Nastavitve piškotkov
Atlantic Grupa v Rogaški Slatini zagnala skoraj 1 MW sončno elektrarno

Atlantic Grupa v Rogaški Slatini zagnala skoraj 1 MW sončno elektrarno

Datum: 19. september 2023

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije

Atlantic Grupa je v torek na strehi polnilnice pijač v Rogaški Slatini zagnala največjo sončno elektrarno skupine. Nova sončna elektrarna, z nazivno inštalirano močjo 974 kW, bo na letni ravni proizvedla 1,01 GWh električne energije, kar je primerljivo z oskrbo približno 350 gospodinjstev ali manjše vasi, so sporočili iz Donata, ki je del skupine Atlantic Grupa.

Na omenjeni lokaciji bosta sicer na voljo tudi dve polnilni postaji za električne avtomobile, ki se bodo polnili na sončno energijo.
 
»Trajnost je del poslovne strategije Atlantic Grupe in je že več kot desetletje pomembna komponenta v našem poslovanju. Uporaba obnovljivih virov energije in ukrepanje za zmanjševanje odvisnosti od zunanjih dejavnikov sta se v negotovostih zadnjih let znova potrdili za pravo smer, saj zagotavljata stabilnejšo in okolju prijaznejšo energetsko prihodnost. Z naložbo v višini skoraj 900 tisoč evrov smo zato postavili sončno elektrarno na strehi polnilnice v Rogaški Slatini, ki je trenutno največja v okviru skupine Atlantic Grupa. Z njo bomo ob polnem delovanju pokrili 31 odstotkov potreb lokacije,« je ob otvoritvi elektrarne povedal Enzo Smrekar, podpredsednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo.

Otvoritve se je udeležil tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. 

»Ne samo zaradi podnebnih sprememb in krepitve podnebne politike temveč tudi zaradi samooskrbe je pospešeno vlaganje v OVE edina prava pot v razogljičenje. Korenit premik glede rabe obnovljivih virov energije je tisti, ki nas bo popeljal na pot zelenega prehoda. In projekti, kot je ta – sončna elektrarna na strehi polnilnice Donata – kažejo, da se podjetja zavedajo, kako pomembno lahko prispevajo in sodelujejo pri zelenem prehodu. Želim si, da bi bilo takšnih projektov v prihodnosti še veliko več,« je dejal Kumer.

Gradnjo sončne elektrarne je Atlantic Grupa sicer izpeljala v partnerstvu s Petrolom. »Energetska podjetja imamo ključno vlogo pri zelenem prehodu. V skupini Petrol s projekti energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije uvajamo rešitve, ki prek različnih poslovnih modelov zagotavljajo stabilno in cenovno učinkovito oskrbo z energijo ter ustvarjajo nizkoogljično prihodnost. V sodelovanju z Atlantic Groupo dokazujemo, da s celovitimi energetskimi rešitvami pomembno prispevamo h gradnji energetsko učinkovitejših domov, javnih ustanov, podjetij, mest,« je poudaril član uprave Petrola Sašo Berger.    • Ned 29°C

  • Pon 25°C

  • Tor 29°C

  • Sre 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×