Nastavitve piškotkov
En.ekonomika & industrija 019: Sodelovanje z industrijo je tek na dolge proge
OGLASNO SPOROČILO

En.ekonomika & industrija 019: Sodelovanje z industrijo je tek na dolge proge

Datum: 22. november 2019

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: Članki

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Ekonomija , Ekologija

»Našo energetsko prihodnost riše kapital, v Petrolu pa upamo, da bo to trajnostni razvoj,« je na četrtkovi konferenci Energetike.NET in Slovenskega združenja za energetsko ekonomiko (SAEE) En.ekonomika & industrija 019, ki je bila tudi zaključna konferenca projekta IMEAS, dejal Matej Haberl, vodja prodaja za energetske in okoljske rešitve v industriji na Petrolu.

HaberlEden pomembnejših dejavnikov trajnostnega razvoja v industriji je krožno gospodarstvo, o katerem veliko govorimo, storjenega pa je le bore malo, izpostavlja Haberl. Med ključnimi momenti krožnega gospodarstva je poleg učinkovite rabe energije (URE), vode, surovin, sekundarnih odpadkov tudi njihov čim daljši zadrževalni čas v sistemu, kot tudi vpeljava obnovljivih virov energije (OVE) in zmanjševanje ogljičnega odtisa. Industrija, ki zahteva individualne tehnične rešitve, se po Haberlovih besedah odloča glede na dobičkonosnost projekta in stabilnost obratovanja. »Na sodelovanje z industrijo gledamo kot na tek na dolge proge.«

Med projekti, ki jih izvajajo na Petrolu, izpostavlja Haberl projekt koristne rabe odvečne toplote v SIJ Metal Ravne, ki jo porabijo kot dodatni vir toplote za mesto Ravne in industrijskih porabnikov, s čimer so zmanjšali porabo zemeljskega plina za 1 milijon Sm3 in emisij CO2 za 1.860 ton letno. Haberl izpostavlja, da je projekt dober primer zelo uspešnega sodelovanja industrije, distributerja in dobavitelja energije ter lokalne skupnosti. Drugi tovrsten projekt, pri katerem sodeluje Petrol, je prav tako izraba odvečne toplote v Uniorju Zreče. Ta projekt bi lahko bil po Haberlovih besedah veliko uspešnejši, če bi ga lahko razširili na ogrevanje Term Zreče. Projekt še ni v izvedbi, saj, kot pravi Haberl, ni dovolj interesa in povezovanja med industrijo in lokalno skupnostjo. 

Veliko pa sodelujejo tudi na okoljskih projektih, predvsem pri izgradnji čistilnih naprav, pa tudi pri projektih, kot je ponovna uporaba hladilne vode. V tem projektu želijo znižati strošek oskrbe s hladilno vodo in izboljšati kakovost odpadne vode v podjetju Metal Ravne.

Med zanimivi projekti izpostavlja Haberl še projekt ‘power to heat boiler (električni kotel)’, ki je del mednarodnega raziskovalnega projekta X-Flex. Z električnim kotlom bodo dopolnili sistem daljinskega ogrevanja. Kotel bo zagotavljal rezervo v primeru okvare primarnega vira toplote ali pomanjkanja osnovnega energenta - električni kotel predstavlja v tem primeru okoljsko sprejemljivejšo rešitev, kot je kurilno olje (KOEL), navaja Haberl.

 

Uporabnik potrebuje celovito rešitev

 

JerebPetrol pa je tudi eden izmed trinajstih partnerjev mednarodnega projekta COMPILE. Glavni namen projekta je zagotoviti možnosti za razogljičenje oskrbe z energijo, energetskih skupnosti ter ustvarjanje okoljskih in ekonomskih koristi, je v nadaljevanju pojasnil Borut Jereb s Centra upravljanja energij na Petrolu. Ključni moment projekta je po njegovih besedah, kako angažirati ljudi in jih povezati. Cilj projekta je namreč vzpostaviti prvo energetsko skupnost v Sloveniji, ki se bo napajala izključno iz obnovljivih virov energije (OVE). V samem projektu sodeluje pet demo lokacij, za Slovenijo je najbolj pomembna lokacija v Lučah.

Glavni izziv pri projektu je, koliko OVE lahko sprejme distribucijski sistem. Zaradi tehničnih omejitev lokalne nizkonapetostne mreže v Lučah je proizvodnja obstoječih OVE ter tudi nadaljnja vključitev proizvodnje iz OVE omejena. A kot poudarja Jereb, lahko z dobrim sodelovanjem z elektrodistributerjem (v tem primeru je to Elektro Celje) povečamo penetracijo OVE bolj, kot to dovoljuje trenutna zakonodaja. Med tehnološkimi cilji projekta je tehnološka integracija fotovoltaičnih sistemov, večjih porabnikov, hišnih in sistemskega hranilnika električne energije ter električne polnilnice.

S celovitim upravljanjem energetske skupnosti bodo omogočili minimizacijo stroškov energetske skupnosti, nadaljnjo vključitev proizvodnje iz OVE, ki brez predvidenih ukrepov ne bi bila mogoča, in odložitev investicije v nov kabel. Z viški električne energije pa se bo lahko nadalje trgovalo na trgu ali pa se bo viške namenilo za sistemske storitve operaterju omrežja, pridaja Jereb. »Za nas je ključno to, da lahko uporabniku zagotovimo celovito rešitev.« Omenjene cilje projekta bodo dosegli z različnimi tehničnimi orodji (upravljanje z energijo v stavbi, upravljanje polnjenja e-vozila, platforma energetskih skupnosti), pa tudi s komunikacijo in sodelovanjem z lokalno skupnostjo, izpostavlja Jereb. Preberite tudi EEM19: V slovenskih Lučah in hrvaških Križevcih prvi energetsko samozadostni skupnosti


OGLASNO SPOROČILO

 • Tor 26°C

 • Sre 22°C

 • Čet 22°C

 • Pet 27°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×