Nastavitve piškotkov
Projekt DeCarb v podporo energetski tranziciji premogovno intenzivnih regij
OGLASNO SPOROČILO

Projekt DeCarb v podporo energetski tranziciji premogovno intenzivnih regij

Datum: 24. maj 2019

Avtor: Kssena

Kategorija: Članki

Tema: OVE in URE , Premog , Emisije CO2

Projekt DeCarb, ki je sofinanciran s strani programa Interreg Europe, združuje 9 partnerjev (9 regij) z namenom prenosa znanja in izkušenj, potrebnih za energetsko tranzicijo regij z visokim ogljičnim odtisom v prihodnost čiste energije.

V letu 2018 je energetska agencija KSSENA pričela z izvajanjem projekta DeCarb (Supporting the clean energy transition of coal-intensive EU regions), ki je usmerjen v podporo energetsko intenzivnim regijam pri izvajanju pravične energetske tranzicije, ob omejevanju negativnih vplivov na ekonomsko in socialno stabilnost ter zagotavljanju trajnostnega razvoja in vloge v energetski mešanici do 2030. Gre za prvi projekt v izvajanju KSSENE, ki je sofinanciran s strani programa Interreg Europe. Program se osredotoča na nudenje podpore regionalnim in lokalnim oblastem pri razvoju in izboljšanju obstoječih politik na različnih tematskih področjih. Z ozirom na vsebino in smernice programa je projekt DeCarb združil 9 partnerjev z namenom prenosa znanja in izkušenj, potrebnih za energetsko tranzicijo regij z visokim ogljičnim odtisom v prihodnost čiste energije.

Med ključne rezultate projekta spada priprava 9 akcijskih načrtov za izboljšanje obstoječih političnih inštrumentov v vsaki izmed sodelujočih držav v projektu. Akcijski načrti bodo naslavljali dokumente tako na regionalnem kot nacionalnem nivoju in bodo pripravljeni na osnovi rezultatov ostalih projektnih aktivnosti. V sklopu projekta so predvideni tudi priprava tematskih študij in analiz, izvedba medregionalnih delavnic in študijskih ogledov, sodelovanje s ključnimi deležniki na lokalnem in regionalnem nivoju, izvedba sestankov in socialnih dialogov ter številne druge aktivnosti, ki bodo na različne načine pripomogle k večjemu učinku projekta.

Energetska agencija KSSENA bo v okviru projekta zadolžena za pripravo akcijskega načrta za izboljšanje Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, in sicer tematskega cilja »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih« z izbrano prednostno naložbo »Spodbujanje proizvodnje in distribucije energije, ki izvira iz obnovljivih virov». KSSENA bo odgovorna tudi za organizacijo enega izmed študijskih ogledov ter pripravo metodologije in smernic za izvedbo socialnih dialogov v devetih državah, sodelovala pa bo tudi pri izvedbi vseh ostalih projektnih aktivnosti na regionalnem nivoju.

Projektni konzorcij, ki ga sestavlja 9 partnerskih organizacij iz 9 držav, se je do sedaj sestal že dvakrat, prvič na uvodnem sestanku v Bolgariji, drugič pa na projektnem sestanku v Španiji. V mesecu marcu je bila v mestu Badajoz v Španiji izvedena tudi prva medregionalna delavnica na temo obnovljivih virov energije, ki so se je poleg partnerskih organizacij udeležili tudi ključni deležniki in strokovnjaki iz različnih držav. V vsaki partnerski državi je bil izveden tudi prvi regionalni sestanek deležnikov, trenutno pa se konzorcij fokusira predvsem na pripravo 4 skupnih študij in analiz področja DeCarb. V kolikor bi želeli spremljati nadaljnji potek projektnih aktivnosti, se lahko naročite na brezplačno glasilo projekta DeCarb na info@kssena.velenje.eu.

Projekt DeCarb, ki je bil odobren v okviru tretjega razpisa programa Interreg Europe pod prioriteto nizkoogljično gospodarstvo, se je pričel izvajati junija 2018 in bo trajal do konca meseca maja 2023.

Več informacij o projektu je dostopnih na spletni strani.

DeCarb EU FLAG KSSENA logoOGLASNO SPOROČILO
 • Pon 19°C

 • Tor 17°C

 • Sre 20°C

 • Čet 18°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×