Nastavitve piškotkov
Vajgl: Postopek umeščanja JEK2 bi se lahko pričel v začetku 2023

Vajgl: Postopek umeščanja JEK2 bi se lahko pričel v začetku 2023

Datum: 25. november 2022

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Energetska politika , Jedrska energija

Postopek umeščanja drugega jedrskega bloka v Krškem (JEK2) v prostor bi se lahko pričel v začetku naslednjega leta, je včeraj ob robu energetskega foruma Slovensko-nemške gospodarske zbornice za Energetiko.NET povedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Uroš Vajgl.

Kot je pojasnil, je MOP že prejel vlogo od ministrstva za infrastrukturo (MzI) za umestitev JEK2 oziroma za pripravo državnega prostorskega načrta za ta projekt. MOP je sicer naknadno MzI zaprosil za dopolnitev vloge, na katero po Vajglovem vedenju še čakajo.
 
»Pred začetkom postopka umeščanja v prostor pa bomo še počakali na sprejem prostorske strategije države do leta 2050, zato ker aktualna strategija drugega bloka ne obravnava. V strategiji, ki jo sedaj pripravljamo na ministrstvu, bo možnost JEK2 že vključena in na njeni podlagi pričakujemo, da se bo začel postopek umeščanja,« je pojasnil Vajgl in pristavil, da bodo torej postopek umeščanja verjetno zagnali v začetku naslednjega leta.

Poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar je sicer oktobra v intervjuju za Delo opozoril, da »JEK2 nima prioritete, ki bi si jo želeli. JEK2 potrebujemo do leta 2033, ko prenehamo uporabljati premog. To je v energetiki tako rekoč jutri, zato moramo začeti pripravo DPN danes«.

Predsednik vlade Robert Golob pa je konec oktobra dejal, da se verjetno ne bo moč izogniti referendumu o JEK2 in da ga bo treba izvesti v naslednjih petih letih. Takrat je omenil tudi, da bodo družbi GEN energija na vladi dali mandat, da pospeši priprave za omenjeni projekt, stroko pa pozval, da v čim krajšem roku ponudi serijsko rešitev jedrske tehnologije zahodnega izvora, nato da bo politika lahko začela iskati nacionalno soglasje za naložbo v drugi jedrski blok.

Družba GEN energija je sicer za projekt JEK2 že pridobila energetsko dovoljenje, v katerem je za novo jedrsko elektrarno določena tehnologija tlačnovodnega reaktorja tretje generacije z inštalirano močjo približno 1100 MW.


  • Pon 10°C

  • Tor 8°C

  • Sre 14°C

  • Čet 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×