Nastavitve piškotkov

Financiranje energetskega managementa

Ljubljana, 10. oktober 2006
 • Hotel Mons, Ljubljana, 10. oktober 2006

  Evropska komisija je lani predstavila Zeleno knjigo o energetski učinkovitosti, v kateri načrtuje naj bi EU do leta 2020 znižala porabo energijo za 20 %, s tem pa svoj račun za energijo zmanjšala za 60 milijard € letno – Po besedah Alexandre Waldmann iz Berlinske energetske agencije je možno znižanje porabe tudi do 40 % - Slovenska mala in srednja podjetja, bi lahko z večjo energetsko učinkovitostjo stroške za energente znižala za deset do petnajst odstotkov.
 • hribar
  Avtor: g. Gregor HRIBAR
  Prispevek: Predstavitev projekta EFFI.ppt
  Organizacija: Genera Lynx d.o.o., Slovenija

  koporcic
  Avtor: g. Darko KOPORČIČ
  Prispevek: Priprava projekta za financiranje s strani Ekosklada.ppt
  Organizacija: Ekosklad j.s., Slovenija

  peterneli
  Avtor: ga. Andrea PETERNELI
  Prispevek: Priprava projekta za financiranje URE s strani banke.ppt
  Organizacija: Reiffeisen Krekova banka d.d., Slovenija

  waldmann
  Avtor: ga. Alexandra Waldmann
  Prispevek: Metode financiranja projektov URE v svetu
  Organizacija: Berliner Energieagentur GmbH, Nemčija

  tepp
  Avtor: g. Jaan TEPP
  Prispevek: Energetski pregled - temelj izvedbe ukrepov URE.ppt
  Organizacija: OÜ Energiasäästubüroo, Estonija

  klemanic
  Avtor: g. Michal Klemanic
  Prispevek: M&T metoda kot orodje za vrednotenje projekta
  Organizacija: Energy invest s.r.o., Slovaška

  perpar
  Avtor: ga. Blaža PERPAR
  Prispevek: Pogodbeno zagotavljanje prihrankov energije z učinkovito razsvetljavo .ppt
  Organizacija: EL-TEC Mulej d.o.o., Slovenija

  ugrina
  Avtor: g. Sašo M. UGRINA
  Prispevek: Financiranje investicij v energetiki na osnovi pogodbe o celoviti energetski oskrbi ....ppt
  Organizacija: Petrol d.d., Slovenija

  Brezplačen dostop do gradiva z en.seminarja vam omogoča projekt EFFI.
 • V torek, 10. oktobra 2006, je v organizaciji poslovnega portala Energetika.NET v Ljubljani potekal en.seminar o tehnikah financiranja ukrepov učinkovite rabe energije (URE) v malih in srednjih podjetjih (MSP). En.seminar je bil uvodni dogodek 30-mesečnega programa EFFI – učinkovito uvajanje energetskih storitev v mala in srednja podjetja.. Na njem so poleg slovenskih predavateljev sodelovali evropski partnerji projekta iz Nemčije, Estonije in Slovaške.

  »Potencial se skriva tudi v malih in srednjih podjetjih«

  Tokratni en.seminar je tako tudi prvi dogodek v okviru projekta EFFI, ki nudi možnost povezovanja med ponudniki in uporabniki energetskih storitev.

  Kot je povedal urednik portala Gregor Hribar, je energetska učinkovitost vse bolj zanimiva tudi za mala in srednja podjetja (MSP). Navsezadnje je potencial MSP, ki porabijo približno četrtino vse električne energije, tudi do 15-odstotno znižanje stroškov za energijo. Tudi donosi na tem področju so po Hribarjevih besedah lahko zelo veliki, saj se lahko v industriji investicije v ukrepe URE povrnejo že v dveh ali treh letih.

  Vendar pa je problem pri uvajanju URE v MSP že v naložbah, ki so prezahtevne za ta podjetja, navadno pa ti nimajo niti za to usposobljenih kadrov. Rešitev za omenjene težave se kaže v vstopu tretjih strank – finančnih inštitucij, ki bi slovenskim MSP nudile možnost kreditiranja – ter v sodelovanju z zunanjimi izvajalci energetskih storitev. Do sedaj sta interes za sodelovanje pri financiranju tovrstnih naložb izkazala že Ekološki sklad RS ter Reiffeisen Krekova banka. Slednja si pri tem pomaga tudi z izkušnjami avstrijskih kolegov, ki že nekaj let kreditirajo za izboljšanje energetske učinkovitosti in izrabe obnovljivih virov.

  Vse večji interes finančnih inštitucij

  Kot je povedala Andrea Peterneli iz Reiffeisen Krekove banke, pri njihovi banki kreditirajo do 80 odstotkov vrednosti investicije, ročnost odplačevanja pa je določena glede na donosnost projekta, vendar največ do 15 let. Za najem posojila investitorji lahko zastavijo zemljišča, deleže ali nepremičnine, izpolnjevati pa bodo morali seveda pogoje o kredibilnosti. Za odobritev kredita bodo morajo investitorji predložiti tudi študije, ki pričajo o donosnosti projekta, pripravljene pa morajo biti s strani za to usposobljene inštitucije.

