Nastavitve piškotkov
Letošnje energetsko najbolj prodorne občine so Bovec, Medvode in Koper
OGLASNO SPOROČILO

Letošnje energetsko najbolj prodorne občine so Bovec, Medvode in Koper

Datum: 12. oktober 2017

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: Reportaže

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Emisije CO2 , Ekonomija

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 017 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. Častni naziv gre letos občinam Bovec, Medvode in Koper, posebno priznanje za aktivnosti na področju obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) pa tudi Občini Divača.

IMG 1308Na tradicionalnem dogodku En.občina & En.management 017 so bile nagrajene občine, ki se zavedajo pomena energetske učinkovitosti in aktivno delujejo v tej smeri. V kategoriji malih občin je to Občina Bovec, v kategoriji srednje velikih Občina Medvode, v kategoriji mestnih občin Mestna občina Koper, posebno priznanje za dolgoletno sistematično delo na področju OVE in URE ter nenehen napredek pa je prejela Občina Divača.

Letošnje energetsko najbolj prodorne občine je izbrala komisija v sestavi: Boris Sučič z Instituta Jožef Stefan, ki je tudi predsednik komisije, Jana Habjan Piletič iz družbe JHP, Črtomir Kurnik iz Lokalne energetske agencije Gorenjska (LEAG), Rajko Leban iz novogoriške lokalne energetske agencije (GOLEA) ter Andreja Šalamun iz Montela Energetike.NET.

Letošnje finalistke so bile med malimi občinami občina Bovec (zmagovalka), Divača in Cerkno. Med srednje velikimi občinami so bile letos najboljše Medvode (zmagovalka), Ajdovščina in Piran, med velikimi pa Koper (zmagovalka), Nova Gorica in Domžale.


Komisija ugotavlja, da postajajo občine v zadnjih letih vse bolj aktivne na področju učinkovite rabe energije, nekatere jemljejo to zelo resno in počnejo veliko več, kot to od njih zahteva zakonodaja, medtem ko druge še vedno spijo. Sicer pa so aktivnosti na področju URE in OVE precej odvisne od velikosti občinskih proračunov – občine z večjimi proračuni lahko namreč hitro izvedejo velike in pomembne projekte energetske prenove in podobno, a vendar je tudi precej občin z manj sredstvi, ki si sicer velikih in opaznih projektov ne morejo privoščiti, vendar pa ogromno delajo na izobraževanju, promociji, manjših projektih.

S čim so občine prepričale komisijo?


Občina Bovec je izvedla in še načrtuje inovativne in ambiciozne projekte ter uspešno pridobiva namenska sredstva za izvedbo različnih ukrepov URE in OVE. Prednost pred ostalimi tekmovalkami si je pridobila s projektom daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB). Še ta mesec mora projektant izdelati PZI, torej projekt za izvedbo, ki vsebuje podrobne načrte, dodatne izračune, popise del in potrebne detajle.

Nato bo Goriška lokalna energetska agencija GOLEA pripravila novo investicijsko dokumentacijo, s pomočjo zunanjih izvajalcev pa tudi razpis za izbiro izvajalca po odprtem postopku s pogajanji. Sledi prijava na razpis DO OVE 1. februarja prihodnje leto, nato pa še gradnja sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso Bovec. Za projekt DOLB so v občini že pridobili sredstva Evropske investicijske banke (preko projekta ELENA), projekt pa ima izredno pozitiven vpliv na izboljšanje stanja okolja, konkurenčnost lokalnega gospodarstva in posledično tudi na dvig kakovosti življenja v občini. V občini postopoma, a vztrajno, prenavljajo tudi javne objekte in zamenjujejo zunanjo razsvetljavo. Občina uspešno sodeluje z agencijo GOLEA, ki zanjo v celoti izvaja aktivnosti energetskega menedžerja in skrbi za informiranje ter spodbujanje k izvajanju konkretnih projektov energetske učinkovitosti. Občina spodbuja vključevanje otrok in mladine v programe ozaveščanja na področju URE in OVE ter tudi izobraževanje hišnikov.

Občina Medvode je pozitivno presenetila z aktivnostmi na področju trajnostne mobilnosti. V letu 2016 so na javnem parkirišču pred knjižnico in občinsko stavbo v centru mesta uredili električno polnilnico za hitro polnjenje dveh električnih avtomobilov, razpis za nakup električnega vozila pa bo objavljen še ta mesec. Naslednji električni avto naj bi kupili že v letu 2018, saj v prihodnjih letih načrtujejo popolno posodobitev občinskega voznega parka. Občina kot partnerka sodeluje tudi pri izvedbi projekta Evropski teden mobilnosti. Letos so poskusno zasnovali projekt 'Prostofer', v katerem gre za skupno uporabo električnega avta, ki bi služil namenu službenih poti po občini za uslužbence, hkrati pa bi občina nudila občanom brezplačen prevoz iz oddaljenih krajev, ki so odmaknjeni od mestnega potniškega prometa. Projekt bo, pravijo na občini, zaživel že novembra. Že leta uporabljajo tudi napravo za meritve zraka z vsebnostjo trdih delcev, sproti spremljajo podatke in posodabljajo napravo. Trenutno je v fazi javnega naročila, podpisana pa je tudi že donatorska pogodba za nadgradnjo merilne naprave. S posodobitvijo se bodo izvajale meritve tako rekoč vseh prašnih delcev ter tudi temperatura zraka, zračni pritisk in relativna vlažnost. Občina Medvode ima znotraj občinske uprave dodeljeni dve osebi, ki delujeta na področju energetike in imata bogato znanje na področju energetske učinkovitosti, gradnje in investicij. Storitve energetskega menedžerja za občino izvaja zunanje podjetje, ki razpolaga s šestimi strokovnjaki z različnih področjih, od katerih je vsako področje v določenem delu vpeto v področje energetike.

