Nastavitve piškotkov
»Netočne napovedi so lahko celo nevarne!«

»Netočne napovedi so lahko celo nevarne!«

Datum: 01. september 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Ekonomija , Ekologija , En.vizija

V podjetju Unetiq razvijajo rešitve na osnovi umetne inteligence za boj proti podnebnim spremembam in spodbujanje trajnostnega razvoja. Z uporabo strojnega učenja in oblikovalskega razmišljanja ter razvojem programske opreme lahko po besedah njegovega ustanovitelja in izvršnega direktorja pomagajo drugim podjetjem in organizacijam pri snovanju učinkovitih inovativnih produktov.

27 08 prvZa drugi videointervju v posebni seriji z naslovom 'Podjetniki na področju zelenih tehnologij za trajnostno prihodnost', ki nastaja s podporo organizacije WorldChicago, smo se za Energetiko.NET pogovarjali z Lucasom Spreiterjem iz zagonskega podjetja Unetiq, ki se je usmerilo v izzive podnebnih sprememb in človekova prizadevanja za trajnostno prihodnost. To so predstavniki startupa poudarili tudi na predstavitvenem dnevu v pospeševalniku Techhouse v Gradcu, kjer je bil poudarek prav na omenjenih temah.

Cilj: pomagati podjetjem k bolj trajnostnemu delovanju


»Resnično verjamemo, da lahko tehnologija učinkuje pozitivno in je lahko del rešitve za največje težave, s katerimi se svet trenutno sooča, denimo podnebne spremembe ali epidemije. Za cilj smo si zato zastavili, da pomagamo drugim podjetjem in organizacijam k bolj trajnostnemu delovanju. To počnemo z razvojem programske opreme na osnovi umetne inteligence ter s podatkovno analitiko, ki usmeri na bolj trajnostno pot,« je v videointervjuju pojasnil Spreiter.

Po njegovem prepričanju je mogoče vzpon umetne inteligence vzporejati z drugimi industrijskimi revolucijami. »Gre za to, da naredimo stvari učinkovitejše. In danes, ko je poudarek na zmanjševanju ogljikovih izpustov, se z umetno inteligenco dejansko sprošča nov potencial, po eni strani zaradi zmogljivosti napovedovanja in po drugi strani zaradi optimizacije. Prav s tem se ukvarjamo v podjetju Unetiq: to dvoje združujemo v nekaj, kar imenujem optimizacija napovedi v zanki. Uporabljamo jo lahko v različnih scenarijih, predvsem v energetskih sistemih, denimo pri rabi energije v mestu. S tehnologijo strojnega učenja lahko izdelamo točnejše napovedi tako za proizvodnjo energije kot tudi za porabo. S kombinacijo obojega je mogoče uskladiti ponudbo in povpraševanje. Tako lahko kar najbolj povečamo rabo energije iz obnovljivih virov in optimiziramo delovanje celotnega energetskega omrežja.«

Ko netočne napovedi postanejo celo nevarne ...


»Napovedovanje ni vse. Točno napovedovanje je vse,« je dejal predstavnik enega od startupov na predstavitvenem dnevu v pospeševalniku Techhouse v Gradcu, kjer je Lucas Spreiter predstavil pred tremi leti ustanovljeno podjetje Unetiq. V luči te izjave smo ga povprašali po njegovem mnenju o napovedih v splošnem: gre bolj kot ne za želje in signale, katero smer hočemo ubrati, ali so lahko tudi realne? Nassim Nicholas Taleb v svoji mednarodni uspešnici Črni labod na več primerih pokaže, da je le malo napovedi in prognoz dejansko točnih. Nekaj podobnega je v svoji knjigi Small Is Beautiful: Economics as if People Mattered zapisal Ernst F. Schumacher, ki je obenem izpostavil, da za netočne napovedi nihče ne odgovarja.

Da bi ponazoril dramatični učinek netočnih napovedi, je Spreiter nekoliko skrenil z osnovne teme in se podal v geopolitiko. Za primer je vzel razmere v Afganistanu, kjer obveščevalne službe zaradi pomanjkanja točnih informacij niso mogle prispevati k sprejemanju ustreznih odločitev. Napačni podatki so privedli k napačnim odločitvam, je poudaril. »Napovedi so dobre le toliko, kot je na voljo informacij in podatkov, na katerih temeljijo, in kolikor so ti podatki in informacije dobri.«

Kar zadeva rabo energije, pa so podatki na voljo za večletno obdobje, zato je po Spreiterjevih besedah razmeroma preprosto pripravljati napovedi za stavbe in njihovo rabo energije za dan vnaprej. Poleg tega je težje napovedovati dolgoročno prihodnost kot kratkoročno, je dodal in za primer navedel leteče avtomobile, o katerih so ljudje govorili pred desetletji.

