Nastavitve piškotkov
Marko Marhl na poletni šoli Energetike.NET: Energija je univerzalni koncept
OGLASNO SPOROČILO

Marko Marhl na poletni šoli Energetike.NET: Energija je univerzalni koncept

Datum: 06. julij 2017

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: Članki

Tema: Električna energija , Ekonomija

Energetska podjetja, odločevalci, regulatorji trga, odjemalci – veliki in manjši -, strokovna javnost in seveda državljani – vse to so deležniki v komunikacijski shemi, ko govorimo o krepitvi energetskega dialoga, je včerajšnji, tretji, dan Marketinško-medijske poletne šole Energetike.NET, ki ta teden poteka v Informacijskem centru Energije plus in v sodelovanju z omenjenim podjetjem, začela Pia Gaber iz komunikacijske agencije Consensus. – Ob seznanjanju mladih udeležencev poletne šole z energetiko pa je prof. Marko Marhl z mariborske Pedagoške fakultete poudaril, da moramo vsi skupaj pravilno razumeti tudi t.i. 'obnovljivost'.

IMG 8361Komunikacijska agencija Consensus – poleg tega, da aktivno sodeluje z energetskimi družbami, kot so GEN energija, Interenergo in Energetika Ljubljana - že od leta 2013 stoji tudi za projektom energetskega opismenjevanja EN-LITE, , je uvodoma pojasnila Gabrova, prof. dr. Marko Marhl, ki prihaja s Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru – ta je tudi prva podpornica omenjenega projekta -, pa je poudaril, da je izobraževanje o energetiki ključno prav v najzgodnejšem obdobju človekovega življenja. Energija pa je po njegovem v bistvu 'univerzalni koncept'.
»Pomen energetske pismenosti je razumevanje lastnosti in pomena energije v vesolju, na našem planetu in v naših vsakdanjih življenjih. Je tudi zmožnost uporabe tega znanja za oblikovanje odgovorov na različna vprašanja in soočanje z izzivi glede izbire in izkoriščanja virov energije, pomembna pa je, ker vodi k oblikovanju odgovornejših in bolj utemeljenih odločitev, prispeva k zanesljivosti oskrbe, spodbuja gospodarski razvoj, vodi k trajnostni rabi energije, zmanjšuje okoljska tveganja ter pomaga zmanjšati stroške za energijo,« je Pia Gaber citirala navedbo iz priročnika Energetska pismenost, ki jo je iz angleščine prevedla in izdala omenjena komunikacijska hiša (priročnik je prosto dostopen TUKAJ).
»Energija je namreč prisotna v čisto v vseh procesih na Zemlji, je pa problem, kako jo shraniti,« je ob tem spomnil Marhl in postregel z dejstvi, kot je denimo, da je »sonce na primer vir energije, ki poganja vremenske procese in vpliva na podnebje« in prikazal, kako se energija pretaka (v obliki hidroenergije rek) in kako je lahko tudi shranjena (s pomočjo jezov). »Je pa treba poudariti, da energije ne pretvarjamo iz ene oblike v drugo, temveč jo prelagamo s toka na tok, lahko pa jo tudi prenašamo,« je pojasnil mladim Marko Marhl in jim priporočal v branje prevod knjige Trajnostna energija– brez razgretega ozračja avtorja Davida MacKaya (prosto dostopni e-izvod knjige najdete tudi TUKAJ). Ob tem velja omeniti, da je bil govornik tudi eden od recenzentov omenjene knjige, za katere prevod sta skupaj poskrbela Consensus in Energetika.NET.

20170705 141746Z udeleženci poletne šole pa je prof. Marhl delil tudi izkušnje s pripravo učnih načrtov že za osnovne šole, kjer otroci že začnejo spoznavati energijo, konkretno sončno energijo, na kateri – je ponovno poudaril – temeljijo tudi vsi drugi viri energije, od vodnih tokov, vetra in valovanja. »Tudi biomasa in fosilna goriva so na primer sončne energije, le da je ta 'shranjena'. Le geotermalna in jedrska energija sta neodvisna vira,« je pojasnil in poudaril, da moramo v tem smislu razumeti tudi t.i. 'obnovljivost', »kajti ko govorimo o obnovljivih virih energije, govorimo zares o sončni energiji«.

Preberite tudi:


OGLASNO SPOROČILO

PREVERITE TUDI


 • Čet 14°C

 • Pet 8°C

 • Sob 9°C

 • Ned 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×