Nastavitve piškotkov
Dr. Nicolas Kfuri: Kako v kaos vnesti red

Dr. Nicolas Kfuri: Kako v kaos vnesti red

Datum: 06. april 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija

Živimo v svetu, ki je vse bolj kaotičen, ob čemer so tudi organizacije pogosteje izpostavljene kaosu kot redu. Kako torej v organizacije vnesemo red? To je bilo vprašanje, ki se mu je v nedavnem spletnem seminarju v organizaciji poslovne šole COTRUGLI posvetil dr. Nicolas Kfuri, strokovni vodja usposabljanj za vodstvene delavce družb po celem svetu, profesor in svetovalec, strokovnjak za globalno strategijo družb, trženje in brending ter procese internacionalizacije.

zdravjeKako današnje krize, kot je epidemija koronavirusa, podnebna kriza itd., vplivajo na delo in poslovanje? Se lahko zgodi, da bodo nekatere organizacije po krizi še močnejše? Kfuri je v odgovoru na to vprašanje spomnil, da ima red pravzaprav začetke v političnih, gospodarskih in verskih sistemih, kar pomeni, da se proces 'spravljanja stvari v red' razlikuje od kulture do kulture, od države do države, pa tudi od organizacije do organizacije.

V tem procesu lahko naletimo tudi na paradoks znanja, saj vemo več kot kdajkoli prej, a moramo, ker organizacije ves čas rastejo – kar že samo po sebi prinaša kaos – v ta »vse večji kaos vnesti red, tako da je organizacijski kaos bolj urejen,« je dejal Kfuri.

Družba se ves čas spreminja – že od samega začetka!


Družba se ves čas spreminja, ob čemer pa postaja (za organizacije) vse težje zagotavljati zadovoljstvo strank. Kfuri ob tem omeni tudi novo raven negotovosti, saj prehajamo s časa, ko 'nismo poznali sredstev', v čas, ko 'ne poznamo namena'.

Ljudje smo skozi zgodovino družbenega razvoja prešli od vpliva organov oblasti do vpliva družbenih medijev, kar je vodilo v preoblikovanje naših osebnih odnosov in vplivalo na našo kulturo – tudi v organizacijah. Tehnološki razvoj prinaša preoblikovanje tradicionalnih industrij in ker so korporacije izpostavljene vsem omenjenim dejavnikom, to vpliva tudi na družbo.

Kfuri je v delu spletnega seminarja, namenjenem vprašanjem in odgovorom, med drugim odgovoril tudi na vprašanje glede tega, ali bo trenutna kriza vodila v propad EU-ja kot Unije, na kar je odgovoril, da »je res, da 'držimo skupaj', ko je vse dobro, ko gre kaj narobe, pa smo veliko manj složni. Unija se bo torej obdržala, če bomo zmožni ostati skupaj tudi v solidarnosti.« Kfuri sicer ne verjame, da se za EU res »bliža konec«.

Ikea denimo odpira trgovine v mestnih centrih, bančni sektor se preoblikuje pod taktirko novih akterjev, podjetja, kot je Amazon, pa veljajo za disruptorje trga. Tu so nato še trgi v razvoju, ki vse bolj vplivajo na svetovne posle, je dejal Kfuri in dodal, da se zbližujejo trije glavni 'svetovi': fizični, digitalni in biološki.

»Lahko bi rekli, da se je vse začelo leta 2007,« je dejal Kfuri ter omenil nekaj takratnih novosti in inovacij, med drugim tudi prvi iPhone, Facebook, Twitter, Android, Amazon Kindle, Airbnb, IBM-ov računalnik Watson, Intelov material brez silicija, obnovljivo energijo, revolucijo na področju skrilavca, določitev zaporedja DNA in delo tako imenovanega Satoshija Nakamota (gre za psevdonim osebe oz. oseb, ki so razvile kriptovaluto bitcoin; op. p.).

»Tehnologija se razvija že od samega začetka, a se zdi, da je danes ta razvoj hitrejši kot kdajkoli prej. Proces je začel dobivati na hitrosti pred približno stotimi leti, ko so izumi še vedno potrebovali 20 do 30 let za vstop na trg, medtem ko se danes to zgodi v samo nekaj letih.«

Od umetne inteligence do Biblije


Kfuri je nadaljeval s temo umetne inteligence, ki ima za razliko od človeške inteligence 'zmožnost posodabljanja' in 'povezljivosti' ter dodal, da »računalniki ne spijo, obenem pa so se zmožni 'učiti'.« Človeštvo se ob tem spopada s številnimi težavami, denimo s trenutnimi pandemični tveganji, kar nas – kot opaža strokovnjak – spomni na to, da živimo v močno globaliziranem svetu.

»Globalizacija prinaša krasne stvari, a prinaša tudi dodatna tveganja.« Kfuri je prepričan, da če nam je pred približno 25 leti globalizacija nudila odgovor na vprašanje »kako narediti stvari cenejše«, nam bo v naslednjih 25 letih pokazala »kako narediti stvari pametnejše«.

Ob upoštevanju teh dejavnikov in z nadaljnjim sledenjem cilju 'vnašanja stabilnosti v svojo organizacijo', se morajo vodstva organizacij torej zavedati, da izvajajo vodenje v zelo turbulentnem času. To pomeni, da morajo glede na trenutno fluidnost sveta preiti iz »nadzorovanja prostora« na »obvladovanje časa«. Vodstveni delavci pa se morajo ob tem »upreti 'naseljencem' in v tem mobilnem oz. izventeriotorialnem svetu vzpostaviti tako imenovano nomadsko kulturo, saj bi morali biti ljudje pripravljeni na soočanje z novimi izzivi, ki zahtevajo nove spretnosti na novih lokacijah – in to ves čas.«

Kfuri se nato vrne še na razlike med človeško in umetno inteligenco, kjer izpostavi predvsem pripovedovanje zgodb, ki ljudi – tudi znotraj organizacij – navdihuje. Kot doda, lahko vodstvo pri tem igra pomembno vlogo (in bi tudi moralo). »To namreč prispeva k vzpostavljanju močne vezi med vašo organizacijo in vašimi strankami,« je dejal ter dodal, da je najbolje prodajana knjiga vseh časov pravzaprav zbirka zgodb o ljudeh: »Govorim seveda o Bibliji.«
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.

 • Sre 28°C

 • Čet 27°C

 • Pet 24°C

 • Sob 26°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×