Nastavitve piškotkov
Slovensko NSRAO odlagališče v 1. obratovalno fazo 2028

Slovensko NSRAO odlagališče v 1. obratovalno fazo 2028

Datum: 23. april 2024

Avtor: Valerija Hozjan, Dalibor Dobrić

Kategorija: En.vizija

Tema: Ekonomija , Jedrska energija

V Krškem sta v torek direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandi Viršek in direktor družbe Riko Janez Škrabec podpisala pogodbo o gradnji jedrskih objektov odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini. V začetku 2028 bo stekla prva faza obratovanja skladišča.

Dužba Riko bo skupaj s partnerji Kolektor, CGP in Kostak z izgradnjo jedrskih objektov pričela maja, dela pa naj bi bila zaključena v letu 2027, čemur bo sledilo poskusno obratovanje. Najbolj zahtevna bo gradnja odlagalnega silosa, ki bo imel notranji premer dobrih 27 metrov in bo globok 56 metrov, in v katerem bodo shranjeni odpadki. Vsi odpadki bodo zloženi v 990 betonskih zabojnikov, kar zadošča za celotno načrtovano proizvedeno količino radioaktivnih odpadkov v Sloveniji do konca obratovanja NEK leta 2043.

Kot je bilo pojasnjeno po poročanju STA, bodo najprej v njem skladiščili omejene količine odpadkov, v začetku leta 2028 pa bo nato po besedah Virška stekla prva faza obratovanja. V tej fazi bodo vanj preselili odpadke iz NEK, kjer nastane 90 % NSRAO v Sloveniji, ter iz centralnega skladišča v Brinju pri Ljubljani, kjer so shranjeni NSRAO iz medicine, industrije in raziskovalne dejavnosti.

Prvi obratovalni fazi bo sledila od 10- do 15-letna faza mirovanja. Po letu 2040, ko se bo začelo z zapiranjem NEK, pa bo sledila še druga faza obratovanja. V tej fazi bodo v skladišče odložili še odpadke, ki bodo do takrat nastali v NEK, pa tudi odpadke iz njene razgradnje.

Odlagališče naj bi zaprli leta 2059. Po samem zaprtju je načrtovano 50 let aktivne faze nadzora ter nato še 250 let pasivnega nadzora objekta. Pri tem bo lahko samo območje nad silosom v praktično neomejeno rabo prešlo že kmalu po zaprtju, je po poročanju STA povedal Viršek.

Skupna ocenjena vrednost izgradnje jedrskih objektov, ki bodo postavljeni 300 metrov vzhodno od Nuklearne elektrarne Krško (NEK), znaša sicer slabih 93 milijonov EUR in obsega gradnjo odlagalnega silosa, hale nad silosom, upravno-servisnega in tehnološkega objekta.

Podpis današnje pogodbe za izgradnjo jedrskega dela odlagališča NSRAO pomeni zaključek treh od štirih razpisov, načrtovanih v zvezi z gradnjo odlagališča NSRAO. Trenutno je odprt še razpis za dobavo in montažo portalnega dvigala.

NSRAO odpadki bodo do začetka obratovanja NSRAO odlagališča skladiščeni znotraj NEK.

Le slovenski del odpadkov iz obstoječe NEK

»Danes vsi skupaj zastavljamo svoje ime, da bo Posavje v dogovorjenem roku dobilo najbolj kakovostno in varno odlagališče NSRAO,« je dejal ob podpisu pogodbe po poročanju STA Škrabec. Obenem je poudaril, da bo gradnja »odlična« priprava domačega inženirskega znanja in gradbene operative za prihodnjo gradnjo drugega jedrskega bloka (JEK2).

Direktor ARAO pa je dodal, da podpis pogodbe pomeni glavni korak, da Slovenija dobi odlagališče NSRAO in se tako pridruži skupini držav, ki ima ustrezno urejeno hranjenje tovrstnih odpadkov.

Kot smo že poročali, bodo po trenutnih načrtih v NSRAO skladišče odlagali samo odpadke iz zdajšnjega bloka NEK. Ob morebitni gradnji JEK2 pa bo treba po besedah Virška odpreti postopke za dodaten silos. ARAO ima tako že pridobljeno okoljevarstveno soglasje za dva silosa. 

Odlagališče v Vrbini bo obenem sprejelo le slovenske NSRAO. V skladu z meddržavno pogodbo mora tako Hrvaška do leta 2027/2028 najti rešitev za svoj del odpadkov. Viršek je k temu pripomnil, da Hrvaška trenutno načrtuje skladišče na svojem območju.

»Projekt je v fazi priprave za pridobitev lokacijskega dovoljenja. V okviru tega smo izdelali idejni projekt in prvo ponovitev varnostnih analiz, trenutno pa je v izdelavi študija vplivov na okolje. Izdaja lokacijskega dovoljenja je predvidena v letu 2025, nato pa bosta izdelani druga ponovitev varnostne analize in glavni projekt, ki je podlaga za gradbeno dovoljenje,« so za Montel sporočili iz hrvaškega Fonda za financiranje razgradnje NEK. Po njihovih navedbah je cilj, da začne skladišče delovati v letu 2028. Po veljavnih odločbah naj bi bilo skladišče vzpostavljeno v Čerkezovcu.

Visokoradioaktivni odpadki

Slovenija pa bo obenem morala najti še rešitev za skladiščenje visokoradioaktivnih odpadkov. Ti se trenutno hranijo v bazenu za izrabljeno gorivo v NEK-u in v posebnem suhem skladišču v okviru nuklearke.

Za te odpadke je tovrstno skladiščenje predvideno do leta 2103, nato pa je po trenutnih rešitvah predvideno globoko odlaganje na več kot 500 metrih globine, še poroča STA.

  • Pon 25°C

 • Tor 22°C

 • Sre 21°C

 • Čet 20°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×