  Pomočnik direktorja Eko sklada Darko Koporčič je povedal, so sredstva za tovrstne namene na voljo tudi na Eko skladu, in sicer sedaj kot ugodni krediti, od prihodnjega leta naprej pa tudi v obliki naložbenega sklada.. Za pravne osebe bo skupno na voljo predvidoma tri milijarde tolarjev sredstev, dobra polovica od tega bo namenjena za povečanje izrabe obnovljivih virov ter uvedbe učinkovite rabe energije. Razpis bo izšel spomladi, pridobiti pa bo možno kredit v višini tudi do 90 % vrednosti investicije; odvisno od projekta. Tudi Eko sklad sicer ponuja možnost odplačevanja do 15 let, v primerih za povečanje URE pa je ta doba nekoliko nižja; med 5 in 10 let. Razlika med krediti Eko sklada in krediti komercialnih bank je seveda v obrestnih merah, pa tudi v tem, da ima Eko sklad omejena sredstev,

  V Nemčiji dolgoletna tradicija projektov URE

  Alexandra Waldmann iz berlinske agencije za energijo je povedala, da je glavni cilj njihove agencije najti ekonomsko in energetsko učinkovite rešitve prav za povečanje učinkovite rabe energije. V Nemčiji, ki se ponaša s številnimi primeri dobre prakse na področju uvajanja URE tako v gospodinjstvih, javnem sektorju, industriji, tudi v MSPjih, se je sicer ideja o tem pojavila že pred približno 20 leti. Številne nemške banke nudijo možnosti kreditiranja teh projektov, kredite pa investitorji vračajo tudi s prihranki pri porabi energije. Waldmannova je prepričana, da bi lahko intenzivnost razvoja na tem področju krojile tudi same banke, ki bi lahko aktivneje delovale na tem trgu in uvajale nove storitve in produkte.

  Dejstvo je namreč, da je energetska učinkovitost mehanizem za preprečevanje skokovite rasti cen energentov in za zmanjševanje negativnih vplivov na podnebje, hkrati pa je to tudi lepa investicijska priložnost ter možnost za izboljšanje poslovanja.

  »Temelj izvedbe ukrepov URE je energetski pregled«

  Temelj izvedbe ukrepov URE je energetski pregled, je dejal Jaan Tepp iz podjetja Energiasäästubüroo, ki je vodilno estonsko podjetje pri izvajanju energetskih pregledov. Na podlagi pregleda, ki bi ga v podjetju izvedla za to usposobljen izvajalec, naj bi namreč ta izvajalec porabniku svetoval, katerih ukrepov za znižanje porabe naj se posluži.

  Na dogodku so se predstavili tudi slovenski izvajalci energetskih storitev - Eltec Mulej d.o.o in Petrol. Prvi so predstavili uspešen projekt po modelu pogodbenega zagotavljanja prihranka, s katerim so v železarni bistveno znižali porabo energije za razvetljavo, pri čemer uporabnik, torej železarna, ni investirala ničesar, izvajalec pa je plačan izključno s prihranki.

  O projektu EFFI

  Cilj projekta EFFI je tudi vzpostavitev neodvisne organizacije, ki bo delovala kot posrednik med uporabniki in ponudniki na trgu energetskih storitev. To bo porabnikom omogočilo dostop do cenovno ugodnih in učinkovitih energetskih storitev, s katerimi bodo znižali strošek za energijo, zmanjšali obremenjevanje okolja in zvišali svojo konkurenčnost. Po drugi strani bo povečal trg, ki bo zanimiv za izvajalce teh storitev. Mednarodni projekt koordinira Genera Lynx d.o.o., v njem sodeluje tudi REC Slovenije ter partnerji iz Estonije, Slovaške in Nemčije.

  V naslednjih 30 mesecih bo koncept neodvisnega operaterja trga za energetske storitve pilotno testiran v 20 do 35 malih in srednjih podjetjih, projekt pa bo podpirala tudi obširna medijska kampanja, ki bo podpirala projekt. Projekt bo delno financiran z evropskimi sredstvi v okviru programa Inteligentna energija – Evropa, skupna vrednost pa je 150 milijonov SIT oz. 629.000 €.

 • energy managemnet
 • En.management 009
  Učinkovito z energijo 008
  En.management 007
  Financiranje energetskega managementa
  En.management 010
  En.management 011
  En.management 012
  En.management 013 - seminar
  En.management 014
  En.management 015
  En.management & En.občina 016
  En.občina & En.management 017
  En.občina & En.management 019
  En.občina & En.management 021
 Vsi dogodki Energetike.NET po tematikah        Pretekli dogodki        Napovednik dogodkov
 • Energetika.NET
 • Energetika.NET
 • Tor 18°C

 • Sre 21°C

 • Čet 18°C

 • Pet 18°C

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×