Nastavitve piškotkov

Poslovni doručak o obnovljivoj energiji

Hotel International, Zagreb, 19. april 2016
 • Poslovni doručak o obnovljivoj energiji: 
  Novi propisi o obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj – Što bi investitori trebali znati

  Utorak 19. travnja 2016. godine, u 9. sati, Hotel International, Zagreb


  Kako Hrvatska stoji danas s proizvodnjom OIE? Što će donijeti novi Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) i kome? Koliko je stari sustav poticajnih cijena (eng. feed-in tariff) siguran i na koliko dugo?Koliko su sigurne investicije u OIE općenito i tko može jamčiti za njih?Koliki kapaciteti OIE su zaista potrebni u Hrvatskoj i do kada? Hoće li povećanje u OIE kapacitetima zahtijevati i fleksibilnije konvencionalne izvore proizvodnje? Koliko i kojih? Na što investitori moraju obratiti pozornost? Koja je najbolja OIE investicija do danas, a koja će biti u budućnosti?


  Sve to će biti pitanja na koja ćemo pokušati dobiti odgovore na prvom poslovnom doručku o obnovljivoj energiji ‘Novi propisi o obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj – Što bi investitori trebali znati’, kojeg medijska kuća Energetika.NET i odvjetnik Josip Marohnić organiziraju u utorak, 19. travnja 2016. godine u Zagrebu u hotelu International na adresi Miramarska cesta 24 s početkom u 9 sati.

  S nama će biti gđa Sabina Škrtić, samostalna savjetnica i bivša pomoćnica ministra za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva, koja je i koordinirala izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, a čut ćemo i o iskustvima iz industrije obnovljive energije.

  Poslovni doručak je besplatan za pretplatnike Energetike.NET i klijente Karanović & Nikolić, za ostale kotizacija je 30 EUR.

  Broj mjesta je ograničen, zato što prije rezervirajte svoje mjesto na #EM#6d6076666e64286c6d6e6f674c68606a627677677d7e7739767c6e#EM#.

  PROGRAM

  09:00 - 09:15 
  Registracija 

  09:15 - 09:30 
  Svečano otvorenje i uvodne napomene - Josip MAROHNIĆ, odvjetnik

  09: 30 - 09:50 
  Plenarno predavanje – Sabina ŠKRTIĆ, kao pomoćnica ministra za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva koordinirala je izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji i pravilnika

  09:50 – 10:20 
  Prezentacija – Morana LONČAR, HROTE 
  Prezentacija – Stjepan ČERKEZ, Siemens d.d.

  10:20 - 11:00
  Pitanja i rasprava

  * * * 

  Business breakfast on renewable energy:
  New renewable energy regulations in Croatia: what investors should know

  Tuesday, 19 April 2016, 9 am, Hotel International, Zagreb


  What is the scale of renewable energy production in Croatia today? What does the country's new renewable energy legislation change, and for whom? How reliable is the previous feed-in tariff support scheme and for how long? How reliable is the flow of investment in renewable energy and how can further investment be guaranteed? How much renewable capacity does Croatia need? Will the growing renewable energy share have to be offset by the more flexible conventional production sources? If so, which ones and to what extent? What should investors pay attention to? What renewable energy investment has proven to be the best choice so far, and what do future outlooks indicate?

  All these issues will be discussed at our first business breakfast on renewable energy: ‘New renewable energy regulations in Croatia: what investors should know’. Organised by the Energetika.NET media company and Odvjetnik/attorney-at-law Josip Marohnić, the event will be held on Tuesday, 19 April 2016 at 9 am at the Hotel International in Zagreb, Croatia.
  Joining us are Ms Sabina Škrtić, Independent Consultant and former Assistant Minister for Energy and Mining, Ministry of Economy of Croatia, who was responsible for drafting the Renewable Energy and High-Efficiency Co-generation Act, and industry representatives, who will share their experiences.

  The business breakfast is complimentary for Energetika.NET subscribers and clients of Odvjetnik Marohnić in cooperation with Karanović & Nikolić, while the regular rate is EUR 30.

  Registration is essential due to the limited number of spaces available. To register, please write to #EM#6d6076666e64286c6d6e6f674c68606a627677677d7e7739767c6e#EM#.

  * * *

  Poslovni zajtrk o obnovljivi energiji:
  Novi predpisi o obnovljivih virih energije na Hrvaškem ali kaj bi investitorji morali vedeti

  Torek, 19. april 2016, ob 9. uri, Hotel International, Zagreb

  Kakšna je danes proizvodnja iz obnovljivih virov energije (OVE) na Hrvaškem? Kaj prinaša novi zakon o OVE in komu? Kako zanesljiv je stari podporni sistem (v ang. feed-in tariff) in za kako dolgo? Kako zanesljive so investicije v OVE nasploh in kdo lahko jamči zanje? Kolikšne kapacitete OVE dejansko potrebuje Hrvaška in do kdaj? Bo povečanje deleža OVE zahtevalo tudi fleksibilnejše konvencionalne vire proizvodnje? Koliko in katere? Na kaj morajo biti pozorni investitorji? Katera OVE investicija se je izkazala kot najboljša doslej in katera bo to v prihodnosti?

