Nastavitve piškotkov

Trgovanje z emisijskimi kuponi 2006

Hotel Mons, Ljubljana, 4. april 2006
 • Hotel Mons, Ljubljana, 4. april 2006

  Trgovanje z emisijskimi kuponi na trgu Evropske unije je 1. januarja letos praznovalo svoj prvi rojstni dan. V prvem letu njegovega delovanja je veliko podjetij ta ekonomski instrument že sprejelo za svojega in vedno več podjetij oziroma upravljavcev naprav je vključilo trgovanje z emisijskimi kuponi v svoje poslovne procese. Dobre prakse z evropskega trga in slovensko regulativo so predstavili predavatelji na današnjem en.seminarju, ki ga je v ljubljanskem hotelu Mons organiziral poslovni portal Energetika.NET.
 • MurksAvtor: mag. Aleksandra Murks
  Prispevek: Pozdravni nagovor
  Organizacija: TALUM d.d., Kidričevo

  KranjcAvtor: mag. Andrej Kranjc - CV
  Prispevek: Pozdravni nagovor
  Organizacija: TALUM d.d., Kidričevo

  KomarAvtor: Zorana Komar - CV
  Prispevek: Register emisijskih kuponov
  Organizacija: Agencija RS za okolje, Ljubljana

  DrevensekAvtor: mag. Mojca Drevenšek - CV
  Prispevek: Korporativna družbena odgovornost v energetiki: strateški odgovor na aktualne izzive
  Organizacija: PR'P d.o.o., Ljubljana

  NykanenAvtor: dr. Jussi Nykänen - CV
  Prispevek: How to trade - experiences with the companies from new member states?
  Organizacija: GreenStream Network Ltd, Helsinki, Finska

  DejongheAvtor: Koen Dejonghe
  Prispevek: Low risk opportunities to reduce cost of compliance
  Organizacija: Statkraft, Oslo, Norveška

  StraziscarAvtor: Matej Stražiščar - CV
  Prispevek: Priprava poročila in ostalih dokumentov o emisijah TGP - izkušnje s strani upravljavcev naprav
  Organizacija: Pivovarna Union d.d., Ljubljana

  WeberAvtor: mag. Michael Weber - CV
  Prispevek: Emissions Trading
  Organizacija: EGL Austria GmbH

  OdarAvtor: dr. Marjan Odar - CV
  Prispevek: Računovodsko obravnavanje emisijskih kuponov
  Organizacija: Slovenski Inštitut za revizijo, Ljubljana

  NoordtAvtor: Bram Bastiaansen - CV
  Prispevek: Trading Strategies
  Organizacija: STX Services, Amsterdam, Nizozemska

  GjurkowitschAvtor: Ronald Gjurkowitsch - CV
  Prispevek: Why Trade Now?
  Organizacija: EXAA, Graz, Avstrija

  KranjcevicAvtor: mag. Evald Kranjčevič - CV
  Prispevek: Slovenska industrija in emisijsko trgovanje
  Organizacija: Institut Jožef Stefan, Ljubljana

 • Dokončnega odgovora, ali je trgovanje z emisijskimi kuponi resnično poslovna priložnost za podjetja, po letu delovanja Sheme še ni.

  Vsekakor so se največja evropska energetska podjetja (E.ON, Verbund, Vattenfall itd.) v času hitre rasti cen energije na trgovanje z emisijami dobro prilagodili in kljub nakupom velike količine kuponov v preteklem letu dosegajo velike dobičke.

  Na drugi strani pa je industrija v težjem položaju. Veliko podjetij se namreč sprašuje, zakaj tisti, ki največ vlagajo v okolju prijazne naprave in opremo na koncu podpirajo tiste, ki so za okolje naredili zelo malo in na koncu prejeli več emisijskih kuponov, kot jih potrebujejo. Sprašujejo se, ali je trgovanje z emisijskimi kuponi v takšni obliki, ko je sedaj, koristno za vse upravljavce naprav ali samo za tiste, ki uspešno lobirajo in še vedno obremenjujejo naravno okolje, je na novinarski konferenci izpostavila mag. Aleksandra Murks.

  Stanje na trgu Evropske unije

  Kot je povedala mag. Aleksandra Murks, je bilo v prvih treh mesecih leta 2006 sklenjenih za približno 170 milijonov ton CO2 poslov po povprečni ceni 25,47 €/tono (emisijski kuponi z dospelostjo 2006). Od tega znaša delež OTC trga približno 66% in delež borz približno 34%. Vrednost sklenjenih poslov se giblje na ravni 4,3 milijarde €, kar je primerljivo z vrednostjo sklenjenih poslov za celih deset mesecev v letu 2005. V letu 2005 je bilo za 292 milijonov ton sklenjenih poslov, kar pri povprečni ceni 18,19 €/tono znese 6 milijard € povprečno ceno. Vrednost pa je višja tudi zaradi porasta cene emisijskih kuponov, ki je bila v mesecu marcu 2006 za 25% višja kot v mesecu decembru 2005.

