Nastavitve piškotkov
Eko sklad z novimi subvencijami za energetske prenove stavb in električna vozila

Eko sklad z novimi subvencijami za energetske prenove stavb in električna vozila

Datum: 13. junij 2022

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Promet , Energetska učinkovitost

Eko sklad je v petek objavil dva nova javna poziva, in sicer za nepovratne finančne spodbude lokalnim skupnostim za energetske prenove stavb in pravnim osebam za električna vozila. Na vsakem javnem pozivu je na voljo 1 milijon evrov.

Namen javnega poziva za nepovratne finančne spodbude lokalnim skupnostim za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stavb 100SUB-LS22 je spodbuditi izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije in povečanje rabe obnovljivih virov energije v starejših stavbah, ki so v so/lasti lokalnih skupnosti. Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli le za novo naložbo, tj. izvedbo enega ali več ukrepov, izvedenih od 1. januarja 2022 do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu RS.

Ukrepi, za katere se prizna spodbuda po tem javnem pozivu, so:
 • toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu ali zidu proti terenu v stavbi,
 • toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo v stavbi,
 • toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju,
 • zamenjava zunanjega stavbnega pohištva v stavbi,
 • vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe,
 • vgradnja kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe,
 • zamenjava toplotne postaje ali vgradnja nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja stavbe,
 • vgradnja solarnega ogrevalnega sistema v stavbi,
 • vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbi,
 • zamenjava sistema razsvetljave v stavbi,
 • optimizacija sistema ogrevanja v stavbi.


Nepovratna finančna spodbuda je 20 odstotkov upravičenih stroškov naložbe z vključenim DDV. Če ima vlagatelj sedež ter nepremičnina, kjer se bo izvedla naložba, leži na območju Triglavskega narodnega parka, se nepovratna finančna spodbuda poviša za 25 odstotkov, dodajajo na Eko skladu.

Spodbujanje e-mobilnosti


Javni poziv za nepovratne finančne spodbude pravnim osebam za električna vozila 101SUB-EVPO22 je medtem namenjen določenim pravnim osebam za naložbe v nakup novih ali predelavo okolju prijaznejših vozil za cestni promet.

Naložba po tem javnem pozivu je nakup novega/ih vozil/a na električni pogon ali predelava vozil/a na električni pogon, ki vključuje nakup oziroma najem baterije, pojasnjujejo na Eko skladu.

Upravičene do spodbud so pravne osebe javnega prava, razen neposrednih uporabnikov državnega proračuna; nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu in pravne osebe zasebnega prava, ki so že pred sprejetjem novele zakona o davku na dodano vrednost imele pravico do odbitka DDV. Ta pravica je za vozila, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanje v najem in zakup ter za nadaljnjo prodajo, vozila, ki se uporabljajo v avtošolah za izvajanje programa usposabljanja iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi, kombinirana vozila za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza ter osebna specialna vozila, prilagojena izključno za prevoz pokojnikov. • Čet 28°C

 • Pet 23°C

 • Sob 25°C

 • Ned 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×