Danube Energy+ za povečanje možnosti mladih inovatorjev za doseganje pionirskih novosti v energetski učinkovitosti znotraj donavske makroregije
OGLASNO SPOROČILO

Danube Energy+ za povečanje možnosti mladih inovatorjev za doseganje pionirskih novosti v energetski učinkovitosti znotraj donavske makroregije

Datum: 14. marec 2019

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: Start-up

Tema: Nove tehnologije , Start-up

Evropski projekt Danube Energy+ je namenjen povečanju možnosti mladih inovatorjev za doseganje pionirskih novosti v energetski učinkovitosti znotraj donavske makroregije. V 3-letni projekt, katerega vrednost je 1.864.354 evrov, je vključenih devet držav in sedem strateških partnerjev, izvajalec v Sloveniji pa je ABC pospeševalnik.

Maja JeralaGlavni cilj projekta Danube Energy+ je spodbujanje mladih inovatorjev na področju energetike, in sicer na način, da se vzpostavijo trajnostne strukture v regionalnih ekosistemih za ustvarjanje dolgoročno ugodnega okolja za inovacije in za prepoznavanje mladih inovatorjev. Izvajalci projekta bodo stremeli k prepoznavanju specifičnih izzivov v industriji, pripravi modelov in praks za identifikacijo in vključevanje mladih inovatorjev ter sodelovanje partnerjev projekta na delavnicah z izmenjavo izkušenj. Projektni partnerji in partnerji v ekosistemu bodo prispevali ključno znanje za vzpostavitev novih inovacijskih projektov, eden od ciljev projekta pa je tudi vzpostavitev t.i. hubov oziroma stičiščnih okolij, je na današnji predstavitvi projekta v ABC pospeševalniku povedala vodja projekta dr. Maja Jerala.

Prvi javni predstavitvi projekta Danube Energy+ sta sledili tudi predstavitvi mag. Gorazda Ažmana iz družbe ELES in Mihe Valentinčiča iz Petrola, kjer je pomen inovacij ključen za prehod v nizkoogljično družbo.

ELES: Šteje vsak prispevek izražen skozi razvoj in inovacijo


Gorazd AzmanKot je povedal pomočnik direktorja za strateške inovacije v družbi ELES mag. Gorazd Ažman, »v okviru energetske tranzicije oziroma prehoda v zeleno družbo prihaja do povečevanja deleža decentralizirane proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov, aktivnega sodelovanja odjemalcev elektrike na trgu in elektrifikacije, del katere je tudi prehod na e-mobilnost. Zato postajajo procesi v energetiki kompleksnejši in se hitro spreminjajo, prav tako se spreminjajo razmerja in odnosi med udeleženci na trgu. Prihaja do potreb po učinkovitih pretvorbah energije, hranilnikih energije in prožnosti na eni strani, na drugi pa bo izjemnega pomena uspešno povezovanje omrežij in sektorjev podprto z digitalizacijo. Prav pri slednji bo možno z uporabo novih tehnologij, kot so umetna inteligenca, 'big data', navidezna resničnost, obogatena resničnost in droni dobro podpreti izzive prihodnosti.«

IMG 1909Zaradi velikih sprememb v elektroenergetskem ekosistemu je ena ključnih dejavnosti družbe ELES izvajanje raziskav, razvoja in inovacij. Močno zavezanost k temu družba izkazuje z vstopanjem v večje mednarodne razvojno-raziskovalne projekte, za katere uspe pridobiti tudi nepovratna sredstva iz različnih evropskih in nacionalnih skladov. S tem ELES jasno izkazuje svoj interes na tem področju in je pomemben igralec tudi za sodelovanje pri razvoju in preizkušanju novih tehnologij in konceptov, ki jih razvijajo drugi.

»Zato je v velikem interesu družb s področja razvoja in inovacij sodelovati z Elesom. V okviru naših projektov tako sodelujemo s številnimi univerzami, raziskovalnimi ustanovami in industrijskimi partnerji iz Slovenije in tujine. Naj izpostavim, da se v obdobju takšnih sprememb pojavljajo številne potrebe po inovacijah in razvoju. Hkrati se lažje vpeljujejo nove tehnologije, prihajajo nove poslovne priložnosti, vzpostavljajo se novi poslovni modeli. Ker posamezne tehnologije in rešitve ne ponujajo odgovorov na vse izzive energetskega prehoda, lahko pa predstavljajo pomemben del tega procesa, je pomemben vsak prispevek izražen skozi razvoj in inovacije.«

Petrol: Mladi dajejo inovacijam pospešek


Miha ValentincicNa vprašanje, zakaj so mladi tisti, ki dajejo (razvojne) pospeške, je Miha Valentinčič, direktor inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije pri Petrolu, odgovoril: »Zato, ker so načeloma bolj dovzetni za spremembe, pa čeprav to ne velja vedno le za mlade.«

IMG 2046»Na Petrolu dajemo velik poudarek novim oblikam dela in spodbujanju inovacij. Ker si želimo biti v koraku s časom, se nam zdi izredno pomembno vključevanje mladih inovatorjev oziroma start-upov v naše obstoječe sisteme. Takšno povezovanje nas spreminja in nam daje nove, sveže ideje in spodbuja novejše pristope dela. V energetskem sektorju bodo potrebne inovacije predvsem na področju balansiranja energetskega sistema, na celovitem upravljanju z vsemi vrstami energij, še posebej ob dejstvu vedno večjega vključevanja samooskrbe in obnovljivih virov energije v energetski sistem. Izredno pomembno je tudi področje dekarbonizacije prometa in izboljšanju uporabniške izkušnje uporabnikov. Na naštetih področjih so inovacije še posebej pomembne za ohranjanje konkurenčnosti in tega se precej dobro zavedamo, zato z odprtimi rokami sprejemamo zunanje razvojne partnerje, hkrati pa spodbujamo in vzpostavljamo sistem notranjega inoviranja, ki bo omogočal hitro realizacijo idej oz. inovacije ter podpiral proaktivne zaposlene, da bodo lahko v kratkem času svoje ideje realizirali,« je nanizal Miha Valentinčič.

Danube Energy»Želimo si povečati odgovornost in zavedanje zaposlenih o tem, kako pomembno je neprestano inoviranje, tudi pri vsakdanjem delu in pri procesih dela. Le s takšnimi, odprtimi pristopi bomo ostali zanimivi in ohranjali inovativnost na vseh delujočih področjih,« je še sklenil.

Vabljeni na InnoEnergyjev navdihujoč energetsko-startupovski dogodek, ki bo v četrtek, 4. aprila, ob 16. uri, na Ljubljanskem gradu! Kotizacij ni, nujna pa je prijava (TUKAJ).

OGLASNO SPOROČILO

Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Pet 20°C

 • Sob 20°C

 • Ned 23°C

 • Pon 17°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×