Nastavitve piškotkov
Nova tržna platforma za naprednejše zagotavljanje storitev operaterjev in ponudnikov na elektroenergetskem trgu

Nova tržna platforma za naprednejše zagotavljanje storitev operaterjev in ponudnikov na elektroenergetskem trgu

Datum: 02. februar 2023

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Nove tehnologije

Pri projektu FARCROSS, ki ponuja rešitve za optimizacijo izrabe čezmejne elektroenergetske infrastrukture, je bila v okviru sklopa ‘Optim-Cap Demo’ razvita tržna platforma t. i. OPTIM-CAP. Ta ponuja dodano vrednost za celotni evropski trg z elektriko, posledično tudi za slovenskega, so za Energetiko.NET pojasnili na Borzenu, ki sodeluje pri projektu.

Borzen v okviru projekta FARCROSS sodeluje pri t. i. ‘Optim-Cap Demo’ sklopu, katerega cilji so pregled značilnosti trga dodeljevanja čezmejnih prenosnih zmogljivosti (ČPZ), razvoj optimizirane zasnove trga dodatnih zmogljivosti za avkcije ČPZ s produkti rezervne zmogljivosti, pa tudi identifikacija alokacijskih izboljšav pri izračunih potreb po prenosnih zmogljivostih, kot tudi razvoj razširljivega prototipa za optimiziran pristop k avkcijam razpoložljivih prenosnih zmogljivosti za dodeljevanje energije (trgovanje) in čezmejne regulacijske energije oziroma moči na podlagi formul in algoritma za ujemanje ponudb.

Po Borzenovem pojasnilu je bila v sklopu priprave ‘Optim-Cap Demo’ razvita posebna tržna zasnova, upoštevajoč tržne razmere sodelujočih držav - Hrvaške, Madžarske, Slovenije, Romunije - in izdelan matematični model, pri čemer je demonstracija potekala v dejanskem operativnem okolju operaterja trga z elektriko. Dodajajo, da sta v teku še formulacija in validacija in tudi »fino prilagajanje, ki temelji na dejanskih tržnih ponudbah«.

Sklop bo zaključen s pripravo poročila o rezultatih demonstracijske izvedbe, še pojasnjujejo v slovenskem operaterju trga z elektriko.

Je pa bila v omenjenem sklopu razvita tudi OPTIM CAP platforma, ki po Borzenovem pojasnilu ponuja dodano vrednost za celoten evropski trg z elektriko, posledično tudi za slovenskega.

Sistemskim operaterjem ponuja novo tržno orodje oz. platformo za zagotavljanje storitev izravnalnih trgov, izven lokalnih trgov; operaterjem trga z elektriko pa novo, naprednejšo platformo.

Medtem ponudnikom izravnalnih storitev (proizvajalci, agregatorji, ponudniki fleksibilnosti…) rešitev ponuja nov način integracije teh virov fleksibilnosti na trg s celovitejšo in lažje dostopno enotno platformo, so za Energetiko.NET pojasnili na Borzenu.

Temeljni namen projekta FARCROSS, ki se izvaja v okviru programa Obzorje 2020 in pri katerem sodeluje na slovenski strani tudi Holding Slovenske elektrarne (HSE), je optimizacija izrabe fizične (čezmejne) elektroenergetske infrastrukture s ciljem razvoja rešitev - kar vključuje tako fizične posege kot spremembe postopkov -, ki bi povečale možne pretoke moči na enaki fizični infrastrukturi (čezmejni vodi). Projekt se je pričel leta 2019.   • Ned 28°C

  • Pon 23°C

  • Tor 9°C

  • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×