Zakaj je nujno delovati bolj trajnostno – predvsem v energetiki!


V podjetju Unetiq so prepričani, da je bolj trajnostno delovanje nujna usmeritev za prav vsako organizacijo. Kot je poudaril Spreiter, bi moralo vsako podjetje nemudoma začeti razmišljati, kako postati bolj trajnostno, »največji učinek pa ima v tem pogledu med sektorji nedvomno energetika«.

V podjetju že imajo orodje, s katerim lahko prispevajo k razmahu rabe energije iz obnovljivih virov, k boljšemu načrtovanju tega procesa ter zmanjšanju stroškov obnovljivih virov. »Poleg tega pa želimo delovati na področju rabe energije v mestih, zato smo že začeli prve projekte optimizacije rabe energije v stavbah za večjo usklajenost ponudbe z dejanskim povpraševanjem.«

Startup je našel pot do konkretnih sprememb, ki imajo merljiv vpliv na okolje. Letos se je prijavil na natečaj AI4Cities, v katerem šest evropskih mest išče rešitve na osnovi umetne inteligence, s katerimi bi hitreje dosegli ogljično nevtralnost. Unetiq sodeluje v energetskem delu natečaja, in sicer z rešitvijo za optimizacijo rabe energije v stavbah in prehod stavb na obnovljive vire.

Spreiter je o tem konkretnem projektu in sodelujočih partnerjih povedal, da so nedavno zaključili prvo stopnjo tekmovanja, v kateri so pripravili podrobno zasnovo s poudarkom na ogljikovih izpustih in rabi obnovljivih virov v stavbah. Na podlagi tega bodo nadaljevali delo v prvih pilotnih stavbah, merljive rezultate pa pričakujejo v letu dni.

Unetiq pa ima tvoj svoj lastni produkt, večnamensko spletno orodje FOREST, ki pomaga kar najbolj zmanjšati stroške in izpuste v gradbenih projektih – enega takih so izvedli v sodelovanju z družbo Christof Industries. Orodje je namenjeno predvsem oceni stroškov in načrtovanju gradbenih projektov, je pojasnil Spreiter. V omenjenem primeru je želela stranka opredeliti in kar najbolj povečati potencial za zmanjšanje ogljikovih izpustov v svojih zmogljivostih za ravnanje z odpadki. Za ta namen je bilo treba med drugim analizirati, katere kombinacije tehnologij recikliranja odpadkov omogočajo največje zmanjšanje ogljikovih izpustov pri konkretni strukturi odpadkov, kako usmerjati tokove odpadkov in ali je odpadke bolje reciklirati ali sežigati.

»Obrati za recikliranje odpadkov imajo ogromen potencial za zmanjšanje ogljikovih izpustov. Z recikliranjem kovin se denimo izognemo energijsko intenzivni proizvodnji novih kovin. Z uporabo novih tehnologij, s katerimi se izognemo odlaganju bioloških odpadkov na odlagališčih, preprečimo sproščanje metana, ki je za podnebje 28-krat bolj škodljiv kot CO2. V podjetju napovedujemo strukturo odpadkov v mestu in poskušamo najti optimalno kombinacijo tehnologij za ravnanje z odpadki, da bi kar najbolj izkoristili potencial za zmanjšanje ogljikovih izpustov,« je pojasnil Spreiter.

Podnebne spremembe so dejstvo, ni jih mogoče zanikati in nekaj moramo ukreniti, tudi če začnemo z majhnimi koraki, je sklenil ustanovitelj in direktor zagonskega podjetja Unetiq.

Za več informacij o podjetju obiščite njegovo spletno stran www.unetiq.com.

Celoten videointervju si lahko ogledate TUKAJ.

Produkcijo videa financira ameriško ministrstvo za zunanje zadeve in podpira WorldChicago.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Ned 20°C

  • Pon 16°C

  • Tor 17°C

  • Sre 16°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×