ABC-jev hackathon: Avtomobili kot hranilniki energije, javni promet v 3. dimenziji in bionične ceste

ABC-jev hackathon: Avtomobili kot hranilniki energije, javni promet v 3. dimenziji in bionične ceste

Datum: 27. april 2018

Avtor: Alenka Žumbar

Kategorija: Start-up

Tema: Promet , Emisije CO2 , Ekonomija , Start-up

Si predstavljate, kako bo videti vaša mobilnost leta 2030? Se boste prevažali z droni ali pa morda z električnimi kolesi, ki bodo ob oddaji na polnilno postajo s premikom taiste postaje pod zemljo, varno spravljena do takrat, ko jih boste spet potrebovali? Ali pa se boste z avtonomnim osebnim vozilom zapeljali 'le' po bionični ali solarni cesti? To je bilo namreč le nekaj futurističnih rešitev, do katerih so prišle ekipe, ki so ta teden tekmovale na dvodnevnem hackathonu, ki ga je ABC pospeševalnik organiziral v okviru TEN-T Days 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ni težko ugotoviti, da so bili njihovi izzivi še bolj popularizirati kolesarjenje, zagotoviti zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, povečati prometno varnost in okrepiti rabo sredstev javnega prevoza.

 DXL5013 – kopija»Avtomobilov ne bomo več potrebovali le za prevažanje, ampak tudi za shranjevanje energije, v strogem centru mesta pa se bomo premikali peš oz. s kolesi in ko se bomo premikali, bomo energijo tudi proizvajali«, je predstavil rešitev 'Nova - MOVE FOR ENERGY' (premik/premakni se za energijo).

 DXL5112 – kopijaEkipa 'Atomnius' pa je na vprašanje, kako bo videti mobilnost v Ljubljani v prihodnosti, odgovorila s posebno aplikacijo, ki bo v letu 2020 v zasledovanju zdrave mobilnosti in načina življenja pešce nagrajevala z nagradnimi točkami, z bioničnimi cestami in umetno fotosintezo v letu 2025 ter z vakuumsko podzemno železnico v 2030.

 DXL5100 – kopijaRešitve z električnimi kolesi, ki bodo prav tako služila kot hranilniki energije, pa se je domislila ekipa 'LJUBLJANOVATORJI', ki je izpostavila, da je prednost električnih koles v primerjavi z navadnimi kolesi predvsem v tem, da bodo ljudje tako prispeli na svoja delovna mesta ne da bi se na poti prepotili. Njihova aplikacija za 'bike-sharing' bi vključevala tudi funkcijo GEO-FANCING, s pomočjo katere bi tudi enostavno obvladovali celoten transportno-energetski sistem. Prav tako bi primestna območja še bolj povezali s pomočjo rumenih con, ki bi služile za hitrejši avtobusni prevoz od kraja do mesta.

 DXL6007'MobiLjty' je nadalje predstavil prometni sistem, ki bo temeljil na avtonomnih vozilih, predvsem tudi za prevažanje lokalne hrane, visoko učinkovita prevozna sredstva pa se bodo medsebojno smotrno povezovala.

 DXL5912V letu 2030 bomo imeli v Ljubljani prometni sistem, ki bo podoben današnjemu, bo pa nadgrajen še z avtonomnimi mini avtobusi pa ne le to – s posebno občinsko valuto bodo ljudje lahko plačevali za različna sredstva javnega prevoza, je predstavila svojo vizijo ekipa 'Tardigrades'.

 DXL5592Ekipa 'FrogTown' pa je predstavila aplikacijo za prebivalce Ljubljane in okolice, s katero bi povezali javni transport oziroma načine javnega transporta, s čimer bi prispevali k večji učinkovitosti transportnega sistema. Njihov cilj je do 2030 narediti Ljubljano za središče tega sistema, ki bi bil nato razširljiv tudi izven prestolnice. Infrastruktura bi vključevala električna avtonomna vozila, polnilno infrastrukturo na avtocesti, ki bo polnila vozila kar med vožnjo, razmišljajo pa tudi o vzpostavitvi kolesarske kooperative in več različnih vrst koles.

 DXL4502»V letu 2030 bo avtonomnost v mobilnosti nekaj običajnega, prav tako bo samoumevna elektromobilnost, vse naprave pa bodo vključene v internet stvari. Pa vendar je današnja infrastruktura nezadostno izkoriščena,« pravijo v ekipi 'Solar Roadways', kjer so za rešitev predlagali solarne ceste, s čimer bi Ljubljana postavila nove standarde v svetu inovacij. »Pa še povrnile bi se (solarne ceste; op.p) v treh do petih letih.«

 DXL5614 – kopija»Če prometu dodamo še tretjo dimenzijo, to je prehod tudi v višino, torej v zrak, bi prihranili ogromno prostora na tleh, to pa pomeni tudi občutno manj gneče na cestah,« je menila ekipa 'Levidoors'.

Kombinacijo koles, električnih vozil in vakuumsko magnetno podzemno železnico pa je v svoji rešitvi predvidel tudi tim 'TripleZero', medtem ko je ekipa E.V.A.N.S. stavila predvsem na sistem za preprečevanje nezgod v prometu.

 DXL4684Ekipa 'Green Elephant' pa je v svoji viziji mestnega prometa v 2030 Ljubljano razdelila v dve coni – v drugi bi se srečevali avtobusi in električna kolesa in seveda aplikacije, ki bi uporabnikom nudile ne le urnike prevozov in dostopnost koles, ampak tudi navigacijo in nagradne točke, v prvo pa bi vključili tudi drone za prevoze ljudi in podzemne železnice za odvoz smeti.

Kdo so zmagovalci in kako bodo unovčili svoje zmage?


 DXL5708In katera ekipa je prepričala žirijo, ki so jo poleg izvršne direktorice in soustanoviteljice ABC pospeševalnika Urške Jež sestavljali še predstavniki podjetij, ki so prispevala nagrade najboljšim trem v skupni višini 9.000 evrov, ter predstavnik Mestne občine Ljubljana?

 DXL5945Prvo mesto in nagrado glavnega sponzorja, družbe Petrol, v višini 4.000 evrov, je prejela ekipa 'MobiLjty', drugo mesto in nagrado družbe BTC v višini 3.000 evrov je prejela ekipa 'Solar Roadways', tretje mesto z nagrado družbe AV Living Lab v višini 2.000 evrov pa je usvojila ekipa 'TripleZero'.

 DXL5761Drugo uvrščena ekipa 'Solar Roadways' nam je pojasnila, da bodo poskušali s svojo idejo prepričati tudi predstavnike EU, za prvouvrščeno ekipo 'MobiLjty' lahko omenimo, da s podobnim sistemom že uresničujejo svojo start-up idejo, in sicer kot zagonsko podjetje Soplaya, ki s svojo spletno platformo že povezuje vodje restavracij z lokalnimi pridelovalci hrane. Tretjeuvrščena ekipa pa je bila na razglasitvi zmagovalnih idej tako vzhičena, da tudi še niso vedeli, kako bodo porabili prisluženo nagrado.Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Dogodki
 • Sre 8°C

 • Čet 6°C

 • Pet 2°C

 • Sob 0°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×