Nastavitve piškotkov
Občini Hrastnik in Selnica ob Dravi pripravljata nove sončne projekte

Občini Hrastnik in Selnica ob Dravi pripravljata nove sončne projekte

Datum: 22. september 2023

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije

Občina Hrastnik načrtuje, da bi v prihodnjih letih lahko namestila do 1 MW sončnih zmogljivosti, je za Energetiko.NET povedal župan občine Marko Funkl na četrtkovi Borzenovi konferenci Trajnostna energija lokalno 023. Nove sončne projekte pa načrtujejo tudi v občini Selnica ob Dravi, je za naš portal potrdila županja Vlasta Krmelj.

Občina Hrastnik je v začetku pomladi že začela gradnjo 300 kW skupnostne samooskrbne elektrarne, ki bo postavljena na strehi Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik.

»Računamo, da bo omenjena skupnostna elektrarna nameščena in pripravljena na priklop nekje do sredine novembra. Ko pa bomo končali ta projekt, načrtujemo tudi tri nove strešne sončne projekte v okviru sončne zadruge Zeleni Hrastnik. Zanje smo praktično že zaprosili za elektrosoglasja, naslednje leto pa načrtujemo vsaj še dva projekta. Prizadevamo si, da bi prišli skupaj z vsemi projekti nekje blizu 1 MW sončnih zmogljivosti,« je pojasnil Funkl za Energetiko.NET.
 
Kot še dodaja, bi lahko občina v določenem času s sončno energijo napajala vse javne zgradbe. 

Tudi pomoč države je po njegovih besedah ustrezna, sploh v primerjavi z obdobjem pred dvema letoma, ko so začeli razmišljati o projektu skupnostne samooskrbne elektrarne.
 
»Na pristojnem ministrstvu so že veliko naredili. Kljub vsemu pa gre vse skupaj še vedno počasi. Kot sem omenil že na konferenci, bi si želel, da bi država na različnih področjih, ne samo na področju energetike, izbrala neke pilotne projekte in jih podprla predvsem z znanjem. Tukaj bi se še dalo veliko narediti,« je še omenil Funkl.
 
Hkrati je dodal, da so številne občine v zadnjem letu prišle pogledat načrte občine Hrastnik na področju sončne energije, med drugim predstavniki občin Koper, Kidričevo in Kozje.
 

Selnica ob Dravi z novimi načrti

Selnica ob Dravi pa trenutno implementira projekt gradnje novega vrtca, kar med drugim vključuje tudi postavitev sončne elektrarne.

»Projekt vrtca je čisto v zadnji fazi. Žal nam je letos nagajalo vreme, tako da smo zaključek prestavili z oktobra na drugo leto, marec oz. april,« je za naš portal pojasnila županja Krmelj. Hkrati je dodala, da načrtujejo tudi postavitev nove telovadnice, ki bo tudi imela fotovoltaično elektrarno, zraven pa je obstoječa osnovna šola, ki pa jo že ima.

Fotovoltaično elektrarno načrtujejo tudi na kulturnem in gasilskem domu, pri čemer bodo vse sisteme povezali skupaj s pametnim sistemom upravljanja, je še dodala županja.
 
Na sami konferenci je sicer županja vlado pozvala k skupnim smernicam za pospešitev izvedbe projektov zelenega prehoda in se strinjala, »da je smer v podnebno nevtralnost edina prava«.


  • Sre 25°C

  • Čet 26°C

  • Pet 28°C

  • Sob 31°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×