  Na vsa ta vprašanja bomo skušali dobiti odgovore na prvem poslovnem zajtrku o obnovljivi energiji 'Novi predpisi o obnovljivih virih energije na Hrvaškem ali kaj bi investitorji morali vedeti', ki ga pripravljata medijska hiša Energetika.NET in odvetnik Josip Marohnić v torek, 19. aprila 2016, v hotelu International v Zagrebu s pričetkom ob 9. uri.
  Z nami bo gospa Sabina Škrtić, neodvisna svetovalka in nekdanja namestnica ministra za energetiko in rudarstvo na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo, ki je bila zadolžena za pripravo Zakona o obnovljivih virih energije in visokoučinkovito kogeneracijo, slišali pa bomo tudi o izkušnjah iz industrije.

  Poslovni zajtrk je brezplačen za naročnike Energetike.NET in kliente odvetniške pisarne Karanović & Nikolić, za ostale znaša kotizacija 30 EUR.

  Število mest je omejeno, zato se čimprej prijavite na #EM#6d6076666e64286c6d6e6f674c68606a627677677d7e7739767c6e#EM#

 • Poslovni doručak o obnovljivoj energiji:
  Novi propisi o obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj – Što bi investitori trebali znati
  19. travnja 2016. godine, u 9. sati, Hotel International, Zagreb

  PROGRAM

  09:00 - 09:15 
  Registracija

  09:15 - 09:30 
  Svečano otvorenje i uvodne napomene - Josip MAROHNIĆ, odvjetnik

  09: 30 - 09:50 
  Plenarno predavanje – Sabina ŠKRTIĆ, kao pomoćnica ministra za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva koordinirala je izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji i pravilnika

  09:50 – 10:20 
  Prezentacija – Morana LONČAR, HROTE - PREZENTACIJA: Poslovni dorucak_HROTE.pdf
  Prezentacija – Stjepan ČERKEZ, Siemens d.d.

  10:20 - 11:00
  Pitanja i rasprava

 • Poslovni doručak o obnovljivoj energiji u Hrvatskoj: Investitori nezadovoljni premijskim modelom

  Novi hrvatski Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je na snazi od 1. siječnja 2016. godine, donosi mnoge promjene na polju obnovljivih izvora energije, između ostalih i pojednostavljene procedure. Novi sustav poticaja uključuje dva različita pristupa – tržišne premije i zajamčenu otkupnu cijenu za elektrane do 30 kW. Zakon također predviđa i osnivanje EKO bilančne skupine čiji voditelj će biti Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), rekao je odvjetnik Josip Marohnić u svom uvodnom govoru na jučerašnjem poslovnom doručku u organizaciji Energetike.NET i odvjetnika Marohnića. 

  Glavni problem koji investitori imaju s novim Zakonom je promjena s tarifnog modela na premijski, kaže Sabina Škrtić, bivša pomoćnica Ministra gospodarstva koja je koordinirala izradu novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Njezino je mišljenje da premijski model ima dvije svrhe: stvoriti pritisak na proizvođače tehnologije kako bi se cijene dodatno smanjile, i stvaranje tranzicijskog razdoblje prije istiskivanja poticanja OIE, dok je treći strateški cilj pronalazak više poslovno usmjerenog pristupa implementaciji projekata.

  Kako ostvariti te ciljeve? Kako osigurati bezbolan prijelaz sa sustava poticajnih cijena na premijski model? Škrtić vjeruje da je to najteži zadatak svake vlade, dodajući da se ona odlučila za povećanje poticaja za biomasu i bioplin jer ta područja stvaraju potrebu za radnim mjestima. “Važno je da novac završi u domaćoj industriji”, dodala je.
  Između 2012. i 2015. godine Hrvatska je investirala oko 4 milijarde kuna (533,3 milijuna eura) u OIE, od toga je 90% bilo uloženo u vjetroelektrane. “Zamislite što bi se dogodilo da je taj novac otišao u hrvatsko gospodarstvo. Bilo bi logično usmjeriti te resurse u područja koja će imati najstimulativniji učinak na hrvatsko gospodarstvo, kako bi novac ostao u zemlji”, objašnjava Škrtić.
  Započeto je mnogo projekata koji su u sustavu poticajnih cijena, no koji nisu zapravo ostvareni, naglašava Škrtić. Nada se da nova vlada neće ponoviti greške svojih prethodnika, te će donijeti bolje odluke.

