Nastavitve piškotkov
Eva Štraser, Evegreen: Vsak problem ima rešitev. Tudi »plastičen«!

Eva Štraser, Evegreen: Vsak problem ima rešitev. Tudi »plastičen«!

Datum: 29. september 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Ekonomija , Ekologija , En.vizija

»Plastika je ena največjih okoljskih groženj našemu planetu. Hitro se približujemo nečemu, čemur bomo lahko rekli kar plastični planet.« A brez skrbi, Eva Štraser, ustanoviteljica družbe Evegreen, ima rešitev.

17 09 prvV velenjskem zagonskem podjetju Evegreen, ki ga je ustanovila Eva Štraser, se zavedajo, da »je plastika ena največjih okoljskih groženj našemu planetu, saj se tovrstni odpadki nabirajo dan za dnem, leto za letom, tako da se hitro približujemo nečemu, čemur bomo lahko rekli kar plastični planet.« V podjetju so se torej vprašali: »Ali si tega res želimo?«

Plastika ni samo plastika. Je problem!


Kot zvemo na njihovi spletni, »ljudje po svetu vsako minuto kupijo več kot milijon plastičnih produktov. Ne le, da ja plastika povsod, vse pogosteje slišimo tudi opozorila, da se mikroplastika, ki pronica iz odlagališč v reke, morja in oceane, prenese tudi v našo prehransko verigo, in sicer z vodo, zobno pasto, ribami itd. Vsako leto je več kot 7 milijonov ton plastike nenadzorovano odvrženih v okolje, predvsem v morja.«

Evegreen eco potEva je se s svojo ekipo tako začela razmišljati o okolju prijaznih alternativah, po nekaj letih raziskav pa so začeli razvijati tudi različne metode. Vprašali so se na primer, kako pretvoriti odpadke, ki jih proizvajajo lokalne pivovarne, ali pa odpadke uvoznikov kave, ki ostanejo po procesiranju kavnih zrn, pa tudi, kako predelati odpadni papir iz srednje velikih evropskih podjetij in ga pretvoriti v uporabne produkte, ki jih je dejansko možno povsem reciklirati brez dodatne predelave.

Eva Štraus se v najnovejšem videu serije 'Podjetniki na področju zelenih tehnologij za trajnostno prihodnost', ki jo je Energetika.NET ob podpori organizacije WorldChicago pripravila za svoje bralce iz energetskega sektorja, poglobi tudi v navade ljudi in pojasni, kako Evegreen pristopa k svojim strankam, predstavi pa nam tudi njihovo osrednjo stranko oz. tako imenovano persono.

Startupi, pojdite v svet in spoznajte svoje stranke!


»Po enem letu raziskav smo ugotovili, da je naša najpomembnejša stranka za vrtne produkte ženska, stara od 45 do 68 let. Ima vsaj dva vrta in je članica različnih vrtnarskih skupin na Facebooku. Zanimivo je tudi to, da jo je v zadnjih desetih letih verjetno doletela neka zdravstvena tegoba, na primer rak. To je tudi eden od razlogov, zakaj ji je mar in zakaj se odloči za nakup našega produkta. In to odločitev sprejme vsako leto.«

»Res je pomembno, da razumemo navade naših strank. Če ne, preprosto ne bomo prisotni na trgu,« izpostavi Eva.

401 1 1 e1549228087451Podjetje Evergreen je v preteklosti delovalo tudi v okviru določenih pospeševalnikov, na primer pospeševalnika družbe KIC Climate, ljubljanskega DPlaca in v velenjskega inkubatorja SAŠA ter tudi na malo bolj oddaljenem Nizozemskem. Eva Štraus med pripovedovanjem o najpomembnejših izkušnjah in zaključkih teh programov za Energetiko.NET izpostavi, da morajo startupi, če želijo uspeti, izstopiti iz območja udobja. Strokovnjakinja ima denimo lepe spomine na podnebni bootkamp v Frankfurtu, kamor so bili povabljeni kot eno od 90 zelenih startupov.

Trajnostna prihodnost potrebuje žive primere


Vse to je pripeljalo do tega, da je Eva tudi sama postala mentorica, njeno delo pa vključuje tudi izobraževanje slovenskih učiteljev in učiteljic, kako z različnimi načini razmišljanja razviti nove inovativne produkte. Svoje znanje torej prenaša na druge in s tem sooblikuje trajnostno prihodnost, saj bodo učitelji in učiteljice pod njenim mentorstvom pridobljeno znanje prenesli na mlajše generacije.

01 afef8ca2 1578 4037 bbe2 8c5617c8fca8 1024x1024Eva Štraser med pogovorom o prihodnosti in pripadajoči trajnostnosti pove, da ima Evegreen jasno misijo: rešiti okoljske probleme. Kot pravi, ima namreč vsak problem tudi rešitev, ki pa se lahko pokaže tudi v obliki razgradljivega cvetličnega lončka ali pa v obliki trajnostne nagrobne sveče iz naravnih materialov – gre za dva Evegreenova produkta, ki sta prejela priznanje Gospodarske zbornice Slovenije v letih 2019 in 2020.

Družba med drugim cilja tudi na najmanj dvajset poslovnih sodelovanj z različnimi srednje velikimi družbami v Evropi, ki proizvajajo odpadke, ki jih lahko Evergeen uporabi za svoje produkte. Vabimo vas k ogledu videa, v katerem nam Eva Štraser med drugim pove še, kako gleda na prihodnost in da bi morale biti določene evropske direktive bolj v skladu z dejanskimi življenjskimi potrebami.

Za več informacij o podjetju Evegreen obiščite njihovo spletno stran: https://evegreen.eu/.

Celoten videointervju si lahko ogledate TUKAJ.

Produkcijo tega videa financira ameriško ministrstvo za zunanje zadeve in izvaja WorldChicago.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Sob 15°C

  • Ned 15°C

  • Pon 15°C

  • Tor 16°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×