IMG 1326Na fotografiji od leve: predstavnik občine Koper, predstavnica občine Divača, župan Medvod ter župan Bovca.Mestna občina Koper je že vrsto let med finalisti natečaja En.občina in ima izvedenih več različnih projektov. Ima sistematičen in dosleden pristop k energetski učinkovitosti in uvajanju OVE. Zelo je aktivna tudi v povezovanju z drugimi občinami v širšem mednarodnem prostoru. Sredstva za izvedbo ukrepov URE in OVE pridobiva iz številnih virov: razpisov Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za izobraževanje in šolstvo, Švicarskega sklada in EU projektov. Sredstva Evropske investicijske banke (preko projekta ELENA) so porabili za pripravo dokumentacije za projekte energetske učinkovitosti, s sredstvi zasebnega partnerstva (podelitev koncesije) pa so sanirali 16 kotlovnic v javni objektih ter javno razsvetljavo. Občina je prepoznala energetsko učinkovitost kot strateško področje, ki omogoča povrnitev vloženih sredstev v obliki denarnih prihrankov, poleg tega je zaradi manjše rabe energije izrednega pomena tudi za izboljšanje kakovosti bivanja v mestu in vpliva na konkurenčnost lokalnega gospodarstva. 

Sanirani javni objekti predstavljajo primere dobrih praks v širšem slovenskem prostoru, saj gre za objekte z naprednimi tehnologijami tako na področju URE kot s sistemi za izrabo OVE (toplotna črpalka, sončna elektrarna, kotli na lesno biomaso) ter prezračevanja. Na ravni občine je bila tudi v celoti sanirana javna razsvetljava, v katero so vgradili nove sisteme za zmanjšanje rabe električne energije in prilagajanje svetlobne ravni dejanskim potrebam, kar je bistveno zmanjšalo svetlobno onesnaženje. Občina odlično sodeluje z agencijo GOLEA, ki zanjo v celoti opravlja naloge energetskega menedžerja in skrbi za najbolj ažurne informacije ter inovativne in učinkovite pristope za izvedbo večjega števila projektov URE in OVE.
Izvaja se tudi sistematično informiranje in ozaveščanje občanov ter vključevanje otrok in mladine v programe ozaveščanja na področju URE in OVE.

Občina Divača je že vrsto let ena od energetsko najbolj prodornih občin v Sloveniji. Leta 2013 je bila izbrana za energetsko najbolj učinkovito slovensko občino v kategoriji malih občin. V zadnjih letih so bili sanirani praktično vsi večji občinski javni objekti, kjer raba energije predstavlja skupno preko 75 % rabe energije občinskih javnih stavb. Občina ima pozitivne izkušnje z modelom energetskega pogodbeništva, saj je bila med prvimi v Sloveniji, ki je testirala ta inovativni koncept pri sanaciji javne razsvetljave. Občina odlično sodeluje z agencijo GOLEA in zelo uspešno pridobiva namenska nepovratna sredstva z namenom vlaganj in razvoja novih tehnologij. V uporabi imajo tri električna kolesa in postavljeno polnilnico za električne avtomobile v Divači. Oba pilotna projekta sta bila izvedena preko projekta Alterenergy. Do konca leta 2017 preko projekta Mobiturs načrtujejo postavitev dveh dodatnih polnilnic za električna vozila pred parkom Škocjanske jame. V javnih objektih je uvedeno energetsko knjigovodstvo, ki poleg zajema obračunskih podatkov o rabi in stroških energije ter vode omogoča tudi zajem podatkov iz pametnih števcev in senzorjev.

Na letošnji konferenci so poleg razglasitve zmagovalk potekala predavanja domačih in danskih gospodarstvenikov in strokovnjakov s področja energetskega menedžmenta. Zbrane pa je pozdravil tudi državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek. Dejal je, da so učinki ukrepov URE veliki in da je bil to eden ključnih ukrepov vlade od začetka mandata. »Varčevanje z energijo je stroškovno eden najbolj učinkovitih načinov upravljanja z energijo,« je poudaril in dodal, da energetsko pogodbeništvo omogoča partnerjem doseči cilje, ki jih sami ne bi zmogli. V prihodnje bodo morali z roko v roki delovati energetski koncept Slovenije (EKS), lokalne energetske agencije in vsi ostali deležniki (VEČ).

Letošnja konferenca je potekala v sodelovanju z lokalnimi energetskimi agencijami Kssena, GOLEA in LEAG ter z danskim veleposlaništvom v Zagrebu.


OGLASNO SPOROČILO

 • Ned 14°C

 • Pon 15°C

 • Tor 16°C

 • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×