  Ciljevi za 2020. su ostvareni, no nužna su daljnja ulaganja


  Iako je Hrvatska već u 2014. godini ostvarila ciljeve vezane za OIE postavljene za 2020. godinu, to ne znači da Hrvatska treba prestati ulagati u njih, objašnjava Morana Lončar iz HROTE-a. Navela je do sada potpisane ugovore za energiju - 119.027 MW za biomasu, 63.869 MW za bioplin, 744 MW za vjetroelektrane, itd. – dodajući kako kvota ipak još nije popunjena u slučaju malih hidroelektrana. Također je dodala kako je od tog dijela proizvodnje prošle godine najveći dio otpao na vjetroelektrane (71.4%), dok je ukupna proizvodnja autorizirane OIE iznosila 1.1 TWh.
  Prema novom Zakonu, uloga HROTE-a proizašla je iz dvije javne rasprave – jedna za distribucijom tržišne premije, a druga za zajamčenu otkupnu cijenu (za proizvodne jedinice do 30 kW). HROTE će također biti nadležan i za novoosnovanu EKO bilančnu skupinu, koja će osigurati da se energija na tržištu prodaje po tržišnim cijenama, kaže Lončar.

  Skupo održavanje sustava


  Prerano je govoriti o zagušenju energije vjetra u Hrvatskoj. No, kako bi se osigurao kontinuitet, potrebno je uz izgradnju vjetroelektrana od 350 MW razvijati i pravni i tehnički okvir koji će omogućiti i dolazak novih vjeroelektrana od 400 MW, objašnjava Stjepan Čerkez iz Siemensa, dodajući kako hrvatski proizvođači OIE imaju stvarne šanse za uspjeh u regiji.

  S druge strane, investitori upozoravaju na “zakonodavni tsunami” koji nitko neće biti u mogućnosti objasniti. “Još uvijek postoje mnoga nerazjašjena pitanja u novom Zakonu. Bit će još teže dobiti novac od banaka za financiranje projekata, ” upozorava Željko Lovrak. Škrtić pak naglašava koliko je bitno da se investitori i ostali sudionici na tržištu uključe u javne rasprave i izraze svoja mišljenja, dodajući kako je bez te dvosmjerne komunikacije teško donijeti prave odluke.
  U međuvremenu, Dragutin Mihalić iz HOPS-a upozorava kako u slučaju OIE nije problem sama mreža proizvođača, nego uravnoteženost energije. Naposljetku, HOPS mora osigurati pouzdanost sustava, a 350 MW energije vjetroelektrana koje su trenutno u procesu izgradnje koštat će HOPS 50 milijuna kuna (6.67 milijuna eura) za troškove prebijanja. “Kako bismo pokrili troškove investicija na mreži koje smo naumili napraviti, morali smo dići zajam što je dovelo do ugrožavanja našeg posla, pristupne mreže i ljudi, ” naglasio je.

  Pročitajte više o ovoj temi u nadolazećem intervjuu s predsjednikom Uprave HOPS-a Miroslavom Mesićem.
 • En.forum
  En.forum: MODRO GOSPODARSTVO
  Z nepovratnimi sredstvi do prihrankov energije
  En.forum: Energetska učinkovitost kot modra investicija!
  En.forum: Od premogovništva do pametnih omrežij
  Kako do sredstev in s kakšnimi ukrepi do energetske učinkovitosti?
  Energetsko karierno srečanje: Priložnosti zaposlovanja v energetiki
  Spodbujanje OVE in URE/Petrol
  Energetski dogodek Energetike.NET
  Strokovni posvet: Zemeljski plin
  Anketa
  Elektromobilnost: Priložnosti in izzivi ter vloga lokalnih skupnosti pri razvoju
  Razpisni postopki in sklepanje pogodb za EPC na temo energetskega pogodbeništva
  Poslovni doručak o obnovljivoj energiji
  Poslovni energetski forum: REMIT doslej in vnaprej
  Delavnica plinske toplotne črpalke
  Izobraževalni seminar o energetskem pogodbeništvu
  Omizje: Pametno ogrevanje za trajnostno prihodnost
  Plinski posvet: Ekonomski potencial in učinkovita raba stisnjenega zemeljskega plina (CNG) v prometu
  Energetski zajtrk o vetrni energiji
  Seminar 'Ogljično nevtralni že danes, ne jutri!'
  POWERUP! SLOVENIJA 2020 / OVE in URE potrebujejo tudi ustrezno zaledje ali kako bo Slovenija dosegla podnebno-energetske cilje
  Celjski sejem Energetika 2020: Trajnostna in varna oskrba vseh odjemalcev z električno energijo
  Socialni dialog o novi energetski mešanici: Energetski prehod Savinjsko-šaleške regije
  Nacionalni informativni dan projekta DeCarb: razogljičenje z inovacijami v energetski prenovi stavb
  Elektrifikacija in trajnostna prihodnost - kaj lahko elektroenergetika naredi za zmanjšanje toplogrednih plinov
 Vsi dogodki Energetike.NET po tematikah        Pretekli dogodki        Napovednik dogodkov
 • Energetika.NET
 • Energetika.NET
 • Ned 19°C

 • Pon 23°C

 • Tor 18°C

 • Sre 21°C

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×