Nastavitve piškotkov
Andrea Stegher, Snam in IGU: Plin je v dobrem položaju za prevzem pomembne vloge
OGLASNO SPOROČILO

Andrea Stegher, Snam in IGU: Plin je v dobrem položaju za prevzem pomembne vloge

Datum: 19. februar 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: Fokus

Tema: Energetska politika , En.vizija , Plini

»Snam je eden vodilnih svetovnih operaterjev energetske infrastrukture in eno največjih italijanskih podjetij na borzi z vidika tržne kapitalizacije. Njegovo trajnostno in tehnološko napredno omrežje zagotavlja varnost oskrbe in spodbuja razvoj območij ter obenem prispeva k spodbujanju energetske tranzicije,« je zapisano na spletni strani podjetja Snam, kjer je Andrea Stegher zadolžen za področje komerciale. Kdaj bomo lahko končno nehali govoriti o energetski tranziciji, saj bo ta dejansko dosegla svoj cilj? Bo to leta 2050, ko naj bi Evropa postala ogljično nevtralna, ali morda že prej? S tem vprašanjem smo odprli naš videointervju z Andreo Stegherjem, ki bo v naslednjem mandatu prevzel tudi predsedovanje Mednarodne plinske zveze (IGU). Svoje pragmatične poglede na prihodnost, ki jo bo zaznamovala še vedno trajajoča tranzicija, bo z nami delil tudi na spletnem En.odmevu 021, ki ga pripravljamo 4. marca.

feb 8 prewStegher nam je v odgovor zaupal, da se spomni časov, pred kakšnimi 25 leti, ko so bile naftne in plinske družbe veliko manj vesele, ko so namesto nafte našle plin. A stvari se spreminjajo in čeprav je energetska tranzicija trajni koncept, ki je povsem vpet v naše vsakdanje življenje, ima tudi specifične cilje, na primer neto ničelne emisije v Evropi do sredine stoletja, je pojasnil Stegher, ki meni, da je celoten koncept energetske tranzicije koncept za odjemalce. To bo zahtevalo pomembno transformacijo industrije in leto 2050 bo pomemben mejnik, a »bomo morali v tej smeri delovati prav vsak dan od danes pa do leta 2050 in še dlje«, ostaja pragmatičen Stegher.

»Naša industrija mora pri ponudbi storitev in produktov, ki jih potrebujejo naši odjemalci, dolgoročno vizijo združiti s siceršnjim pragmatizmom,« je dejal in dodal, da je bil denimo pred sedmimi leti, ko je sam začel govoriti o zelenih plinih, odziv (industrije) veliko hladnejši kot danes, ko se nekateri zavezujejo k dosegi neto ničelnih emisij v razmeroma kratkem času, kar jasno kaže na to, da nameravajo naftna in plinska podjetja res prispevati k energetski tranziciji, tudi z vpeljavo vodika in drugih novih rešitev. Preberite tudi Italijanski Snam bo investiral 3,7 milijarde evrov v pripravo infrastrukture na vodik

Andrea Stegher bo o prehodu na nizkoogljično prihodnost govoril tudi na prihajajočem spletnem En.odmevu 021, ki ga pripravljamo 4. marca (VEČ).

Gradijo mostove med državami in trgi …


Glede na to, da bo sogovornik v naslednjem mandatu prevzel predsedovanje Mednarodne plinske zveze (IGU), smo ga vprašali, če nam lahko pove kaj več o pripravah zveze na to 'novo energetsko ero'. Odgovoril nam je, da mora ob zagonu, ki ga daje cilj neto ničelnih emisij, tudi plinska industrija sodelovati v prav vseh razpravah o energetski prihodnosti, še posebej glede na to, da je današnja Evropa pravzaprav »skupek več različnih Evrop«.

Ker je Snam družba v Italiji, za katero bi lahko rekli, da je pomembna energetska soseda Sloveniji in ker je ta energetska soseda Hrvaški, kjer je ravno začel obratovati terminal z UZP, smo ga vprašali tudi, kako pozorno v Snamu spremljajo to dogajanje ter dogajanje na področju plinske povezave med Slovenijo in Madžarsko in kako se bo regionalni plinski zemljevid spreminjal v bližnji prihodnosti.

Strokovnjak nam je v odgovor priznal, da z veseljem opazuje tovrstno dogajanje na področju, kjer je povezave res treba izboljšati. Mednarodno znana značilnost družbe Snam je ravno to, da gradi mostove med državami in trgi, kar se nanaša tudi na projekt TAP (ki je že zagotovil prve pošiljke azerbajdžanskega plina v Bolgarijo in Grčijo; op. p.).

»To so zanimivi koraki za Slovenijo, Hrvaško, Madžarsko, Bolgarijo in Grčijo, ta del Evrope pa postaja s tem tudi vse odpornejši in v položaju, da lahko o plinu dejansko razmišlja kot o gorivu za (energetsko) tranzicijo,« je dejal Stegher.

»To leto se je začelo z zelo močnim dvigom povpraševanja po plinu, kar kaže na potrebo po združitvi virov energije, ki ustrezajo našemu namenu, in plin je v dobrem položaju za prevzem zelo pomembne vloge pri zadovoljevanju potreb trga,« je zaključil strokovnjak, ki pričakuje, da bodo naše energetske potrebe v prihodnje vse večje.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.

OGLASNO SPOROČILO

  • Sre 25°C

  • Čet 26°C

  • Pet 28°C

  • Sob 31°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×