Razpisni postopki in sklepanje pogodb za EPC na temo energetskega pogodbeništva

Spletni seminar, 10. maj 2016
 • Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško v okviru projekta EnPC-INTRANS “povečevanje zmogljivosti energetskega pogodbeništva” organizira:

  Izobraževalni spletni seminar C – Merjenje in preverjanje prihrankov pri projektih EPC

  Četrtek, 26.maja 2016, ob 10. uri, na spletni platformi Moodle

  Energetsko pogodbeništvo je naložbeni mehanizem za energetsko prenovo stavb z vključevanjem zasebnega kapitala podjetij, ki izvajajo energetske storitve.

  Slovenija se je s prenosom Evropskih direktiv 2012/27/EC Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25.oktobra 2012 o energetski učinkovitosti, (Energy Efficiency Directive; EED) ter 2010/31/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 19.maja 2010 o energetski učinkovitosti stavb, (Energy Performance of Building Directive; EPBD) zavezala k uresničevanju Evropske strategije o zniževanju primarne rabe energije. Zaveze so med drugim razdelane v sklopu Akcijskega načrta za učinkovito rabo energije (AN-URE 2020) ter dolgoročne strategije za spodbujanje naložb energetske prenove stavb (DSEPS), ki predvidevata izboljšanje energetske učinkovitosti za 20 % kar pomeni, da bo potrebno do leta 2020 obnoviti četrtino obstoječega stavbnega fonda oziroma 22 milijonov m2 stavbnih površin. Za javni sektor je predvidena obnova 3 % površin na leto. Prav tako Slovenija že zamuja s pripravo Energetskega koncepta Slovenije, ki bo predpostavil zmanjšanje izpustov TGP vezanih na rabo energije za 40% do leta 2035, ter kar 80% do leta 2055 glede na raven iz leta 1990. Konkretno bo že za doseganje ciljev v obdobju do leta 2020 potrebno ustvariti investicije v višini 500 milijonov na letni ravni, velik del katerih bo financiran s strani zasebnega kapitala, saj bo le na takšen način dosežen multiplikativen učinek vloženih javnih sredstev, ki bodo v tem obdobju sicer precej omejena. 

  Cilj projekta EnPC-INTRANS je povečanje uporabe učinkovitih tehnologij za racionalizacijo proizvodnje, distribucije in uporabe energije v javnem sektorju na lokalnem in regionalnem nivoju, s krepitvijo kapacitet za izkoriščanje inovativnih modelov financiranja, ki v investicije vključujejo privatni sektor. Bistveni del projekta je torej izobraževanje in usposabljanje ustreznih deležnikov in strokovnjakov javnega sektorja, ki so že vpleteni v investicije v energetsko učinkovitost, na področju implementacije projektov energetskega pogodbeništva. Vse izobraževalne vsebine bodo med drugim predstavljene v obliki treh spletnih seminarjev ter učni smeri v obliki e-učenja na javno dostopni izobraževalni platformi EnPC-INTRANS.

  V sklopu spletnega seminarja C - Merjenje in preverjanje prihrankov pri projektih EPC bodo primarno predstavljene vsebine iz izobraževalnega modula IV: Meritve in preverjanje prihrankov oz. na kakšen način se lahko zagotovi največja dodana vrednost naročniku storitve (javnemu subjektu). Nekaj govora bo prav tako o vsebinah modula II: Zasnova poslovnih primerov EPC kar bo vključevalo dejavnike, ki vplivajo na izbiro modela financiranja za projekte EPC ter potencialna tveganja in strategije za zmanjševanje oz. omejevanje le teh.

  Modul II: Zasnova poslovnih primerov EPC
  • Izobraževanje na temo načrtovanja in razvoja specifičnih poslovnih modelov, ki so uporabni in privlačni tako za lastnike javnih stavb kot tudi za privatne investitorje (ESCO).
  • Proces razvoja projektov 
  • Tehnična zasnova projektov 
  • Možnosti financiranja 
  • Ekonomska in tehnična tveganja 
  • Možnosti za zmanjševanje tveganja 

  Modul IV: Meritve in preverjanje prihrankov energije
  • Predstavitev načinov za izračun referenčnih vrednosti porabe in stroškov, metode za meritve in monitoring doseženih prihrankov.
  • Meritve in preverjanje prihrankov energije 
  • Izračun referenčnih vrednosti porabe in stroškov 

  Z namenom izpopolnitve izobraževalnih vsebin je v zaključku seminarja predvideno zbiranje povratnih informacij udeležencev s pomočjo odprte razprave ter kratkega vprašalnika.

  Predstavljene bodo izobraževalne vsebine z naslednjih tematskih področij:

  Izračun referenčnih meril
  Zanesljiva ocena ekonomičnosti EPC projektov
  Vplivni dejavniki za izbiro modelov financiranja za projekte EPC
  Potencialna tveganje in strategije za zmanjševanje tveganj
  Merjenje in preverjanje (monitoring) prihrankov

  Predstavitev izobraževalnih vsebin, ki bo uporabljena za prvega od treh spletnih seminarjev je na voljo na SPLETNI STRANI.

  Za sodelovanje na spletnem seminarju je potrebno ustvariti uporabniški račun na platformi Moodle. Navodila za uporabo platforme ter sodelovanje na spletnih seminarjih so na voljo TUKAJ in TUKAJ.

  Ker bo izobraževalni seminar izveden v okviru projekta EnPC-INTRANS, je udeležba BREZPLAČNA. Za DODATNE INFORMACIJE pišite na elektronski naslov #EM#6e68696c2a6b67736d624a607f7e6b61713f64767870787d7d377f6e#EM# oz. pokličite na telefon 03/ 8961 521 (Niko Natek).

  Vljudno vabljeni!

 • En.forum
  En.forum: MODRO GOSPODARSTVO
  Z nepovratnimi sredstvi do prihrankov energije
  En.forum: Energetska učinkovitost kot modra investicija!
  En.forum: Od premogovništva do pametnih omrežij
  Kako do sredstev in s kakšnimi ukrepi do energetske učinkovitosti?
  Energetsko karierno srečanje: Priložnosti zaposlovanja v energetiki
  Spodbujanje OVE in URE/Petrol
  Energetski dogodek Energetike.NET
  Strokovni posvet: Zemeljski plin
  Anketa
  Elektromobilnost: Priložnosti in izzivi ter vloga lokalnih skupnosti pri razvoju
  Razpisni postopki in sklepanje pogodb za EPC na temo energetskega pogodbeništva
  Poslovni doručak o obnovljivoj energiji
  Poslovni energetski forum: REMIT doslej in vnaprej
  Delavnica plinske toplotne črpalke
  Izobraževalni seminar o energetskem pogodbeništvu
  Omizje: Pametno ogrevanje za trajnostno prihodnost
  Energetski zajtrk o vetrni energiji
 Vsi dogodki Energetike.NET po tematikah        Pretekli dogodki        Napovednik dogodkov
 • Energetika.NET
 • Energetika.NET
 • Pet 12°C

 • Sob 9°C

 • Ned 10°C

 • Pon 8°C

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×