Otroci rešujejo zadnjega polarnega medvedka Pija
OGLASNO SPOROČILO

Otroci rešujejo zadnjega polarnega medvedka Pija

Datum: 26. oktober 2016

Avtor: Alenka Žumbar

Kategorija: Članki

Tema: OVE in URE , Emisije CO2 , Ekologija

»Teci, Pi, teci!« Pingo je kričal in frfotal s kratkima perutkama ter se vsake toliko privzdignil od silne vzhičenosti, ko je mali beli medvedek Pi tekel za veliko snežno žogo in jo poskušal ujeti. A Pi je bil prepozen in snežna žoga je pljusknila v ledeno severno morje. Mali beli medvedek je bil tako razočaran, da je kar obsedel na robu ledene plošče, kjer se je vsak dan igral s Pingom, in se zabuljil predse. Zdaj ga je nekaj zmotilo in začel je hoditi gor in dol po ledenem robu …

IMAG3236Tako se začne zgodba o Piju, zadnjem polarnem medvedku, ki s svojim prijateljem in varuhom Pingom pristane na ledeni plošči, ko se ta odlomi od mogočnega severnega ledu. Drobni bitji se znajdeta sredi oceana, prepuščena njegovi (ne)milosti in polna upanja, da bosta še kdaj videla dom. Zgodbi o Pijevi in Pingovi pustolovščini so tako v torek, 25. oktobra, prisluhnili otroci drugega razreda ljubljanske Osnovne šole Božidarja Jakca v Štepanjskem naselju, ki so nato skozi eko-energetski kviz pogumnemu Piju pomagali od južnega tečaja, kamor so ga s Pingom vodili morski tokovi, nazaj do severnega, kjer zares živijo polarni medvedki, med drugim tudi naš prikupni Pi.

Učiteljica Mateja Pitako o tem, koliko učenci že vedo o ekologiji in energetiki: »Učenci prve triade so zelo dobro seznanjeni s tremi področji, in sicer z ločevanjem odpadkov, varčevanjem z vodo in pomenom dreves. Onesnaževanje okolja, ki ga obravnavajo pri pouku, se zopet bolj nanaša na odpadke, kot pa na energijo (od kod prihaja, kako jo pridobivamo, kako z njo varčevati, kakšne so posledice uporabe različnih energetskih virov ...). Vedno se najdejo učenci, ki vedo kaj več, še posebej, če se o teh temah več pogovarjajo s starši, na splošno pa so termini, kot so globalno segrevanje, učinkovita raba energije, sončne celice, toplogredni plini, fosilna goriva ... za 6- in 7-letnike preabstraktni in se je o njih treba pogovarjati postopoma in jih opisati bolj interaktivno. Ob obisku Energetike.NET se je lepo videlo, da je že izraz "troslojno okno" v njihovi domišljiji vse kaj drugega. Knjige, kot je bila današnja, so zelo dobrodošle in (otroci) tudi radi tekmujejo.«

20161025 131713Radovednim šolarjem sta zgodbo o Piju predstavili sodelavki Energetike.NET Arnela Dacić in Jasna Kofol, ki je eko-energetski kviz razvila z Janom Skomino v sklopu letošnje poletne šole Energetike.NET. S pomočjo zgodbe o Pijevem in Pingovem potovanju od severnega do južnega tečaja sta otrokom predstavili dejstvo, da sta taljenje morskega ledu in ogroženost arktičnih živali v veliki meri posledici podnebnih sprememb, ki močno vplivajo tudi na naše življenje in okolje, ki nas obdaja. Konca zgodbe pa otrokom nista razkrili, temveč sta ga prepustili njim. Povabili sta jih k igri oziroma kvizu, pri katerem so življenje medvedka Pija in njegovih prijateljev reševali sami z odgovarjanjem na vprašanja in premikanjem figure Pija po medvedkovih stopinjah nazaj do severnega tečaja.

IMAG3239Pri odgovarjanju na vprašanja so šolarjem pomagali še Pijevi prijatelji Hišek in Plinko, ki sicer v slikanici 'Pi – zadnji polarni medvedek' ne nastopata, sta pa dobila življenje v drugih knjižnih in ozaveščevalnih projektih Energetike.NET, ter zmajčica Flora, ki predstavlja junakinjo Mestne občine Ljubljana (MOL) in njenega holdinga, katerega del je tudi Energetika Ljubljana. S tremi junaki so osnovnošolci prepoznavali okoljske izzive in iskali energetsko učinkovite rešitve zanje. Skozi igro so spoznali, da podnebne spremembe niso tako daleč, kot se zdijo, in da v boju proti njim ne šteje tekmovalnost temveč sodelovanje. Vplive podnebnih sprememb lahko zmanjšamo le s skupnim pravilnim ravnanjem, pri čemer štejejo že preproste rešitve doma, na poti v šolo in službo ali pri nakupovanju. Otroci so si s sodelovanjem v kvizu zaslužili tudi izvod Pijeve ekoslikanice.

IMAG3247Pijev eko-energetski kviz je sicer projekt za otroke, ki sta ga Energetika.NET in Energetika Ljubljana razvili pod okriljem programa Ljubljana zelena prestolnica Evrope 2016 (ZPE 2016), drugošolci OŠ Božidarja Jakca pa so ga imeli priložnost prvi preizkusiti, še preden bo novembra na voljo številnim drugim šolarjem pred ljubljanskim Magistratom. Tam namreč že od začetka leta stoji informacijska točka (Točka. Zate.), na kateri potekajo različni dogodki ZPE 2016. V mesecu novembru, ko s svojim programom zopet pride na vrsto tudi ekipa Energetike.NET, bodo ti posvečeni tematiki podnebnih sprememb.

OGLASNO SPOROČILO
 • Mediji
 • Dogodki
 • Zakonodaja
 • Sob 8°C

 • Ned 7°C

 • Pon 8°C

 • Tor 8°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na
EN.NOVICE

Prejemajte brezplačne En.novice - strokovne novice, intervjuje in komentarje. V vašem e-predalu bodo vsako torkovo in četrtkovo jutro, vsak ponedeljek pa lahko prejemate novice o trgovanju z energijo – En.trading news.

Vaš e-mail

SLO SEE En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Več v splošnih pogojih.
×

PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O DOGODKIH


Prijavite se lahko na brezplačno obveščanje o posameznem dogodku ali obveščanje na vse dogodke Energetike.NET.E-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
Več v splošnih pogojih.
×