  Pričakovati je, da bo likvidnost trga emisijskih kuponov naraščala tudi v prihodnje, če predvidevamo vzpostavitev poljskega registra ter postopno vključevanje novih držav članic EU (Češka, Slovaška, Estonija, Madžarska) na trg kuponov. To so tudi glavni dejavniki, ki jih analitiki tega trga navajajo kot elemente za bodoče znižanje cen oziroma elemente bodočega špekuliranja z emisijskimi kuponi. Trenutno je cena kuponov zelo visoka, giblje se med 26,10 in 26,70 €/tono.

  Namen Kjotskega protokola

  Kot je povedal mag. Andrej Kranjc, podsekretar na Ministrstvu za okolje in prostor, naj bi se do konca stoletja povprečna globalna temperatura dvignila za od 1,5°C od 6°C, morska gladina naj bi bila višja za 10 do 90 cm, spreminjali naj bi se padavinski vzorci (pogostejše intenzivne padavine, daljša sušna obdobja), pri dvigu temperature za 3°C bi se že pojavili problemi s hrano, zdravstveni problemi zaradi vročinskih valov in širjenje nekaterih bolezni ter večje škode zaradi ekstremnih vremenskih pojavov. S pomočjo kjotskih mehanizmov - Skupno izvajanje (JI), Mehanizem čistega razvoja (CDM) in Trgovanje z emisijskimi kuponov (ET) naj bi te procese ustavili. Vendar ostaja negotovost: vsa pravila še niso izdelana, poštena cena CO2 še ni znana.

  Stanje v registru in emisijsko trgovanje v Sloveniji

  Emisijski kuponi so obravnavani kot neopredmeteno osnovno sredstvo. Po preklicu pojasnila IFRIC 3 - emisijski kuponi so se pojavile težave na področju obravnavne ureditve v EU. V Sloveniji je računovodsko področje urejeno s Pojasnilom 1 k SRS 2 - emisijski kuponi ter Določila SRS 2 (2006). Zagotovo velja, da bodo emisijski kuponi imeli vpliv tako na bilanco stanja kot na izkaz poslovnega izida, seveda pa je velikost vpliva odvisna od strategije podjetja na omenjenem področju, je povedal dr. Marjan Odar, direktor Slovenskega inštituta za revizijo, ki se je osredotočil na računovodsko problematiko emisijskih kuponov.

  Zorana Komar z Agencije RS za okolje, kjer je zadolžena za nemoteno delovanje registra emisijskih kuponov, je predstavila stanje v registru po prvem letu delovanja Sheme in, kako podjetja izpolnjujejo zahteve glede poročil o monitoringu emisij toplogrednih plinov in postopek preverjanja poročil v povezavi z obveznostmi v registru. Prvi podatki kažejo, da bo velika večina podjetij imela v letu 2005 presežke emisijskih kuponov. Predvidevamo lahko, glede na vedno manjšo alokacijo kuponov v prihodnjih letih, da bodo podjetja presežke uporabila za kritje primanjkljajev v prihodnjih dveh letih.

  Nastop na trgu emisijskih kuponov

  Upravljavci naprav, ki želijo sodelovati na trgu emisijskih kuponov, morajo izvesti kar nekaj aktivnosti, je povedal dr. Jussi Nykänen iz podjetja Green Stream (Finska). Aktivnosti je razdelil v dve skupini, in sicer v tržno strategijo ter tržno analizo. Tržna strategija zajema odločanje o izboru pasivne ali aktivne strategije nastopa na trgu in o ciljih - ali želimo samo zadostiti minimalnim zahtevam ali pa želimo doseči večje prihodke. Tržne analize nam naj bi bile v pomoč, da prodamo ali kupimo v pravem trenutku. Za analiziranje trgov je potrebno redno slediti aktivnostim tržnih udeležencev na trgu emisijskih kuponov in na drugih povezanih trgih (npr. trg električne energije). Potrebno je zasledovati vremenske vzorce in politične odločitve.

  Tržne strategije pa je mogoče razdeliti tudi na strategije, kjer podjetja špekulirajo in strategije, kjer podjetja želijo samo izpolniti zastavljene cilje. Takšno delitev sta predstavila Bram Bastiaansen in Tim van der Noordt - STX Services, ki aktivno sodeluje z Ministrstvom za gospodarstvo, Nizozemska. Pri špekulativni strategiji je treba predvsem zelo dobro poznati trg in dnevna dogajanja na trgu. Pomembni dejavniki so likvidnost, koeficient obračanja, kratkoročni in dolgoročni posli, tržne informacije v pravem trenutku in nizki trgovalni stroški (transakcijski stroški).

  Mag. Michael Weber, EGL Avstrija, je izpostavil konkretne probleme in priložnosti, ki se lahko pojavijo na trgu emisijskih kuponov, kot so določitev prave odgovorne osebe v podjetju, izbira pogodbe in izbor med spot ali forward poslom, izbor pravega trenutka za nakup ali prodajo, računovodsko obravnavanje.

 • Trgovanje z emisijami 2005
  Trgovanje z emisijskimi kuponi 2006
  Seminar Trgovanje z emisijami CO2
 Vsi dogodki Energetike.NET po tematikah        Pretekli dogodki        Napovednik dogodkov
 • Energetika.NET
 • Energetika.NET
 • Tor 29°C

 • Sre 25°C

 • Čet 26°C

 • Pet 28°C

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×