Nastavitve piškotkov
Maribor in Ljubljana bi lahko dobili sežigalnici odpadkov

Maribor in Ljubljana bi lahko dobili sežigalnici odpadkov

Datum: 07. maj 2024

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Energetska politika , Ekologija

Predvidoma 15. maja se bo začela javna obravnava uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov, ki med drugim predvideva izgradnjo sežigalnic odpadkov v Ljubljani in Mariboru.

 
Spremembe uredbe se nanašajo na količine komunalnih odpadkov in število objektov za toplotno obdelavo odpadkov. Predlog predvideva 160.000 ton letne količine odpadkov za izvajanje javne službe, medtem ko je ta v obstoječi uredbi določena pri 180.000 tonah letno. 
Obenem se po predlogu uredbe število dovoljenih sežigalnic na območju države s štirih zniža na največ dve. Poleg obstoječe celjske sežigalnice bi tako v Sloveniji pridobili še dve novi, v Ljubljani in Mariboru, poročajo slovenski mediji. 

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) bo ljubljanski in mariborski občini pomagalo do finančnih sredstev za gradnjo novih objektov. Finančna sredstva še niso v celoti zagotovljena, ena od možnosti financiranja je evropski sklad za modernizacijo.

»Tako Ljubljana kot Maribor sta podala vlogo za financiranje, sledi dogovor, kolikšen delež bo prispevala država,« je v ponedeljek ob predstavitvi poudarila generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tanja Bolte.

Dodala je, da je hierarhija ravnanja z odpadki jasna, kar pomeni, da se odpadki pred sežigom reciklirajo, če je to mogoče. 

Po 30-dnevni javni obravnavi bodo na MOPE videli, ali bo potreben še en javni posvet ali bo uredba lahko šla v dokončno sprejetje. Sledili bodo razpisi za koncesijo.  • Tor 23°C

  • Sre 21°C

  • Čet 18°C

  • Pet 20°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×