Nastavitve piškotkov
Z ustreznim prezračevanjem proti potencialnim okužbam
OGLASNO SPOROČILO

Z ustreznim prezračevanjem proti potencialnim okužbam

Datum: 16. april 2021

Avtor: Menerga

Kategorija: Članki

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Menergini strokovnjaki za učinkovit boj s potencialnimi okužbami v pandemičnih časih priporočajo ustrezno prezračevanje. Preverite, na kaj je treba paziti pri izbiri ustrezne prezračevalne naprave!

Vrtec Kamnitnik, Skofja Loka; arhiv Menerga;Več kot leto dni že živimo v pandemičnih razmerah in temu so tudi v podjetju Menerga, ki se ukvarja z energetsko varčno klimatizacijo, prezračevanjem, ogrevanjem in hlajenjem, njihovo fokus pa je vselej zmanjšati potrebno energijo na minimum, reciklirati energijo iz okolja in ponovno uporabiti presežke energije, še dodatno prilagodili svoje rešitve.

Kot je na prvem letošnjem Menerginem webinarju z naslovom ‘Prezračevanje stavb in COVID-19: Zdravje in načrtovanje prezračevanja z roko v roki!’ uvodoma povedal Menergin strokovnjak Branko Zelenko, je del rešitve pri kljubovanju kontaminiranim aerosolom ustrezno prezračevanje.

»Zelo pomembno je torej odvajanje aerosolov iz prostora,« je poudaril in dodal, da pa po drugi strani do okužb lahko pripelje prav zaradi obtočnega zraka oz. zaradi kroženja istega zraka znotraj prostorov, torej zaradi neustreznega prezračevalnega sistema. Tudi način distribucije zraka je zelo pomemben; nezaželen je, denimo, prepih - pa ne le zaradi nihanja temperature, ampak tudi zaradi same energetske učinkovitosti.

Kako torej živeti s pandemijo ob domnevi, da virusov ni mogoče vedno povsem izkoreniniti? Stroka je že pripravila določene smernice oz. priporočila, ki jim sledijo tudi v Menergi, je Branko Zelenko prešel k predstavitvi projektiranja za zdravje, kot novega vidika tehničnih rešitev.

Prvi korak: pridobitev osnovnih podatkov o prostoru


2014 Adconair 76 e1467614447433»Najprej je treba pridobiti podatke o površini in zasedenosti (število oseb) izbranega prostora, upoštevati količino zraka in mere, ki so podane po danih smernicah (merila se naslanjajo na SIST EN 16798-1), na osnovi ugotovljenega prilagodimo zasedbo (npr. število oseb), povečamo količino zunanjega zraka, zagotovimo dodatno čiščenje zraka z obtočnim in sekundarnim zrakom ali kombinacije danih ukrepov,« je nanizal strokovnjak.

Kot je pojasnil, je svež zrak lahko zunanji ali pa ustrezno obdelan sekundarni zrak, a večja kot je količina zunanjega zraka (absolutni minimum je 20 m3 zunanjega zraka na osebo), večja je zaščita pred morebitnimi okužbami. »Moramo pa se zavedati, da četudi sekundarni zrak povečujemo z namenom, da bi sfiltrirali aerosole, pa s tem ne zmanjšujemo nujno tudi količine ogljikovega dioksida, kar je treba upoštevati že pri samem projektiranju prezračevalnih sistemov.«

Drugi korak: zagotovitev svežega zraka za vse uporabnike


2014 Adsolair 58 e1467614102519Prilagoditev zasedenosti oz. omejitev števila oseb v prostoru je sicer najlažji ukrep, je pa tudi v tem primeru treba zagotoviti kakovostno prezračevanje in zato so potrebni kakovostni sistemi za čiščenje sekundarnega ali obtočnega zraka, pri čemer morajo med drugim imeti vse naprave dokaze o postopku učinkovitega čiščenja glede na virus, prezračevanje pa mora tako zagotoviti izplakovanje prostora in obenem ugodje za uporabnike. Tovrstne naprave torej lahko nadomestijo zunanji zrak, toda morajo prav tako zagotoviti minimalno količino zunanjega zraka 20 m3 na uro na osebo.

Dodatni ukrepi so odvisni od koncentracije ogljikovega dioksida, je pridal Zelenko. »Pri izbiri naprave za prezračevanje pa je treba stremeti k temu, da ima slednja obvezno rekuperacijo, da deluje s 100-odstotnim zunanjim (svežim) zrakom in brez možnosti recirkulacije ter možnosti prenosa drugih snovi, kot so kapljice in vlaga.«

Zajem zunanjega zraka mora biti na mestu, kjer ni možne kontaminacije z virusom, izključiti je treba kratek stik in zagotoviti (med zajemom in izpuhom zraka) zadostno fizično razdaljo. Možna je tudi filtracija HEPA (v angl. High Efficiency Particulate Air), ki odstrani mikrodelce s kar 99,95-odstotnim učinkom.

Prezračevanje z manj zunanjega zraka še vedno boljše kot biti povsem brez prezračevanja!


Pri obstoječih prezračevalnih sistemih pa Menergini strokovnjaki priporočajo nastavitev delovanja naprav na 100 % zunanji zrak ter maksimalne možne količine zunanjega zraka, blokiranje loput obtočnega zraka, preverbo načina vpiha in nastavitve - če je le mogoče -, da pride do mešanja zraka v čim manjši meri ter ne nazadnje ukrepanje - glede na rezultate, ki jih bo dal osnovni pregled stanja prostorov - dodatno opremo le-teh.

»Prezračevanje z manj zunanjega zraka pa je še vedno boljše kot biti brez prezračevanja,« je še poudaril Branko Zelenko.

Energetski ‘jing-jang’


vrtec kamnitnik studija primera plitva geotermalnaMenerga v sodelovanju z Inženirsko zbornico Slovenije in Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije pripravlja še en, prav tako brezplačni, strokovni webinar z naslovom ‘Vrtec Kamnitnik (Škofja Loka) – 360° rešitev plitve geotermalne energije za šole, vrtce in javne stavbe’, ki pa bo v četrtek, 22. aprila, ob 14. uri.

Direktor podjetja Menerga Danijel Muršič bo v okviru webinarja, ki bo razdeljen v dva sklopa, na primeru dobre prakse v škofjeloškem vrtcu Kamnitnik prikazal, kako ‘zapreti’ prepad med teorijo in prakso - od energetskega koncepta do končne izvedbe. Predstavljene bodo tudi rešitve izrabe plitve geotermalne energije za ‘brezplačno’ ogrevanje in hlajenje ter rešitve prezračevanja in klimatizacije, kot tudi energetski ‘jing-jang’ in hranjenje energije poleti/pozimi. Beseda bo prav tako tekla o upravljanju stavbe za energetsko optimizacijo s centralnim nadzornim sistemom (CNS). V drugem delu webinarja bodo predstavljeni tehnični izzivi tako za arhitekte kot projektante.

Za sodelovanje na brezplačnem webinarju je potrebna predhodna prijava, ki je na voljo na tej povezavi. Podrobnejše informacije o spletnem seminarju so na voljo TU.

OGLASNO SPOROČILO

 • Čet 34°C

 • Pet 25°C

 • Sob 28°C

 • Ned 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×