKAJ.

Produkcijo tega videa financira ameriško ministrstvo za zunanje zadeve in izvaja WorldChicago.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Sob 15°C

  • Ned 15°C

  • Pon 15°C

  • Tor 16°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×