Nastavitve piškotkov
GEN-I zaradi izjemno uspešnega polletja letos načrtuje več kot podvojitev čistega dobička

GEN-I zaradi izjemno uspešnega polletja letos načrtuje več kot podvojitev čistega dobička

Datum: 07. julij 2021

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Ekonomija

Skupina GEN-I je v prvi polovici letošnjega leta z ustvarjenim 30,6-milijonskim dobičkom za kar 300 odstotkov presegla načrte za to obdobje. V skupini to pripisujejo digitalizaciji in zelenim investicijam, obenem pa so zaradi »izjemno uspešnega« poslovanja v tem obdobju in ocene o pozitivnem nadaljevanju do konca leta izboljšali prvotni poslovni načrt za letos. Čisti dobiček naj bi tako v primerjavi z lani več kot podvojili - na 40,3 milijona evrov, so sporočili.

ekonomijaSkupina GEN-I je v prvih šestih mesecih letos ustvarila 37,8 milijona evrov poslovnega izida iz poslovanja (EBIT), s čimer je za 260 odstotkov presegla načrte za to obdobje. Ob 1,3 milijarde prihodkov se je čisti dobiček Skupine GEN-I v prvi polovici letošnjega leta povzpel na 30,6 milijona evrov, kar je 300 odstotkov več od načrtov.

»Ustvarjeni dobiček predstavlja skoraj 200-odstotno realizacijo celotnega planiranega izida do konca leta 2021. Za GEN-I je najuspešnejše poslovno obdobje v zgodovini,« so iz GEN-I sporočili v sredo.

Okrepitev trgovanja


»Ciljno in razvojno usmerjena vlaganja v digitalizacijo so Skupini GEN-I omogočile izkoristiti večino priložnosti na energetskih trgih in pospešeno rast na vseh poslovnih področjih, kar je pomembno za njen trajnostni poslovni model. K izjemnemu rezultatu v prvih šestih mesecih je največ prispevalo področje globalnega trgovanja,« pravijo v GEN-I.

Digitalizacija procesov in poslovanja je namreč GEN-I v preteklem letu omogočila dodatno razširitev poslovanja na globalne finančne trge, s čimer so še naprej širili trgovalne aktivnosti. V Skupini GEN-I so tako na mednarodnih trgih uspeli v prvi polovici leta trgovati že z več kot 100 TWh energije, kar je nov mejnik.

Lani je Skupina GEN-I v celem letu prodala za 142,9 TWh energentov, od tega 127,4 TWh na segmentu električne energije in 15,5 TWh na segmentu zemeljskega plina.

»Hiter razvoj digitalizacije podpornih aktivnosti in procesov so omogočili vložki v infrastrukturo dela s podatki, ki omogočajo sposobnost izvajanja hitrega analitsko podprtega odločanja ob uporabi najnaprednejših orodij. Zaradi teh investicij je skupina že v prvi polovici letošnjega leta poslovala rekordno,« dodajajo v GEN-I.

Prodaja sončnih elektrarn za samooskrbo zrasla za 70 %


Uspešni so bili tudi na segmentu prodaje zelenih storitev in tehnologij. V prvi polovici leta so prodali skoraj 1000 sončnih elektrarn za samooskrbo, kar je 70 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Njihova skupna moč znaša 10,5 MW, kar je več od inštalirane moči v celotnem lanskem letu.

»Tudi rast prodaje sončnih elektrarn poslovnim odjemalcem v primerjavi z enakim obdobjem v minulem letu je izjemna. V prvi polovici leta 2021 smo prodali 27 elektrarn skupne moči preko 7 MW, kar za 300 odstotkov presega inštalirano moč v lanskem letu,« pravijo.

Izboljšan načrt


V upravi GEN-I so se zaradi uspešnega poslovanja v prvi polovici letošnjega leta in ocene o pozitivnem nadaljevanju do konca leta odločili izboljšati prvotni poslovni načrt za 2021, »ki je bil sicer že zastavljen na najvišjih ravneh v zgodovini obstoja GEN-I«.

Tako napovedujejo poslovni izid iz poslovanja (EBIT) v višini 50,7 milijona evrov in čisti poslovni izid v višini 40,3 milijona evrov, »s čimer bomo planirani čisti dobiček več kot podvojili«. Lani je namreč skupina ustvarila 15,4 milijona evrov čistega dobička in 23,4 milijona evrov EBIT.

»Rekordna realizacija in optimističen pogled vnaprej sta posledica preteklih vlaganj v digitalizacijo, analitiko ter še posebej v naše zaposlene in njihova specifična znanja. Letošnje leto je najboljša potrditev pravilne usmeritve uprave v nadaljnji razvoj podjetja in zaposlenih ter smotrnost vlaganj v zeleno in digitalno prihodnost,« je ob tem poudaril predsednik uprave dr. Robert Golob.

V Skupini GEN-I so nedavno predstavili načrt, po katerem bodo do leta 2030 investirali 1,06 milijarde evrov v nove tehnologije in digitalizacijo ter postavili za 1.000 MW zmogljivosti sončnih elektrarn.


 • Pet 32°C

 • Sob 32°C

 • Ned 24°C

 • Pon 21°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×