Energetska učinkovitost le en del koncepta trajnostne gradnje
OGLASNO SPOROČILO

Energetska učinkovitost le en del koncepta trajnostne gradnje

Datum: 24. oktober 2018

Avtor: Tanja Srnovršnik Volarič

Kategorija: Članki

Tema: OVE in URE , Energetska politika , Emisije CO2 , Ekonomija

Trajnostna gradnja se še vedno pogosto enači z energetsko učinkovitostjo. A energija je le en majhen košček širšega koncepta trajnostne gradnje, je na današnjem dogodku ‘Trajnostna gradnja – edina pot v prihodnost! Stavbe & Energija’ Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo poudaril Saša Galonja z ministrstva za okolje in prostor (MOP).

»Je pa energija zagotovo velika tema in ostaja na sporedu,« pravi Galonja in dodaja, da se ravno zaradi tega, kar se dogaja z našim podnebjem in zaradi odvisnosti cele Evrope od energentov, »ki niso prav CO2 prijazni«, že okoli 15 let tako na evropski kot slovenski ravni ukvarjamo prav z energetsko učinkovitostjo stavb.

»Slovenija ima tukaj preko sistema državnih pomoči in preko Eko sklada tudi vzvode, da ne samo nekaj zaukazuje, ampak da pri tem tudi aktivno pomaga - finančno,« je na dogodku, ki ga spremlja tudi Energetika.NET, pojasnil Galonja.

Omenil je tudi, da so v južnoevropskih državah velika tema potresi in da je tudi to treba upoštevati pri trajnostni gradnji, sicer delamo »potemkinove vasi«. »Upam, da bomo uspeli v kakšne evropske projekte v naslednji perspektivi vsaj malo priti tudi s temi koncepti prenove, ki bodo šli dlje od energije v stavbah,« je dodal Galonja.

iztok kamenskiIztok Kamenski, predsednik Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo, je medtem spomnil, da se v stavbah uporablja kar 50 % vseh materialov in energije ter da se 33 % vseh odpadkov proizvede zaradi koriščenja stavb. »Zasuti smo s smetmi. Pravimo, da je to prilika za zelena delovna mesta v Sloveniji. Recikliranje, sortiranje, tu je naš izziv, tu lahko gre naš trud v trajnostnem gibanju,« je dejal Kamenski.

Priložnosti za prihranke


Jože Dimnik z direktorata za energijo z ministrstva za infrastrukturo (MzI), pa je omenil nedavno izdano poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPPC), v katerem »6000 znanstvenikov, strokovnjakov precej pereče govori o posledicah, če bi se ozračje segrelo preveč. Za to predvidevajo precej velika vlaganja na letni ravni, da bi to preprečili«.

Po Dimnikovih besedah se napoveduje recesija. »Bolj, kot se govori o tem, slabše je, ker potem ljudje nehajo investirati in potem res pride do recesije. Ta vlaganja bi lahko bila priložnost za to, da bi bila ta recesija blažja ali da je morda sploh ne bi bilo,« je dejal Dimnik.

Omenil je dolgoročno strategijo za spodbujanje naložb energetske prenove stavb, po kateri imamo v Sloveniji tehnični potencial za prenovo okoli 18 milijonov kvadratnih metrov.

»Če bi uspeli pri prenovi prihraniti 10 litrov na kvadratni meter na leto, bi to bilo približno 180 milijonov litrov. Če liter kurilnega olja stane približno 1 evro, bi to na letni ravni prineslo prihranek v višini 180 milijonov evrov na leto. če vzamemo 10 let, smo že čez milijardo evrov. To je torej neka priložnost za prihranke,« je dejal Dimnik.

Dimnik ob tem meni, da bi morda lahko model iz področja električne energije, kjer »za strošek, ki ga sicer mesečno plačuješ za elektriko, plačuješ ta strošek nekomu drugemu, ta ti pa s pomočjo toplotne črpalke, sončne elektrarne itd. omogoči manjši odjem iz omrežja«, uporabili tudi pri energetski prenvi stavb. »Tiste stavbe, ki so zelo potratne, imajo načeloma veliko zalogo vrednosti, iz katere bi se dalo izvesti energetsko sanacijo. Pri relativno dobri donosnosti se da dobiti tudi model financiranja,« je še dejal Dimnik.

OGLASNO SPOROČILO
 • Dogodki
 • Čet 22°C

 • Pet 21°C

 • Sob 15°C

 • Ned 10°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×